Logo White Small

Συνέντευξη με τον curator του TEDxThessaloniki, Βαγγέλη Κοκκότζη

Στα τέλη Μάϊου είχα την χαρά και την τιμή, να πάρω συνέντευξη από τον curator του TEDxThessaloniki, Βαγγέλη Κοκκότζη και να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του και τις εμπειρίες του, στη μακρά του διαδρομή στο TEDxThessaloniki. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο on όσο και off record, όπου κάθε λέξη της συνέντευξης, αξίζει να διαβαστεί.

Αν μπορείς να μας πεις λίγα εισαγωγικά λόγια για σένα

Καταρχήν, ονομάζομαι Βαγγέλης Κοκκοτζής , είμαι ο curator του TEDxThessaloniki, από το 2020, στο οποίο μετά από αρκετά χρόνια, όντας μέλος της ομάδας του TEDxThessaloniki, για σχεδόν μία δεκαετία, έχοντας ξεκινήσει από το 2011 και έχοντας περάσει από διάφορα πόστα με κυριότερο αυτό που ήμουν για αρκετά χρόνια, δηλαδή production director. Έγινε μια εσωτερική αναδιοργάνωση της ομάδας, μια δημοκρατική και εκ των βάσεων διαδικασία για την εκλογή νέου curator.

Είχα βάλει υποψηφιότητα μεταξύ άλλων και είχε επιλέξει η ομάδα με σχετικά απόλυτη πλειοψηφία, να είμαι ο επόμενος curator που θα εκπροσωπεί το TEDxThessaloniki. Χωρίς να είμαι τόσο τυχερός , γιατί μετά ξεκίνησε ο COVID-19, οπότε είχα την ατυχία να μην έχω τη δυνατότητα να διοργανώσω δια ζώσης event. 

  Το πρώτο μου event, το 2020, στο οποίο λίγες μέρες πριν τη διοργάνωση του, είχε γίνει καθολικό lockdown, στο οποίο έπρεπε να αναπροσαρμοστούμε, το είχαμε γυρίσει σε μια υβριδική μορφή, μια digital μορφή του event, έγιναν κάποια online events, 3 με 4, τα οποία είχαμε ονομάσει discussions και αυτό ήτανε για το 2020. 

Τώρα σε σχέση με μένα, κάποια πράγματα που έχουν νόημα να γνωρίζει κάποιος είναι ότι είμαι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, έχω σπουδάσει, ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από κάποια μικρά διαλείμματα, δεν έχω φύγει από την πόλη. Την αγαπώ, είναι μια πόλη, θα ήθελα να ζω στην πόλη και να την βλέπω να προοδεύει.

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα μου γίνανε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ίσως ήτανε θα λέγαμε το διάστημα που ασχολήθηκα περισσότερο με το κομμάτι της πληροφορικής, του ΙΤ. Και από εκεί λόγω του χώρου, τα επόμενα βήματα, γίνανε στον συνεδριακό τουρισμό, στην διοργάνωση συνεδρίων σε διάφορους φορείς και εταιρείες της πόλης για να καταλήξω το 2020 να έχω μια διοικητική θέση στον ιατρικό χώρο, σε μια πολυεθνική εταιρεία, της ΕΝΕΚΑ Medical Group, η οποία εξειδικεύεται στην εμφύτευση μαλλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποια ήταν η πρώτη επαφή σου με τα event του ΤΕD; 

Η πρώτη μου επαφή ήταν το 2011, όντας φοιτητής και εργαζόμενος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνεργάτες από το Φεστιβαλ , ήταν και μέλη της πρώτης ομάδας του TEDxThessaloniki, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2010, λιγους μήνες πριν γίνει η γνωριμία μου με το event, οπότε με είχαν μυήσει με έναν τρόπο, στο νόημα και στην ιδέα του TED, τότε έως κάτι, πραγματικά, πολύ καινοτόμο τη δεδομένη στιγμή.

