Πώς και γιατί κάνουμε Redefine στη ζωή μας;

Στις 22 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο TSUKI, το πρώτο pre-event του TEDxUniversityofMacedonia 2023. Η συζήτηση έγινε μεταξύ της Ευγενίας Δημητρίου, χημικού μηχανικού & start-up founder και του illnea, ποιητή-κινηματογραφιστή και πολιτικού μηχανικού. Την συζήτηση την συντόνιζε η Κατερίνα Κατσίνα.

Κατερίνα: Καλησπέρα και από εμένα, είμαι μία από τις τρεις speaker coaches για φέτος. Σήμερα οι δύο ομιλητές του pre-event για το Redefine crossing fine the lines , το οποίο σημαίνει επαναπροσδιορισμός, υπονοεί μία αίσθηση απελευθέρωσης από τα παραδοσιακά όρια και την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων.

Μας ενθαρρύνει τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε την σχέση μας με φρέσκια προοπτική και να αμφισβητήσουμε τις υποθέσεις μας ώστε να επιτύχουμε την κοινωνική ανάπτυξη και καινοτομία. Αλλά όσα και να λέω εγώ για αυτό το θέμα θα είναι λίγα. Οπότε μπορούμε να καλωσορίσουμε τους δύο ομιλητές μας, την Ευγενία Δημητρίου και τον illnea ή αλλιώς τον Βασίλη Βαρνά.

Κατερίνα: Καλώς ήρθατε.

Ομιλητές: Καλώς σας βρήκαμε.

Κατερίνα: Λίγα λόγια για τους ομιλητές μας πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Η Ευγενία Δημητρίου είναι χημικός μηχανικός στο 4ο έτος του διδακτορικού της στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, με ειδίκευση στη νανοτεχνολογία παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΠΑΜΑΚ, είναι συν-ιδρύτρια eggxcel, ενός start-up με project με στόχο την δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα σε βαριές βιομηχανίες με κελύφη αβγών και συμμετέχει και στην prosthesis, εγχείρημα που αποσκοπεί στην παρασκευή υψηλής ποιότητας τρισδιάστατων υλικών.

Φέτος, ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, με στόχο να ενθαρρύνει τους ερευνητές και ερευνήτριες, να αξιοποιήσουν την τεχνολογία τους και τη δημιουργία λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Και ο Βασίλης, τον οποίο ξέρετε ως illnea, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με την τέχνη του κινηματογράφου και την ποίηση, ενώ παράλληλα είναι πολιτικός μηχανικός.

Ασχολείται με την τέχνη και τον πολιτισμό. Το 2018, εμπνευσμένος από τις κοινωνικές αντιθέσεις για τις οποίες θα μιλήσει σήμερα. Η παρουσία του είναι κυρίως διαδικτυακή, με το κοινό του να αποτελείται από άτομα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ήταν ενεργός σε αρκετές εθελοντικές ομάδες του ΑΠΘ.

Λοιπόν, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε και να γνωρίσουμε λίγο παραπάνω τα δύο υπέροχα αυτά πλάσματα που είναι δίπλα μου πέρα από τα βιογραφικά που μας έχουν δώσει και ήθελα να ξεκινήσω με σένα, Ευγενία και να σε ρωτήσω πως ξεκίνησε το ταξίδι σου στην επιχειρηματικότητα και στο οικοσύστημα των start-ups.

redefine

credits: Ευαγγελία Χαρίτου

Ευγενία: Στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 2018, αν και τότε δε το είχα καταλάβει. Συμμετείχα στους 24 φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Educational Trip,ένα ταξίδι στην Αμερική, σε εταιρείες αιχμής και κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να επιστρέψουμε τεχνογνωσία και ερεθίσματα που είχαμε πάρει από το ταξίδι, πίσω στο ΑΠΘ, μέσω των δράσεων που διοργανώνανε.

Οπότε εκεί πέρα εκτέθηκα σε ένα πολύ ώριμο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, της Silicon Valley και αυτομάτως άνοιξαν οι ορίζοντες μου και κατάλαβα ότι έχω πολλά πράγματα να μάθω σε αυτό το κομμάτι αλλά κυρίως ξεκίνησε με την eggxcel, οπότε δεν έχω και πολλά να προσθέσω. Συμμετείχαμε σε κάποιους διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και σε κάποια σεμινάρια, οπότε πήραμε πολλή γνώση από εκεί. Θα χαρώ πολύ να συζητήσω αργότερα γι’αυτό.

