Logo White Small

Όταν ο Φρόυντ γνώρισε το Πικάσο!

[:EL]

Ας παίξουμε λίγο με την φαντασία μας.

Σκέψου να έπασχες από κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια. Δώσε υπόσταση τώρα στις σκέψεις σου και μετάφερε τις νοερά σε μία λευκή κόλλα χαρτιού.

Τι θα αποτύπωνε ο καθένας μας, άραγε;

Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα του Federico Babina, ενός αρχιτέκτονα, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε το πρότζεκτ του Archiatric. Πρόκειται για μία αποτύπωση διάφορων ψυχικών διαταραχών ως αρχιτεκτονικών σχεδίων σε διάφορα στάδια.

Ο Federico Babina είναι ένας Ιταλός αρχιτέκτονας και εικονογράφος ο οποίος ειδικεύεται στα art prints και τα σκίτσα. Γεννήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας και κατοικεί στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Τα σχέδια του διαθέτουν μοναδικό γεωμετρικό ύφος και παίρνουν σαφείς σημειώσεις από τον κυβισμό. Τα σκίτσα από την άλλη, είναι συχνά σουρεαλιστικά αν και συνδυάζουν ένα ιδιαίτερο χιούμορ.

Στο πρότζεκτ του Archiatric αποτυπώνει 16 ψυχικές διαταραχές αρχιτεκτονικών σχεδίων αφηρημένων μεν, αλλά εξαιρετικά παραστατικών. Ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένα σχέδια της δουλειάς του καθώς και το link με το βίντεο που ο ίδιος έχει αναρτήσει και παρουσιάζει ολοκληρωμένα το πρότζεκτ του.

039701220f189df3f4412d3078f9b123 1

c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 93

Αυτό το εγχείρημα του Ιταλού αρχιτέκτονα είναι άλλη μία απόδειξη πως τέχνη και ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέσο έκφρασης της ψυχοσύνθεσης και της ψυχολογικής κατάστασης του καθενός καθώς και να βοηθήσει στον εντοπισμό ψυχικών διαταραχών.

Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές τέχνης για να εξετάσει και να αναλύσει την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Από αρχαιοτάτων χρόνων η τέχνη έχει υπηρετήσει τον άνθρωπο ως μέσο για την ψυχική και νοητική του έκφραση αλλά και ως μέσο για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 13945c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26 87

 

Ενδεικτικό παράδειγμα της εμπλοκής της τέχνης στα «χωράφια της ψυχολογίας» είναι η χρήση ψυχομετρικών εργαλείων που εμπλέκουν εικόνες και κυρίως αφηρημένα σχέδια. Τα σχέδια αυτά ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά και ανάλογα με την εκάστοτε ερμηνεία αποκαλύπτεται και η ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Επομένως, η τέχνη είναι το μέσο για να διανύσουμε το άβατο της ψυχής. Συγκεκριμένα φέρνει στο προσκήνιο ασυνείδητες σκέψεις, πολύ καλά απωθημένες, συναισθήματα, εμπειρίες και επιθυμίες.

Πρώτος ο Hermann Rorschach κατασκεύασε το πιο γνωστό προβολικό ψυχολογικό τεστ γνωστό και ως Τεστ Rorschach. Το τεστ χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα και αποτελείται από δέκα καρτέλες στις οποίες υπάρχουν τυπωμένες αμφίπλευρα συμμετρικές κηλίδες μελάνης. Ο εξεταζόμενος καλείται να πει τι του θυμίζουν αυτές οι κηλίδες και όπως είναι φυσικό οι απαντήσεις διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.

rorschach
Μία από τις καρτέλες του Τεστ Rorschach

                  

Εξίσου ευρέως χρησιμοποιημένο είναι το Τεστ Θεματικής Αντίληψης (ΤΑΤ), στο οποίο προβάλλονται 20 καρτέλες με αόριστες ή διφορούμενες ασπρόμαυρες εικόνες διαφόρων σκηνών. Το υποκείμενο καλείται να παρουσιάσει στον εξεταστή μια ιστορία.

Πέρα από τη διάγνωση, εξίσου συχνή και αποτελεσματική, σύμφωνα με έρευνες, είναι η ‘εμπλοκή’ της τέχνης στην ψυχοθεραπεία. Σε πολλούς μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι και φυσικά υπάρχουν πολλοί δύσπιστοι, αλλά τέτοιες μορφές ψυχοθεραπείας κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κοινό πλέον.

Μία δοκιμή πιστεύω θα σε ψήσει!  

Μέσω μίας χορογραφίας, μιας μουσικής εκτέλεσης ή την ανάληψη ενός ρόλου, το άτομο αφήνεται ελεύθερο να εκφραστεί χωρίς το φόβο της κριτικής.

Δημιουργεί έναν δικό του κόσμο στον οποίο αυτό βάζει τους κανόνες και αποστασιοποιείται από το πρόβλημα. Ακόμα, εκτονώνει με αυτόν τον τρόπο συναισθήματα μεγάλου βεληνεκούς, από χαρά και ενθουσιασμό μέχρι θλίψη και θυμό.

Πιο γνωστές μορφές ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης είναι η δραματοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η εικαστική θεραπεία και η χοροθεραπεία.

Φυσικά δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα με κλίση σε αυτούς τους τομείς! Άλλωστε μπορεί κάποιος να ανακαλύψει ένα νέο ενδιαφέρον ή κλίση μέσω της θεραπείας!

Πού ξέρεις; Μπορεί να κρύβεις καλά μέσα σου ένα νέο Πικάσο…[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!