Τότε, θέλω να πω, ότι το 2011, το TED και τα TEDx, όταν μιλούσες με τον κόσμο, δεν μπορούσε να καταλάβει τι πραγματικά είναι. Ήταν αδιανόητο, ήταν κάτι πολύ δύσκολο να συλλάβουν , τι είναι αυτό. Υπήρχε μόνο το TEDxAthens και το TEDxThessaloniki που είχαν κάνει μάλιστα, τα πρώτα τους μικρά events, το 2010, με αυτόν τον περιορισμό των 100 ατόμων και για πρώτη φορά το 2011, είχε γίνει ένα μεγάλο event στη Θεσσαλονίκη.

Το 2011, λοιπόν, μπήκα στην ομάδα μέσω των συνεργατών, το οποίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις εγκαταστάσεις του, το Ολύμπιον, φιλοξένησε, το πρώτο TEDxThessaloniki και για κάποια χρόνια η διοργάνωση γινόταν εκεί πέρα. Οπότε, η πρώτη μου επαφή ήταν εκεί ως εθελοντής για κάποιες μέρες  αυτές τις δέκα-είκοσι μέρες όπου υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών πέρα από την core ομάδα. Υπήρξα εκεί πέρα και φυσικά αυτό ήταν η αρχή για μια μεγάλη ιστορία.

TEDxThessaloniki
edits: pixabay

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με το TEDxThessaloniki;

Η καινοτομία, το διαφορετικό, το μοναδικό. Και εάν θέλεις, αυτό το experience που χαρίζει αυτό το event. Τα TEDx, το TED, το TEDx experience, τα TEDx events χαρίζουν μία ολιστική εμπειρία σε αυτόν  που συμμετέχει,  δεν είναι απλά ένα σεμινάριο, δεν είναι απλά ένα συνέδριο.

Aυτό που αποφεύγουμε πολλές φορές να το χαρακτηρίζουμε έτσι για να μην περάσει στον κόσμο σαν μια ιδέα , ότι πάει να δει ένα workshop, το ότι πάει να δει παθητικά ομιλίες  για μια θεματική, δεν είναι αυτό το TED, το TED σου χαρίζει μία εμπειρία, μία εμπειρία μοναδική, ολιστική σε διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας, με ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, άλλωστε αυτό είναι το μότο, το βασικό μότο της διοργάνωσης , με ιδέες που είναι μοναδικές, συνήθως με εμπειρίες που είναι μοναδικές, σου δίνουν ένα μοναδικό perspective για τη ζωή, σου δίνουν μαθήματα, σου δίνουν πράγματα για να κινηθείς, να πορευτείς και να αλλάξεις.

Να αλλάξεις την καθημερινότητα σου σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα και επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που σου δίνει ένα event, ένα TEDxevent και ο λόγος που με έχει κάνει και μένα όλα αυτά τα χρόνια να ασχολούμαι με αυτές τις διοργανώσεις είναι η σύνδεση με την κοινότητα, η σύνδεση με τους θεατές, αυτούς που συμμετέχουν τους TEDxers.

Υπάρχει μία έντονη διάδραση μεταξύ των ανθρώπων και δεν είναι τυχαίο, ότι βλέπουμε σε πολλές διοργανώσεις και εδώ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στο TED πολύ έντονα να γίνονται συνέργειες κατά τη διάρκεια των events, όπου οι ιδέες προωθούνται οι ιδέες ακούγονται και άνθρωποι που έχουν το know how από κάτω ή έχουν το budget να υλοποιήσουν αυτές τις ιδέες προχωρούν και συνεργούν με αυτούς τους ανθρώπους ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι ιδέες

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο αντίκτυπος του TEDxThessaloniki;

Ο αντίκτυπος του TEDxThessaloniki, του TEDx γενικότερα ή του TED; Είναι οι τρεις πυλώνες  που ο καθένας συμβάλλει με τον δικό του τρόπο, ότι ο αντίκτυπος του TEDxThessaloniki,προήλθε και ενισχύθηκε από την μεγάλη εξάπλωση του TED, την αναγνωρισιμότητα  του και μέσω των TEDx events που έχουν γίνει παγκοσμίως. Όπως, λέγαμε και νωρίτερα, το TEDxThessaloniki όταν ξεκίνησε το 2010 έτσι από μια ομάδα 5 ανθρώπων, μεταξύ και αυτών του ιδρυτή του Ανέστη Χατζηδιάκου, φοιτητής πληροφορικής, τότε στο Αριστοτέλειο, δεν είχε παρά ελάχιστο impact στην πόλη.

