Logo White Small

Το ξενύχτι που θα σε αλλάξει

[:EL]

Ξυπνάς. Ετοιμάζεσαι για τη δουλειά ή τη σχολή. Διαβάζεις ή εργάζεσαι στο σπίτι. Παράλληλα τρως, πίνεις ένα καφέ με φίλους, ένα ποτό. Στο τέλος πέφτεις πάλι στο κρεβάτι. Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Ότι όσο τα κάνεις, σκέφτεσαι. Δεν σταματάς να σκέφτεσαι. Τι ρούχα θα βάλεις, πώς θα είσαι συνεπής στο ραντεβού, πού θα πας, τι θα κάνεις και τι θα πεις. Ο εγκέφαλος είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που εκτός των άλλων παράγει σκέψεις. Κάποιες από αυτές χαρούμενες, άλλες πάλι όχι, και μερικές από αυτές προσπαθείς να αποφύγεις.

Και ναι, κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να πεις πως το πετυχαίνεις. Προσπαθείς να έχεις μία όσο το δυνατό πιο γεμάτη καθημερινότητα ώστε να αφήνεις στην άκρη ένα οικογενειακό, ένα αισθηματικό πρόβλημα. Όταν ξαπλώνεις στο βράδυ όμως; Πως θα το αποφύγεις; Τότε έρχονται οι βαθιές σκέψεις. Τι κάνω στη ζωή μου; Είμαι ικανοποιημένος από αυτή; Μου αρέσει η δουλειά μου; Οι άνθρωποι που είναι γύρω μου; Όπως και άλλα τύπου «θα πάρουμε το πρωτάθλημα;» ή «τι χρώμα να βάψω τα νύχια μου;» (ας ρίξουμε λίγο το επίπεδο γιατί νιώθω πως έχεις ήδη απογοητευτεί!)

woman-cant-sleep_0.jpgwoman-cant-sleep_0_0

Κάνοντας μία μικρή αναζήτηση στο Google για την αντιμετώπιση της αϋπνίας το βράδυ, εμφανίστηκαν δεκάδες αποτελέσματα από άρθρα με τίτλο «(αριθμός) τρόποι για να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις πριν τον ύπνο». Όπου αριθμός βάλε 3,5,7, άλλα έδιναν και 10! Ποιος είναι όμως ο κοινός παρονομαστής; Ότι όλοι προτείνουν τρόπους ώστε να αποφύγεις αυτές τις σκέψεις. Ωστόσο, για πόσο μπορείς να τις αποφεύγεις;

Έπειτα έρχεται το αληθινό ερώτημα: εσύ τι θέλεις από τη ζωή σου; Θέλεις να ψάχνεις την αλήθεια και να ανακαλύπτεις συνεχώς πτυχές του εαυτού σου; Ή θέλεις να είσαι μόνιμα χαρούμενος και ανέμελος; Γιατί αυτοί που δεν γνωρίζουν ή δεν σκέφτονται, νιώθουν ευτυχισμένοι. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία (θέλω να πιστεύω) τότε δεν πρέπει να διώξεις αυτές τις σκέψεις. Οφείλεις να αντέξεις την θλίψη που ίσως προκαλούν, να έχεις την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό ώστε να κοιτάξεις κατάματα τα αληθινά αίτια των προβλημάτων σου και το θάρρος να δεις μόνος σου τα λάθη σου. Πίστεψε με, αξίζει για αυτό να χάσεις τον ύπνο σου. Αξίζει να δεις από το παράθυρό σου τον ήλιο να βγαίνει το πρωί και εσύ ακόμα να μάχεσαι με αυτό που σε «τρώει» και κατακλύζει το μυαλό σου.

Γιατί την επόμενη μέρα θα έχεις το θράσος να βγεις πιο δυναμικά στη ζωή. Να τα βάλεις όλα σε μια σειρά και αργά αλλά σταθερά να λύσεις όλες σου τις υποθέσεις. Τουλάχιστον αυτές που περνούν από το χέρι σου. Το μεγαλύτερό σου κέρδος, όμως, είναι ότι θα έχεις ξανασυστηθεί με τον εαυτό σου. Θα έχεις δει χαρακτηριστικά που σου αρέσουν και εν τέλει θα αγαπήσεις τον εαυτό σου και θα βρεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι ώστε να πετύχεις τους στόχους σου.

Και όταν ξαπλώσεις πάλι στο κρεβάτι θα κάνεις τον πιο γλυκό σου ύπνο. Τον ύπνο της ικανοποίησης. Διότι εσύ βγήκες έξω, πάλεψες και ναι, στο τέλος τα κατάφερες. Εκείνη θα είναι μία από τις στιγμές ευτυχίας στη ζωή σου. Μην ξεχνάς, η ευτυχία είναι λίγες και μικρές στιγμές στη ζωή μας, αλλά ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένος όταν κοιμάται ήσυχος το βράδυ και έχει βρει το λόγο που αξίζει να ξυπνήσει το επόμενο πρωί.


Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.

Δείτε και μερικά από τα άλλα Theme of the week μας, πατώντας εδώ![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!