Κατερίνα: Τέλεια. Η αλήθεια είναι ότι πως μου κάνει εντύπωση η αναφορά σχετικά με την Silicon Valley.

illneas: Έχεις ένα πολύ ψαρευτικό βιογραφικό, Ευγενία, και θα το πω αυτό γιατί πολλοί το σκέφτονται αυτό.

Κατερίνα: Βασίλη, θα ήθελα να μου πεις, η δημιουργία βίντεο, μέσα από τις ημέρες σου και όχι αυτές καθ’αυτές. Δηλαδή είσαι ένας πολιτικός μηχανικός που ασχολείται με την τέχνη του κινηματογράφου και της ποίησης.

illneas: Αρχικά, θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση θέλω να πω από την αρχή και να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που δουλεύουνε για αυτό το εγχείρημα. Η δουλειά μου, είναι η πρώτη αντίθεση από αυτή του μηχανικού, είναι αρκετά αγχωτική. Παράγω ταινίες στο Youtube, μικρά βιντεάκια πάνω σε βήματα, όπου οι επιμέρους διαδικασίες της γραφής, της κινηματογράφησης και της μουσικής, λειτουργούν ανεξάρτητα και παράλληλα κάτι που δεν ισχύει συνήθως στην μηχανική που σπουδάζω.

Τα projects αλληλοεξαρτιώνται. Κάτι που μου αρέσει πολύ γιατί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού έχει πάρα πολύ μεγάλη εξάρτηση, χρονοδιαγράμματα και αυστηρά derivables, οπότε η μέρα μου είναι αρκετά αγχωτική και μου επιτρέπει να αφήνομαι ελεύθερος, να επιτρέπω λάθη, πράγματα που γινόντουσαν συμβατικά στη μηχανική, μπορώ να τα κάνω γιατί δε ξέρω τα αποτελέσματα τους.

redefine

credits: Ευαγγελία Χαρίτου

Ευγενία: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω πάνω σε αυτό, πως έχεις μία αυτοπειθαρχία, να ξέρεις πότε να κάνεις το επόμενο βίντεο.

illneas: Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτομαι πρώτα, όταν τελειώνει μία δουλειά μου, υπάρχει ένας αέναος κύκλος βελτίωσης. Δεν μπορείς να τον κλείσεις. Πρέπει να πατήσεις κάποια στιγμή την σκανδάλη, σε εισαγωγικά, να πεις τελειώσαμε, πρέπει να το διορθώσουμε, να πάμε στο επόμενο. Υπάρχει και ένα κομμάτι, ότι θέλεις να το αφήσεις πίσω, ότι είναι μια δουλειά. Πρέπει να την τελειώσεις γιατί έχω άλλες ιδέες στο κεφάλι μου και πρέπει να ασχοληθώ με αυτές.

Κατερίνα: Δεν είναι δύσκολο να αποχωρίζεσαι ένα δημιούργημα που κάνεις;

illneas: Εάν μ’αρέσει πολύ μπορώ να το ξανακάνω σε μια άλλη version.

Ευγενία: Ποιο ήταν το πιο όμορφο βασικά, το κίνητρο σου, ο ενθουσιασμός σου για το καινούριο βίντεο που θέλεις να δημιουργήσεις.

Κατερίνα: Νιώθω ότι οι μέρες σας και των δύο σας, επειδή είναι πολύ δημιουργικές, έχουν και πολλές ιστορίες να διηγηθούν και να αποδώσουν το σημερινό θέμα, που είναι το redefine, ο επαναπροσδιορισμός, οπότε ποια ήταν η στιγμή μέσα στην καθημερινότητα σας, μέσα σε αυτά τα χρόνια, που ανατρέχετε και λέτε, ναι αυτό ήτανε κάτι που με έκανε να επαναπροσδιορίσω, το περιβάλλον που ήμουνα χθες ή πέρσι.

illneas: Τυπικά είναι το θέμα της συζήτησης, ο επαναπροσδιορισμός, δε θα ήθελα να πω τόσο πολύ το τι σημαίνει για μένα. Θα ήθελα να πάρω αυτή τη αφορμή και να πω κάποιες ιστορίες γιατί νομίζω ότι σε όλους αρέσουν οι ιστορίες. Έχω δύο, μία σοβαρή και μία αστεία.