Δέκα-δώδεκα χρόνια, μετά το TEDxThessaloniki, θα λέγαμε ότι υπήρξε, ιδίως για κάποια χρόνια από ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης, ίσως και ένα από τα σημαντικότερα TEDx events στην Ελλάδα, μαζί με το αδελφάκι μας θα λέγαμε το TEDxAthens, θα λέγαμε ότι το impact του φαίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό, από την εξάπλωση που έχουν τα TEDx events στην ίδια την πόλη. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε την άνθιση άλλων δύο events, των πανεπιστημιακών στην πόλη, σε δύο σημαντικούς πανεπιστημιακούς φορείς, του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Όπου μάλιστα, μιας και με ρωτάς για το impact που έχει, μέλη του TEDxUniversityofMacedonia, έχουν υπάρξει  εθελοντές και μέλη της ομάδας  του TEDxThessaloniki, οπότε θα λέγαμε, ότι το impact του στην πόλη, είναι τέτοιο που έχει επηρεάσει τον κόσμο, έχει επηρεάσεις φορείς, συνέργειες, ακόμη και τα ίδια TEDxevents που γίνονται στην πόλη. 

Σε όλα αυτά τα χρόνια, στην πορεία του TEDxThessaloniki, ποια θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία του; 

Θα μπορούσα σίγουρα να σου πω τις πιο σημαντικές στιγμές ότι  ήταν σίγουρα το 2010 που έγινε για πρώτη φορά το event. Το πρώτο event στην πόλη, ήταν ένα στίγμα, ήταν μία έναρξη για το TEDxCommunity στην Ελλάδα. Και σίγουρα μια σημαντική στιγμή, ήταν το 2019, όταν γιορτάσαμε τα 10 χρόνια του event. Με ένα αρκετά μεγάλο event πολύ μεγάλο, επετειακό, το οποίο ήταν και συναισθηματικά έντονο για την ομάδα που το διοργανώνει το TEDxThessaloniki.

Μία ομάδα, η οποία υπήρχαν άνθρωποι που από το πρώτο event, ήταν μέλη της αυτής της ομάδας, οπότε ήταν μέρος της ζωής τους, μέρος της καθημερινότητας τους έκλεινε ένας κύκλος ουσιαστικά, τα 10 χρόνια. Άλλες σημαντικές στιγμές θα έλεγα για το TEDxThessaloniki, ήταν, αυτές όπου μέλη της ομάδας γνωρίστηκαν μέσω της ομάδας, δημιούργησαν οικογένεια, παιδιά. Φτιάξανε τις ζωές τους μέσω του event στην πραγματικότητα.

Γνωρίστηκαν μέσω του TEDx, θα έλεγα ότι αυτές ήταν μοναδικές στιγμές. Και σκέφτομαι τώρα, μπορώ να ξεχωρίσω πολλές στιγμές, όσο το σκέφτομαι και ανατρέχω γιατί είναι πολλά τα χρόνια, μπορώ να ξεχωρίσω πολλές στιγμές. Στιγμές ομιλητών, στιγμές με την ομάδα. Δε θα ήθελα να διαχωρίσω κάποιες στιγμές που μπορεί να υπήρχαν, που για μένα είναι μοναδικές σε σχέση με τις ομιλίες. Γιατί αυτό ίσως θα ήταν μια άδικη διάκριση για άλλους ομιλητές. 

