[:EL]
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ελλήνων που φοιτούν στο εξωτερικό έχει αρχίσει να μεγαλώνει ξανά. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό απ’ότι συνήθιζε να είναι. Ωστόσο, εξαιτίας του μεγάλου όγκου διαθέσιμων πληροφοριών που αρκετές φορές είναι αντιφατικός, υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με το να σπουδάζεις στο εξωτερικό. Ποιοι από αυτοί αληθεύουν, θα τους βρείτε παρακάτω.
”Είναι πολύ ακριβό να σπουδάσω στο εξωτερικό”
ΛΑΘΟΣ! Για παράδειγμα στις Σκανδιναβικές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, οι σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δωρεάν. Αν επιλέξεις να σπουδάσεις στην Ολλανδία, θα πληρώσεις λιγότερο από 2.000 ευρώ / έτος. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά τα στοιχεία, δικαιούσαι να εξεταστεί η πιθανότητα το να λάβεις ένα δάνειο το οποίο καλύπτει όλα τα δίδακτρα σου. Επίσης, Έλληνες που αποδεικνύουν ότι έχουν σύμβαση part-time job, μπορεί να έχουν ένα επιπλέον ποσό των 850 ευρώ / μήνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως πολίτης της ΕΕ, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα κρατικό δάνειο που πρέπει να επιστραφεί μετά την αποφοίτηση σου έχοντας μια καλά αμειβόμενη εργασία.
”Είναι δύσκολο να με δεχτούν. Μόνο κορυφαίοι φοιτητές μπορούν.”
ΛΑΘΟΣ. Γενικά η αίτηση σου συμπεριλαμβάνει ένα Personal Statement και μια συστατική επιστολή από ένα καθηγητή. Έπειτα είναι καλό να επισυνάψεις ένα αναγνωρισμένο test Αγγλικών, το ακαδημαϊκό σου προφίλ καθώς και ένα βιογραφικό σημείωμα.
”Θα είμαι μόνος και δεν θα μπορώ να προσαρμοστώ.”
ΛΑΘΟΣ και… ΛΑΘΟΣ! Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Ελληνική κοινωνία των διεθνών φοιτητών αναπτύσσεται ραγδαία πάλι. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, αν όχι αδύνατο να είσαι ο μόνος Έλληνας στο πανεπιστημιακό campus. Επιπρόσθετα, φαντάσου ότι όλοι οι συμφοιτητές σου θα είναι στην ίδια κατάσταση με εσένα και έχεις ήδη πολλά κοινά μεταξύ τους ήδη.
Τα περισσότερα πανεπιστήμια οργανώνουν cool events και κοινωνικές εκδηλώσεις τις πρώτες εβδομάδες ειδικά στοχευμένες για τους διεθνείς φοιτητές όπως εσένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις τους συναδέλφους σου και σταδιακά να ηρεμήσεις. Τι καλύτερο από το να ξέρεις άτομα της ηλικίας σου στα οποία θα μοιράζεσαι ίδιες ιδέες, πιστεύω, πάθος και στόχους ζωής.
Είναι αλήθεια ότι το να σπουδάζεις στο εξωτερικό δεν είναι για όλους. Αν όμως γνωρίζεις πραγματικά τον εαυτό σου και πιστεύεις ακράδαντα ότι είσαι ένα ανοιχτό, φιλικό, αισιόδοξο και γεμάτο ζωή και θετική ενέργεια άτομο τότε σε περιμένουμε στη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων GIUF για να ανακαλύψεις μια καλύτερη πτυχή του εαυτού σου. Οπότε, “Better Education, Better You”.
Γνώρισε κουλτούρες από πανεπιστήμια 7 χωρών στη GIUF αυτό τον Οκτώβριο σε Θεσσαλονίκη (22/10) και Αθήνα (23-24/10)!
[:]