Logo White Small

Συνέντευξη με τις υπεύθυνες του venue του TEDxAnogeia

[:EL]Στο μυαλό πολλών οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν συνδυαστεί με την εικόνα μιας απέραντης γαλάζιας παραλίας ενός νησιού. Η Κρήτη σίγουρα τηρεί τις προϋποθέσεις για να ζήσεις τις ιδανικές διακοπές που έχεις στο μυαλό σου. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν όμως είναι ότι η Κρήτη δεν έχει μόνο υπέροχες παραλίες αλλά και μοναδικά, γραφικά χωριά που φανερώνουν την κρητική κουλτούρα περισσότερο από κάθε άλλο παραθαλάσσιο μέρος της. Ένα τέτοιο χωριό είναι και τα Ανώγεια, τα οποία φέτος θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά το TEDxAnogeia στις 08/08. Ένα  event-εμπειρία που παντρεύει την κρητική κουλτούρα με τις καινοτόμες ιδέες του TEDxAnogeia ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναθεωρήσετε το τι σημαίνει διακοπές για εσάς! Παρακάτω οι υπεύθυνες για τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, Φαίδρα Σαλούστρου και Μαρία Παπαδάκη μας αποκαλύπτουν περισσότερα για το TEDxAnogeia και για το ιδιαίτερο venue του, τον Άγιο Υάκινθο.

 

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να γίνετε μέλη αυτής της ομάδας και υπεύθυνες venue;

Φαίδρα : Λοιπόν, αρχικά να πω ότι μέχρι τον προηγούμενο Αύγουστο δεν γνώριζα τι είναι το TEDx. Έβλεπα διαδικτυακά θόρυβο, το έψαξα και ενημερώθηκα από τα παιδιά της ομάδας μας. Το θεώρησα μια πρόκληση και για τον τόπο μου και για την προσωπικότητά μου και κάπως έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το TEDx. Το ότι ανέλαβα το venue ορίστηκε τυχαία. Δεν είδαμε ειδικότητες ατόμων και με βάση αυτές ανατέθηκε σε εμένα το venue, στη Μαρία κάτι διαφορετικό και ούτω καθ’ εξής. Αποφάσισα να ασχοληθώ, το ψάξαμε, αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες αλλά πλέον έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο.

Μαρία : Εγώ είχα πάνω κάτω στο μυαλό μου τι είναι το TEDx. Μάλιστα , είχα παρακολουθήσει και το πρώτο TEDx  που είχε γίνει στο Ηράκλειο πέρυσι. Το κίνητρό μου ουσιαστικά ήταν ότι για εμάς η διοργάνωση ενός TEDx-event ήταν ένα τεράστιο πείραμα. Ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση το να συγκεράσουμε το TEDx σαν φιλοσοφία, δεδομένου ότι είναι μια «εφεύρεση» αμερικανικής προέλευσης, με τα Ανώγεια, τα οποία είναι μια πάρα πολύ κλειστή κοινωνία. Τα Ανώγεια είναι ένα αρχέτυπο πρότυπο κρητικής κοινωνίας, δεδομένου ότι οι σχέσεις είναι ακόμα πάρα πολύ δυνατές, η οικογένεια και η φιλία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Συνεπώς, η προσπάθεια να παντρέψουμε μια αμερικανική ιδέα με μια πολύ κλειστή κοινωνία αποτέλεσαν και αποτελούν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση, καθώς  πρέπει να προσαρμόσουμε την ιδέα του TEDx στα δικά μας δεδομένα. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε μέλους της ομάδας, η επιλογή έγινε βάση το αντικείμενο, το οποίο θα μπορούσε ο καθένας να υπηρετήσει, βάση των δικών του δυνατοτήτων και επιθυμιών. Η Φαίδρα και εγώ αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το κομμάτι του venue λόγω της ενασχόλησής μας με τα καλλιτεχνικά

Γενικά πως πήρατε την πρωτοβουλία για να διοργανώσετε ένα TEDx στα Ανώγεια; Γιατί δηλαδή στα Ανώγεια;