TEDxThessaloiki
edit: pixabay

Ποιες θεωρείς ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις για την επαν-ενεργοποίηση του TEDxThessaloniki; 

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν έχω μία εύκολη απάντηση να στην δώσω για αυτό. Είναι μία δύσκολη απάντηση. Είναι κάτι που δυσκολευόμαστε και εμείς το ίδιοι στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ένα guideline, μία μαγική συνταγή για να σου πω ότι αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση, γιατί όπως έχει επέλθει σε μία ανενεργή φάση, δεν έχουν διοργανωθεί ουσιαστικά events. Τελευταία, όπως είπαμε ήταν τα online του 2020, τα discussions.

Το πιο σημαντικό πράγμα στο TEDxThessaloniki, το πρώτο βήμα, που πρέπει να γίνει είναι να συσταθεί μία ομάδα, να βρεθεί και να δημιουργηθεί εκ νέου μία ομάδα, να βρεθεί και να δημιουργηθεί εκ νέου μία ομάδα γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

Η ομάδα, φυσικά, το κάθε μέλος της ομάδας, το οποίο ήταν μέχρι το 2020, έχει αναδιαμορφώσει και έχει αλλάξει σημαντικά η ζωή του, οπότε υπάρχουν νέες συνθήκες, νέες ανάγκες και για μένα τον ίδιο έχει αλλάξει η ζωή μου από το 2020 και μετά. Οπότε υπάρχουν νέοι περιορισμοί οπότε θα έλεγα, το πρώτο βήμα, θα ήταν να διατυπώσει να αναστηθεί το TEDxThessaloniki, θα ήταν να αναδομηθεί μια νέα ομάδα, μία ομάδα που έχει τη δυνατότητα, το χρόνο και την ενέργεια να τρέξει για δράσεις του TEDxThessaloniki. Αυτό πιθανόν, να σημαίνει  ότι πρέπει να γίνει μια ολική αναγέννηση της ομάδας.

Με το know how πιθανόν των παλιών μελών, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο επικουρικά σε αυτή την ομάδα και να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, με μικρές διοργανώσεις και να μετρηθούν με τις δυνάμεις μας και να δούμε, να αξιολογούμε σε κάθε βήμα, το εάν μπορούμε να μεγαλώσουμε ξανά αυτό, να φτάσουμε πάλι σε μεγάλα events και αυτό  εάν θέλεις είναι ένα feedback το οποίο παίρνουμε εδώ και αρκετά χρόνια στις διοργανώσεις που κάνουμε. ίσως για πιο ευέλικτα, μικρότερα θεματικά και πιο συγκεκριμένα events.

Τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα, το TED, επιπλέον, με πολλές πλατφόρμες και πολλά initiatives, τα οποία έχουν ξεκινήσει τα TEDxWomen, τα οποία ακόμα δεν έχουν μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα. Θα είχε νόημα να τα δούμε, είναι το CountDown, το initiatives που κάνουν για το περιβάλλον για το TED που κάνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια. Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες και αρκετοί τρόποι να μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάτι διαφορετικό για να συστηθούμε και να δώσουμε κάτι καινούργιο και να δώσουμε ένα νέο νόημα στο κοινό της Θεσσαλονίκης. 

Μου δίνεις τέλεια πάσα. Στη σημερινή εποχή, τα TEDxevents ξεπερνούν τον αριθμό 5.000, παγκοσμίως έχουμε μια υπερπροσφορά events. το θεωρείς ότι αυτό είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός; ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα TEDx event ξεχωριστό; 

