Logo White Small

Πώς ξεκίνησαν όλα…

[:EL]


”Υπάρχει ένα πολύ άσχημο πράγμα στις ζωές μας πιστεύω, το να περιμένεις μέχρι να είσαι έτοιμος. Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος να ξεκινήσει κάτι. Δεν υπάρχει ποτέ κάτι που να είναι έτοιμο. Υπάρχει μόνο το τώρα.”

Hugh Laurie

Ήταν μια χειμωνιάτικη νύχτα εξεταστικής, στις αρχές του 2013 που από μια αίτηση στο TED ξεκίνησε η πραγματοποίηση αυτού που μετά από λίγο καιρό πήρε μορφή και ονομάστηκε TEDxUniversityofMacedonia. Ήτανε ένα παράτολμο εγχείρημα ενός πρωτοετή που ακόμα χανότανε στους διαδρόμους του πανεπιστημίου.

Η ιδέα ή καλύτερα το όραμα θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό όπως η ενεργοποίηση των φοιτητών και η διάδοση καινοτόμων ιδεών στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Η απογοήτευση και η απορία μας για το ότι τριγύρω οι συμφοιτητές μας δεν συμμετείχαν στην προσπάθεια για την δημιουργία μιας δυναμικής φοιτητικής κοινότητας στο πανεπιστήμιο αλλά και γενικότερα στην πόλη. Ταυτόχρονα αυτό όμως αποτελούσε και ελπίδα ότι οι μεμονωμένες προσπάθειες που ήδη γινόταν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για την δημιουργία της. Έτσι θεωρήσαμε καθήκον μας να συντελέσουμε στην δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα ένωνε και θα υποστήριζε όλες τις προσπάθειες του πανεπιστημίου προς όφελος της κοινότητας των φοιτητών.

 

Ο κύβος ερρίφθη… 9 μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2013, το πρώτο TEDxUniversityofMacedonia στον όμορφο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν γεγονός. Με 11 μοναδικούς ομιλητές και 2 συγκροτήματα και θέμα την “Τόλμη”, οι 100 περίπου θεατές του φύγανε γεμάτοι ιδέες καθώς και προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον, την διατροφή, την δημοκρατία, τον ιό έμπολα αλλά και τις ευκαιρίες που ένας νέος μπορεί να δημιουργήσει στον 21ο αιώνα για τον εαυτό του.

 

Το εγχείρημα φαινότανε να έχει πετύχει και κοιτώντας μέσα στους 9 αυτούς μήνες εντατικής προετοιμασίας μπορεί κανείς να δεί σκληρή προσπάθεια και δυνατές φιλίες να δημιουργούνται. Για κάτι που ξεκίνησε σαν ένα μικρό πείραμα σε συνεργασία με έναν δημόσιο φορέα όπως είναι ένα πανεπιστήμιο απαιτούνταν επιμονή και μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για την σημαντικότητα ύπαρξης ενός τέτοιου συνεδρίου.

 

Μετά την μεγάλη προσπάθεια της πρώτης χρονιάς για την δημιουργία της πλατφόρμας που θα ένωνε τους φορείς του πανεπιστημίου γύρω από το όραμα της διάδοσης καινοτόμων ιδεών είχε έρθει η σειρά για το δεύτερο TEDxUniversityofMacedonia. Η νέα ομάδα με μέλη πλέον και από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στόχευσε από την αρχή ψηλά. Δυνατές συνεργασίες με επιχειρήσεις και φορείς που μοιράζονταν το όραμά μας βοήθησαν στο να συμμετάσχουν στο συνέδριο 10 εξαιρετικοί ομιλητές, 1 θεατρική ομάδα και 2 συγκροτήματα από 3 χώρες. Όλα αυτά στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, ένα χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2014. Ήτανε οι 10 αυτοί ομιλητές που μας βοήθησαν να εξερευνήσουμε θέματα όπως η επίμονη προσπάθεια στην ζωή, η εμπορία ανθρώπων, τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα παραμύθια αλλά και το upcycling γύρω από το θέμα “Ιθάκες” που έχει ο καθένας μας στην ζωή του.

 

Με όλα αυτά να αποτελούν πια όμορφες αναμνήσεις οι ετοιμασίες για το τρίτο TEDxUniversityofMacedonia έχουν ξεκινήσει και με εντατικό ρυθμό η ομάδα μας μαζεύει τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες ιδέες και ετοιμάζεται να τις μοιραστεί μαζί σας.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!