Φαίδρα: Θα σας πω αρχικά το σενάριο. Τρία παιδιά από την ομάδα μας πριν περίπου 1-1,5 χρόνο ταξίδεψαν στα Highlands στη Σκωτία και έκαναν ένα λογοπαίγνιο από τα high lands = άνω γη= Ανώγεια. Ξεκίνησε σαν πλάκα μεταξύ μας και κάποια στιγμή είπαμε «γιατί όχι και στα Ανώγεια;». Κάπως έτσι δηλαδή από τρία άτομα που είχαν μια πολύ ωραία ιδέα να φτιάξουμε ένα TEDx στα Ανώγεια οι άνθρωποι αυτοί έγιναν εφτά και γραμμικά η ομάδα άρχισε να εμπλουτίζεται με ανθρώπους τρελούς, κουζουλούς όπως λέμε στην Κρήτη, που πιστέψανε σε αυτήν την πρόκληση και έτσι ουσιαστικά γεννήθηκε το TEDxAnogeia. Η ομάδα μας αποτελείται πλέον από 60 άτομα, ο καθένας διαφορετικής ειδικότητας, από διαφορετικές πόλεις και χώρες. Τα μέλη της ομάδας δεν είναι συγκεντρωμένα στα Ανώγεια αλλά είναι διασκορπισμένα σε Αθήνα,  Χανιά,  Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό, στη Γενεύη. Έχουμε ορίσει κάποιους ρόλους κάποιους ρόλους και πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο καθένας επεξεργάζεται το στοιχείο του στο TEDxAnogeia ξεχωριστά.

Τι θα λέγατε ότι είναι αυτό που κάνει το TEDxAnogeia ξεχωριστό;

Μαρία: Το γεγονός ότι μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας μπορεί να υπάρξει σε μια κλειστή κοινωνία με πολύ έντονα έθιμα και κουζουλούς ανθρώπους το κάνουν από μόνο του ξεχωριστό. Να πούμε βέβαια εδώ ότι δεν θέλουμε όλοι στο χωριό μας να είναι θεατές, θέλουμε να είναι συνδιοργανωτές και να συμμετέχουν σε όλη τη διοργάνωση. Επίσης, ο χώρος στον οποίο θα φιλοξενηθεί το TEDxAnogeia είναι ο χώρος του Αγίου Υακίνθου, ο οποίος είναι ένας υπαίθριος χώρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλες καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανά περιόδους δεν υπάρχει internet, το οποίο είναι απαραίτητο για το livestreaming. Οι τεχνικές δυσκολίες με δεδομένο ότι θα γίνει βράδυ και ότι όλα πρέπει να γίνουν έξω, το κάνουν ξεχωριστό, με την έννοια ότι θέλουμε από τη μία να φέρουμε την ιδέα της διάχυσης ιδεών ώστε αυτές να οδηγηθούν στα Ανώγεια και από την άλλη να δώσουμε έναν μοναδικό κρητικό χαρακτήρα στο TEDx πάνω στον Ψηλορείτη.

Ο υπαίθριος χώρος ήταν κάτι που ψάχνατε ή κάτι που προέκυψε στην πορεία;

Μαρία: Ουσιαστικά προέκυψε ψάχνοντας τους εν δυνάμει χώρους στα Ανώγεια. Απλά η ιδέα του υπαιθρίου ενδυναμώθηκε από το γεγονός ότι το TEDxAnogeia θα γίνει καλοκαίρι και είναι σύμμαχός μας ο καιρός.

Φαίδρα: Επίσης εμείς οι Ανωγειανοί έχουμε συνδυάσει με πολλά πράγματα τον Άγιο Υάκινθο. Διοργανώνονται κάθε χρόνο, όπως πολλοί θα γνωρίζετε, τα Υακίνθεια με τα οποία τον έχουμε παραλληλίσει από άποψη χώρου. Βέβαια δεν έχουμε κανένα σκοπό να παραλληλίσουμε το TEDxAnogeia με τα Υακίνθεια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Επειδή, όμως, τα event των Ανωγείων τα κάνουμε στον Άγιο Υάκινθο έτσι κι αλλιώς, ήρθε από μόνος του ο χώρος στο μυαλό μας.