Δύο αρκετά, διαφορετικές ερωτήσεις. Ας ξεκινήσω λίγο από τα events. Αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Είναι μια συζήτηση που έχει κάνει το ίδιο το TED και έχει πάρει πρωτοβουλίες το TEDx, διοικητικά σα δράση τους συνολικά, τα TEDx έχουν πάρει κάποια μέτρα προφύλαξης του brand γιατί παρά το μεγάλο αριθμό, από τη μία μπορούμε να δούμε την μεγάλη εξάπλωση του TEDx και του TED  ως ιδέα, από την άλλη αυτό φέρει και κάποιες δυσκολίες  και κάποια προβλήματα. Είναι κάτι που το βλέπουμε εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτή η ανάπτυξη  ξεκίνησε από αρκετά νωρίς από το 2015-2016, και είναι κάτι  που το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. 5.000 είναι τα ενεργά events που υπάρχουν αυτή την στιγμή κατά προσέγγιση παγκοσμίως, μετά μοναδικά events να είναι πολύ περισσότερα ετησίως. Γιατί υπάρχουν και κάποια που γίνονται one-off. Και ξανά λέω  το παράδειγμα , σε μία πόλη που μητροπολιτικά , έχουμε έναν πληθυσμό περίπου κοντά στο 1.000.000, έχουμε 3 events, 2 πανεπιστημιακά, καθότι εμείς είμαστε ανενεργοί, αλλά εν δυνάμει 3 events σε μια πόλη του ενός εκατομμυρίου. Άρα στην πραγματικότητα, η προσφορά  είναι μεγάλη αλλά αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα έλεγα, το μεγαλύτερο challenge, είναι αυτός ο ανταγωνισμός που μπορεί να υπάρχει, σε εισαγωγικά η λέξη ανταγωνισμός, υγιής ανταγωνισμός.

Για κάτι πιο καινοτόμο, πιο καινούριο, διαφορετικό, για τη διαφορετική ιδέα, που μπορεί να φέρει το κάθε event. Θα έλεγα  ότι έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, ότι υπάρχει μια έντονη ανακύκλωση ομιλητών και ιδεών από events σε events. Ένας ομιλητής που πάει από το Α TEDx event στο Β event στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι μόνο τα 3 events στη Θεσσαλονίκη, είναι 40-45 events που γίνονται σε όλη τη χώρα. Ένας ομιλητής που  την μία χρονιά θα πάει με μια θεματική σε 1 event και την άλλη χρονιά πάει στο Β event, δύο χρόνια μετά θα τον δούμε με την Β θεματική σε άλλο event.

Αυτή η ανακύκλωση λοιπόν, είναι εάν θέλεις είναι και μια τροχοπέδη, μία δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γιατί αντιλαμβάνομαι, το θελκτικό του να πάρεις έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι γνωστό, κράχτης, όπως πολλές φορές συνηθίζουμε να λέμε και να του αναδιπλώσεις  ή προσπαθείς  να βρεις  άλλα aspects της προσωπικότητας του ώστε να σου χαρίσει μία άλλη ομιλία. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο και θεωρώ ότι έχει φανεί αρκετές φορές και στην πραγματικότητα δεν έχει να σου προσφέρει κάτι που είχες κατά νου.

Στο δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια και βλέπω έντονα και το TED το ίδιο είναι το fact checking που γίνεται για τις ομιλίες και τους ομιλητές που καλείς σε ένα event. Αυτό που μπορεί να ακούγεται πολύ αστείο αλλά είναι πολύ αυτονόητο για κάποιους παρόλα αυτά, είναι πολλές περιπτώσεις που έχουμε δει να μην γίνεται ένας αρκετά καλός έλεγχος των δεδομένων του ομιλητή και της θεματικής  για την οποία θα αναπτύξει πάνω στην σκηνή ενός TEDx event και στην πραγματικότητα να φτάνουμε λίγες ημέρες πριν και να τρέχει πανικόβλητη η οργανωτική ομάδα για να διορθώσει πράγματα, τα οποία πιθανόν να μην διορθώνονται.

