Logo White Small

Χτύπα ξύλο! (a TED-ed video)

[:EL]

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε γνωστοί ως τα συνειδητά όντα αυτού του κόσμου, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάνουμε ορισμένα πράγματα χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το γιατί. Χτυπάμε ξύλο, θεωρούμε τον αριθμό 13 ως γρουσούζικο, αποφεύγουμε να ανοίξουμε ομπρέλα σε εσωτερικούς χώρους και αν δούμε μια μαύρη γάτα το βλέπουμε ως κακή τύχη!

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα κάνουμε όλα αυτά και από πού προέρχονται όλες αυτές οι προλήψεις;

Πολλές από αυτές έχουν δημιουργηθεί λόγω θρησκείας. Ο αριθμός 13 για παράδειγμα συνδέεται με τον Μυστικό Δείπνο, με τον Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του, λίγο πριν τον σταυρώσουν.

Αυτή η ιστορία επηρέασε τόσο πολύ την ανθρωπότητα που σε αρκετούς ουρανοξύστες και ξενοδοχεία δεν υπάρχει δέκατος τρίτος όροφος και δωμάτιο με τον αντίστοιχο αριθμό.Σε μια πιο κοντινή πραγματικότητα, ούτε λεωφορείο με το νούμερο 13 υπάρχει στην πόλη μας!

Υπάρχουν και άλλες προλήψεις λιγότερο γνωστές που έχουν να κάνουν με  συμπτώσεις.

Στην Ιταλία πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται το 17! Αφού με έναν απλό αναγραμματισμό του συγκεκριμένου Ρωμαϊκού αριθμού (XVII) θα δημιουργηθεί η λέξη «vixi», που σημαίνει «η ζωή μου τελείωσε». Οι ψυχολογικές δεισιδαιμονίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Όπως  όταν φοράμε την τυχερή μας μπλούζα ή το τυχερό μας κολιέ και νιώθουμε ανίκητοι!

Γιατί όμως να αφήνουμε τέτοιου είδους προκαταλήψεις να αλλάζουν την συμπεριφορά μας;

Αν κανείς δεν μας έλεγε πως συνδέονται ορισμένες πράξεις ή αριθμοί με κακή ή καλή τύχη, τότε θα πλησιάζαμε τις μαύρες γάτες, θα μετρούσαμε κανονικά τους ορόφους και δεν θα είχαμε την ανάγκη κάποιου «τυχερού» αντικειμένου προκειμένου να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Με λίγα λόγια θα φερόμασταν διαφορετικά, όπως θέλαμε εμείς οι ίδιοι και όχι όπως μας υποδηλώνει η κοινωνία και τα πιστεύω της.

Βέβαια, αν τα πιστεύω μας συμπίπτουν με αυτά της κοινωνίας  στο συγκεκριμένο θέμα, τότε σωστό είναι να συνεχίσουμε έτσι. Αν όμως πράττουμε χωρίς στα αλήθεια να έχουμε αναρωτηθεί πως θέλουμε να λειτουργεί ο κόσμος, τότε θα λέγαμε πως δεν είμαστε και τόσο συνειδητά όντα τελικά!

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!