 

Το θέμα σας είναι το “up way your light”. Πως σχετίζεται με το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό του TEDxAnogeia;

Φαίδρα: Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι έχει γραφτεί έτσι για να δείξει ότι θέλουμε να φωτίσουμε την κορυφή. Ωστόσο, το διαβάζουμε “light your way up”. Έτσι, προτρέπουμε τον κόσμο να ανέβει στον Άγιο Υάκινθο και με το δρόμο αυτό να κατακτήσει την κορυφή μέσω των ομιλιών μας και όλου του event. Δηλαδή, το κεντρικό μήνυμα του θέματος σχετίζεται τόσο με τις κορυφές ως τοποθεσία όσο και με τις προσωπικές κορυφές του καθένα.

Τι θα λέγατε σε φοιτητές από άλλες  γωνιές της Ελλάδας που θα ήθελαν να φέρουν μια διοργάνωση TEDx στην πόλη ή το πανεπιστήμιο τους και ίσως διστάζουν, αντιμετωπίζοντας τεχνικά προβλήματα ή δυσκολίες αποδοχής της διοργάνωσης από μια κλειστή κοινωνία;

 Μαρία: Καταρχάς όσον αφορά τους φοιτητές θεωρώ για το κομμάτι της αποδοχής ότι είναι πολύ πιο εύκολο να φέρεις ένα τέτοιο event σε ένα πανεπιστήμιο από ότι αντίστοιχα σε μία κλειστή κοινωνία όπως τα Ανώγεια γιατί, οι φοιτητές πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να διευρύνουν ορίζοντες και να είναι ανοιχτοί στον εθελοντισμό. Όσον αφορά το event σαν event θα σας απαντούσα με μία φράση του Ελύτη που λέει ότι «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά». Με δεδομένο λοιπόν ότι ζούμε σε μία εποχή, στην οποία επικρατεί η μιζέρια, η οικονομική κρίση και όλα αυτά, τα οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι μία από τις απαντήσεις μας. Να πούμε «τέλος η μιζέρια». Υπάρχουν άνθρωποι με καταπληκτικές ιδέες, που πραγματικά αξίζουν να διαδοθούν. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες να πάμε ένα βήμα εμπρός και το TEDx μπορεί να αποτελέσει το όχημα σε αυτό.

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί σε προσωπικό επίπεδο να ασχολείστε με τον εθελοντισμό και πως καταφέρνετε να συνδυάζετε το πρόγραμμά σας με άλλες ενασχολήσεις παράλληλα με την εθελοντική δραστηριότητα;

Φαίδρα: Είναι δύσκολο. Έχουμε χάσει αρκετές ώρες -χάσει με την καλή έννοια πάντα- αλλά έχουμε ξοδέψει αρκετό χρόνο από τη ζωή μας για το TEDx. Επειδή είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, θέλει πάρα πολύ ψάξιμο για να στηθεί όλη αυτή η διοργάνωση, αλλά όπως είπα η πρόκληση αυτή εμένα μου έδωσε κίνητρο για να το ψάξω όσο γίνεται περισσότερο και να το καταφέρουμε, γιατί θέλουμε να πάει καλά το TEDxAnogeia και το προσπαθούμε όλη η ομάδα μας.

Μαρία: Εγώ, από την μεριά μου, θα ήθελα να πω ότι και το TEDx μαζί με πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να αποτελέσουν εθελοντισμό έχουν να κάνουν με την ενεργοποίησή μας ως άνθρωποι. Θεωρώ ότι όταν είμαστε ενεργοποιημένοι θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο να βάλουμε το λιθαράκι μας για να πάμε κάτι παραπέρα. Το TEDx είναι ένα κομμάτι αυτού. Τα περισσότερα παιδιά, και ίσως και αυτό είναι ένα σημείο που μας δένει, ασχολούμαστε με τον εθελοντισμό σε διάφορες μορφές, δηλαδή π.χ. κάποιοι από εμάς ασχολούνται, μιας και που είναι πολύ της μόδας τώρα, με τα κοινωνικά παντοπωλεία, γενικώς με τις κοινωνικές δομές. Οπότε ουσιαστικά κι εκεί αφιερώνεις χρόνο από τον λίγο που περισσεύει στον καθένα για να προσφέρεις αυτό που μπορείς. Από εκεί και πέρα, όμως, η χαρά και η πληρότητα που νιώθεις ασχολούμενος εθελοντικά με οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, σε προάγει σαν άνθρωπο και είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Απλά έχει να κάνει ξεκάθαρα με την ενεργοποίηση του ανθρώπου, του πολίτη και το πώς τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία, πώς θέλει να βλέπει την κοινωνία και κατ’ επέκτασιν πώς αγωνίζεται να την φτιάξει στα μάτια του με την προσπάθειά του.