Ή ακόμη χειρότερα να προσφέρει μία ομιλία που δεν εξυπηρετεί, που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες και στα guidelines ενός TEDx event. Αυτά τα δύο θα έλεγα ότι είναι σημαντικές προκλήσεις. Φυσικά, το πιο σημαντικό κομμάτι στα TEDx events είναι οι ομιλίες, ότι και αν λέμε, όσο καλό και αν είναι το experience ή την καλύτερη παραγωγή να έχεις. Αν οι ομιλίες δεν είναι εκεί για να εξυπηρετούν τον σκοπό του TEDx event, δεν έχεις την πραγματικότητα σκοπό, άρα αυτά τα δύο θα επηρεαστούν συστηματικά, το content της ομιλίας και το content του ίδιου event. 

TEDxThessaloniki
edits: pixabay

Tι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στις μέρες μας το TEDxCommunity; πως μπορούν να αλληλεπιδράσουν τα TEDxevents στην Ελλάδα;

Με περισσότερη συνεργασία, γιατί όπως σου είπα, πολλές φορές, όχι πάντα, πολλές φορές όμως τα events με έναν τρόπο εισαγωγικά θα λέγαμε να τους διέπη ένας ανταγωνισμός ή τέλος πάντων, ένα αίσθημα ένα event να ξεπεράσει το τι έχει καταφέρει ένα κάποιο άλλο event .

Η περισσότερη συνεργασία σίγουρα θα βοηθήσει και θα ενισχύσει άρα άλλωστε να μην ξεχνάμε όλα τα events και ας μιλήσουμε για τη Θεσσαλονίκη και το TEDxThessaloniki και το TEDxUniversityofMacedonia και το TEDxAUTH, το ίδιο community χτίζουνε και στην πραγματικότητα, όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, τα πανεπιστημιακά TEDx events δε με κάποιο τρόπο εκπαιδεύουμε και δημιουργούν ένα community φοιτητών και νέων ανθρώπων, το οποίο, με έναν τρόπο θα έρθει και θα περάσει από το TEDxThessaloniki κάποια στιγμή δε θα είναι φοιτητές, οπότε στην πραγματικότητα, είμαστε στην ίδια κοινότητα, τις ίδιες αξίες προάγουμε, οπότε η συνεργασία και οι δράσεις, οι οποίες θα φέρουν τα events εγγύτερα είναι το μέλλον και είναι αυτό που θα έπρεπε, θα πρέπει να προσδοκούμε.

Το TEDxThessaloniki πάντα και μέσω της διαδικασίας  του να επενδύσουμε στους εθελοντές, να δημιουργήσουμε και να δώσουμε know how σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και σε ανθρώπους των οργανωτικών ομάδων των πανεπιστημιακών events είχαν πρόθεση να έρθουνε, θέλοντας να πάρουν αυτό το know how για να ξεκινήσουν τα πανεπιστημιακά events είναι κάτι που τα έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Το 2012 θα σου πω 11 χρόνια πριν, διοργανώσαμε το πρώτο, εδώ στη Θεσσαλονίκη, μετά το event μας , το πρώτο TEDxBalkan workshop, και αυτό έχει 11 χρόνια και αυτό είναι σημαντικό. .

Έκτοτε γίνανε διάφορες ενέργειες και προσπάθειες. Είμαστε  σε μια επικοινωνία και ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια, στο να γίνουμε αυτές οι δράσεις και περισσότερο σε επίπεδο Ελλάδας  και να κάνουμε workshops στα TEDx events. Είχαμε και μια πάρα πολύ ωραία συζήτηση με το TEDx  της Πάτρας , όπου έχουν ένα καταπληκτικό know how στο πως διαχειρίζονται το Community σε local επίπεδο, οπότε σίγουρα  υπάρχει έδαφος και πάλι μπορούμε να ανταλλάξουμε.

