Logo White Small

Ρομαντισμός κρυμμένος στους δρόμους

Ο Ρομαντισμός ως κίνημα

Ο Ρομαντισμός μπορεί να είναι μία σκέψη, μία κίνηση, ένα κίνημα, αλλά και…ένας πίνακας ζωγραφικής. Αν θέλαμε να ορίσουμε αφηρημένα την έννοια του “Ρομαντισμού” θα λέγαμε ότι δεν είναι παρά η προσήλωση στην εσωτερική εμπειρία, η οποία προτάσσεται έναντι της εξωτερικής εμπειρίας. Το κίνημα του ρομαντισμού άνθισε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Μας “συστήθηκε” ως λογοτεχνικό ρεύμα, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στο χώρο της μουσικής και στις εικαστικές τέχνες.

Ένας από τους πρωτοστάτες του κινήματος του Ρομαντισμού στο χώρο της τέχνης ήταν ο Eugène Delacroix, ο οποίος γεννήθηκε το 1798 κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Τα έργα του βασίστηκαν σε ιστορικά γεγονότα, καθώς και στην άμεση παρατήρηση της φύσης. Πρόκειται για τον ζωγράφο που άνοιξε το δρόμο για τη Μοντέρνα Τέχνη. Όπως είπε, εύστοχα, ο ίδιος «Εργαζόμαστε όχι μόνο για να παράγουμε, αλλά και για να δώσουμε αξία στο χρόνο».

Η ζωγραφική ως τέχνη του δρόμου

Πριν περίπου ένα μήνα που αποφάσισα ότι το θέμα του σημερινού μου άρθρου θα είναι ο Ρομαντισμός, έτρεχα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, για να προλάβω κάτι. Μάλλον θα ήταν σημαντικό. Και μέσα στη βιασύνη μου, η οποία συντονίζονταν σχεδόν “αρμονικά” με εκείνη των υπολοίπων, με την άκρη του ματιού μου είδα έναν κύριο να κρατάει ένα πινέλο και να ζωγραφίζει.

Ρομαντισμός

credits photo: Αργυρώ Κουτσικάκη

Κάπως έτσι ξαφνικά, συντονίστηκα μαζί του, ο χρόνος απέκτησε μία νέα δυναμική και οι ρυθμοί της πόλης άλλαξαν. Σκέφτηκα, αμέσως ότι αυτό, μάλιστα, είναι ρομαντισμός! Ο κύριος αυτός ονομάζεται Αντρέας και δημιουργεί και εκθέτει τα έργα του στην Αριστοτέλους, συγκεκριμένα, πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν τοπία της πόλης μας.

Συνέντευξη στον κ. Αντρέα Καντίλη

Πως μάθατε την τέχνη της ζωγραφικής και ποιος ειναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;

Από μικρό παιδί μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον η ζωγραφική. Περνούσα με τις ώρες σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής και παρατηρούσα τους ζωγράφους να σχηματίζουν με τα πινέλα τους τοπία και πρόσωπα από το μηδέν. Ύστερα σπούδασα στην σχολή Καλών Τεχνών. Η τέχνη με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή. Ένας ζωγράφος που πάντα με ενέπνεε είναι ο Ιταλός ζωγράφος Καραβάτζο.

Γιατί ζωγραφίζετε και εκθέτετε τα έργα σας στο δρόμο;

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα για μένα απο την τέχνη μου, μόλις ξυπνήσω και βγει ο ήλιος, σηκώνομαι και θέλω να δημιουργήσω. Θυμάμαι τον εαυτό μου πριν περίπου 30 χρόνια να κάνω βόλτα κάπου εδώ στην Αριστοτέλους. Έπεσα πάνω σε έναν ζωγράφο του δρόμου. Μου φάνηκε τόσο συναρπαστικό αυτό που έκανε, ώσπου μετά από λίγο καιρό πήρα το καβαλέτο μου και άρχισα να ζωγραφίζω στο δρόμο.

Με γοητεύει να ασκώ την τέχνη μου έξω γιατί είναι η μοναδική συνθήκη όπου χιλιάδες διαφορετικοί άνθρωποι θα “συναντηθούν” μοιραία με τα έργα μου. Άλλοι θα τα προσπεράσουν και άλλοι θα σταματήσουν να τα παρατηρήσουν καλύτερα. Κάθε έργο μου βρίσκεται εκεί και διεκδικεί μία προσωπική στιγμή, έναν “χρόνο” με τον κάθε έναν περαστικό.

Ρομαντισμός

credits photo: Αργυρώ Κουτσικάκη

Πείτε μου μια συγκινητική στιγμή που έχετε ζήσει όσο καιρό ασκείτε την τέχνη σας στον δρόμο;

Στην μνήμη μου μένουν πάντα τα παιδιά. Καμιά φορά έρχονται και τους δίνω το πινέλο να ζωγραφίσουν. Δεν με πειράζει ακόμη και να μου “χαλάσουν” ένα τελειωμένο έργο, σημασία έχει ότι τους έχω δώσει έμπνευση και χαρά.

Ποιο είναι το πιο όμορφο τοπίο που έχετε ζωγραφίσει και με τι υλικά ζωγραφίζετε συνήθως;

Αυτό που μου αρέσει να ζωγραφίζω σε όλες τις εκφάνσεις της είναι η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη. Ο ουρανός, η παλιά παραλία και οτιδήποτε σκεφτώ εκείνη τη μέρα. Κατ’ αρχάς, καβαλέτο μου είναι τα παραθυρόφυλλα.Τα βρίσκω, συνήθως, πεταμμένα, τα μαζεύω και τους δίνω ξανά ζωή. Πολλές φορές έρχονται φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, μου δίνουν κάποια και λένε χαρακτηριστικά “αυτά πάνε στον ζωγράφο μας”.

Υπάρχουν μέρες που βαριέστε να ζωγραφίσετε;

Καμιά! Δεν λείπω ποτέ από το πόστο μου, δεν κάνω διακοπές. Η πόλη αν δεν έχει μουσικούς και ζωγράφους στους δρόμους παύει να έχει ζωή.

Για περισσότερα άρθρα και συνεντεύξεις, μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!