Το TEDx είναι ένα συνέδριο, στο οποίο μπορείς να δεις απτά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σoυ. Τι είναι αυτό που θέλετε να δείτε τη μέρα του event για να πείτε ότι πραγματικά άξιζε ο χρόνος που δώσατε;

Φαίδρα: Στο TEDxAnogeia υπάρχουν ειδικότητες και ο καθένας ασχολείται με διαφορετικά πράγματα και προφανώς προσδοκά τα απαιτούμενα στον δικό του κλάδο. Εγώ αυτό που θα ήθελα, είναι να είναι όλα οργανωμένα. Ο κόσμος δηλαδή που θα έρθει να μπορέσει να φάει, να πιει, να ξεναγηθεί με ευκολία στο χώρο του Αγίου Υακίνθου αν δεν έχει ξανάρθει. Θα ήθελα, δηλαδή, να είμαστε όλοι αφυπνισμένοι στο κομμάτι της εξυπηρέτησης. Για τους ομιλητές, για παράδειγμα, δεν μπορώ να ξέρω τι είναι αυτό που θα δώσουνε, αν και είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ καλοί, γιατί έχουμε προσπαθήσει να έχουμε αρκετή ποικιλία από την άποψη ότι θα έχουμε ομιλίες από τον επιστημονικό κλάδο, τη ψυχαγωγία και από τα δρώμενα. Δεν θα σας πω πιο συγκεκριμένα πράγματα για να σας προκαλέσω να έρθετε. Περιμένουμε όλοι εκείνη τη μέρα.

Μαρία: Προσωπικά θα ήμουν πολύ ικανοποιημένη, αν όντως τα Ανώγεια αποτελέσουν ένα παράδειγμα, ουσιαστικά αν δώσουν το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, δεδομένου ότι οι παρέες γράφουν την ιστορία όπως θέλουν να τη γράψουν. Αυτό που θα οραματιστούμε μπορούμε και να το πετύχουμε. Είναι πολύ ωραίο να μοιράζεσαι την πορεία ενός event και συγκεκριμένα του TEDx. Οι στιγμές που περνάς είναι όμορφες, με δεδομένο ότι είναι και καλές και κακές, αλλά όλο αυτό σε δένει, σε πάει μπροστά. Επειδή και το θέμα μας έχει να κάνει με τις κορυφές, μακάρι να αποτελέσουμε την αφορμή να επαναπροσδιορίσει ο καθένας τις δικές του κορυφές και να τις κυνηγήσει μέχρις εσχάτων. Από κει και πέρα όσον αφορά εμάς και το venue αλλά και όλη την ομάδα του TEDxAnogeia ευρύτερα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Αριθμητικά να σας αναφέρω ότι πέρα από τις καθιερωμένες 12 ομιλίες, οι οποίες όπως σας είπε και η Φαίδρα θα είναι ποικιλόμορφες, θα έχουμε περίπου 14 workshops, τα οποία θα προσπαθήσουμε να είναι διαδραστικά και βιωματικά, ώστε ο κόσμος να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερα. Τέλος, με δεδομένο ότι ο χώρος είναι απομακρυσμένος από το χωριό, μέλημά μας είναι ο κάθε επισκέπτης να είναι αυτόνομος. Δηλαδή, κατά τη  διαμονή του να μπορούν να του παραχωρηθούν τα πάντα και για αυτό θα υπάρχουν και λεωφορεία για τη μεταφορά.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!