Εάν θέλεις γιατί εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου, αυτό θα πέσει να σε πλακώσει και αυτό αφορά περισσότερο  το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, πάντα ως TEDxThessaloniki, σε ένα βαθμό εκτιμούσαμε ιδιαίτερα τον τρόπο που το TEDxUniversityofMacedonia διαχειριζότανε την επικοινωνία του με τα social media με έναν πιο φρέσκο τρόπο, ίσως λίγο πιο φρέσκο από ότι κάναμε εμείς. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με τις ηλικίες και τις δυνατότητες που βρίσκονται μέσα και το μείγμα των ηλικιών που υπάρχουν στη σύνθεση της ομάδας αλλά ήταν κάτι που βλέπαμε ότι ήταν κάτι που κάνατε πολύ σωστά και ήταν κάτι που μου άρεσε.

Ευχαριστούμε πολύ για το κομπλιμέντο. Ποιο βλέπεις να είναι το μέλλον των TEDx events; 

Αυτό δε μπορεί να σου το απαντήσει το ίδιο το TED. Είναι τόσο δυναμικά τα δεδομένα. Θα ήταν άστοχο να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον.

Ή μάλλον να στο πω διαφορετικά, αν με ρωτούσε κάποιος  το 2011 ή το 2012 ποιο πίστευα ότι θα είναι το μέλλον του TEDxThessaloniki και αν από ένα venue χωρητικότητας 500-600 ατόμων στο Ολύμπιον, θα φανταζόμουνα ποτέ ότι θα ετοιμάζαμε ένα event στο Βασιλικό Θέατρο των 1.000 ατόμων, το 2020 στο μεγάλο venue του Μεγάρου Μουσικής, 1200-1300 άτομα, θα σου έλεγα ότι αποκλείεται αυτό δε θα το φανταζόμουνα ποτέ, να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε το impact του event. Άρα στην πραγματικότητα, δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορώ να σου πω ότι έχω διαβλέψει ποιο είναι το μέλλον του events. Μπορώ  να πω ότι λαμβάνω κάποιες ενδείξεις από την κοινωνία.

Πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο σε θέματα που είναι αυτή την στιγμή, θέματα κοινωνικά, θέματα περιβάλλοντος. Θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν έντονα και είναι μέρος της καθημερινότητας μας αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δούμε θέματα για τη βία, την κλιματική αλλαγή, κοινωνικές ανισότητες. Το θέμα της υγείας, ένα κομμάτι που πιθανόν να θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι το 2020 αλλά βλέπουμε ότι είναι σημαντικό κομμάτι και είναι κάτι που θα μας απασχολεί συνέχεια. Πράγματα που πρέπει να δούμε θεματικά και ίσως λίγο πιο έντονα.

Το TEDx Community και γενικότερα το TED και το TEDx έχουν επιδείξει μία αντοχή στο χρόνο. Από το feedback το οποίο λαμβάνουμε, έστω και καμιά φορά ετεροχρονισμένα, κάνουμε τις δράσεις αυτές που χρειάζονται για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε το event και τα guidelines στα νέα δεδομένα. 

   Θεωρώ ότι θα συνεχίζετε να γίνετε αυτό. Υπάρχουν challenge,τα οποία όμως είπαμε θα πρεπει να αντιμετωπιστούν και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον καθένα ξεχωριστά και μία κίνηση σημαντική, το TED πριν κάποια χρόνια, με έναν τρόπο να μεταβιβάσει την ευθύνη της αξιολόγησης της κάθε agenda, του κάθε event ξεχωριστά από το να γίνετε συγκεντρωτικά, έχει δημιουργήσει τους TEDxAmbassadors.

Ώστε να μπορεί να εποπτεύει με έναν τρόπο ότι τηρούνται τα guidelines που ορίζει το TED και το TEDx για την εκάστοτε διοργάνωση. Μάλιστα, η μέχρι πρότινος curator του TEDxThessaloniki, η προκάτοχος μου η Ελένη Παπαδοπούλου ήταν και είναι TEDx Ambassador. Θεωρώ ότι με μια καλή εποπτεία και με μια καλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έρχονται από εδώ και στο εξής, μόνο λαμπρό θα είναι το μέλλον του TEDx events. 

Τέλεια, σε ευχαριστώ πολύ Βαγγέλη

Παρακαλώ πολύ!

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!