Κατερίνα: Ξεκίνα με την σοβαρή.

illneas: Η σοβαρή ιστορία είναι για μια βροχερή ημέρα, μια Κυριακή, που για μερικές φορές για να κάνω τα βίντεο μου, παίρνω κάποια λεωφορεία της πόλης και πάω μέχρι το τέλος και μετά γυρνάω με τα πόδια. Γυρίζω έτσι τα βίντεο μου. Εκείνη την ημέρα, είδα ένα τύπο, όπου με κοιτούσε πολύ επίμονα. Με είχε τρομάξει λίγο ήταν ψηλός γεροδεμένος και με πλησίασε και συνειδητοποίησα ότι είναι fan μου, αυτός ο άνθρωπος όπου μου λέει πολύ ευγενικά, ότι μπορείς να με ακολουθήσεις για 10 λεπτά, για να δει πως κάνω τη δουλειά μου.

Τελικά καταλήξαμε να μιλάμε για 3 ώρες και μου είπε μία ιστορία, ότι είχε χρησιμοποιήσει το βίντεο μου για να μιλήσει με μία παλιά συμμαθήτρια του, όπου περνούσε πολύ δύσκολα και τυπικά ήταν ο συνδετικός κρίκος για να ενωθεί με έναν άνθρωπο της ζωής του. Και ήταν πολύ μεγάλο κλικ. Τα βίντεο μου δεν είναι απλά links στο διαδίκτυο, είναι κομμάτια της ζωής άλλων ανθρώπων.

Κατερίνα: Νομίζω ότι έχει νόημα, βλέπουμε πολλά αστεία video στο Youtube, σημασία έχει να βλέπουμε πράγματα που έχουν σημασία έχει να βλέπουμε πράγματα που έχουν σημασία για κάποιο άλλο άτομο.

Θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα να δω, ότι έχω να δω κάποια πράγματα, κάποιος άλλος μου προτείνει ένα βίντεο μέσα από την πλατφόρμα του και να το αξιοποιήσει αυτό για να το δουν άλλοι και να εμπνευστούν. Θα μας πεις τώρα την αστεία ιστορία;

illneas: Είναι πολύ σύντομη αλλά ένα πρωί πριν από ενάμισι χρόνο έμαθα ότι μία εκκλησία στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιούσε τα βίντεο μου και είναι συμβουλή να μην βάζετε το πρόσωπο σας στο διαδίκτυο γιατί δε ξέρετε που θα καταλήξει.

Ευγενία, εσύ θα ήθελες να μας μοιραστείς κάτι που σε έκανε να επαναπροσδιορίσει το άτομο που είσαι σήμερα;

Ευγενία: Εμένα, δεν είναι κάτι τόσο exciting, όσοι οι ιστορίες του Βασίλη. Γενικότερα, εγώ κατάλαβα όταν ήμουν στα προπτυχιακά μου χρόνια επειδή συμμετείχα σε πολλές εθελοντικές ομάδες. Νομίζω ότι το breaking point υπάρχει όταν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι θέλω να κάνω περισσότερα πράγματα. Ήταν ακριβώς αυτή η έκθεση σε περισσότερο κόσμο γιατί το κάθε άτομο που θα γνωρίσεις θα σου πει και κάτι καινούριο.

Οπότε στην πραγματικότητα, συνειδητοποιείς πόσο λίγα πράγματα ήξερες και πόσα ανεξερεύνητα νερά υπάρχουν στην πραγματικότητα, πάντα ως στόχος μου ήταν να μην έχω πάρα πολλή γνώση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ήθελα να έχω όσο το δυνατόν πολύπλευρα ερεθίσματα, οπότε νομίζω αυτό ήταν το σημείο που άρχισα να συνειδητοποιώ τι θέλω να κάνω. Πιο πολλά πράγματα από το αμιγώς χημικό αντικείμενο.

Κατερίνα: Γενικά, σε καταλαβαίνω γιατί και εγώ όσο ήμουν πιο ενεργή φοιτήτρια, ήμουν λίγο πιο μονόπλευρη, οπότε γνωρίζοντας νέα άτομα, μέσα από το TEDx, μέσα από το δικό μου οργανισμό, που έρχομαι σε επαφή με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα, που έχουν διαφορετικές ιστορίες να πούνε. Αυτά είναι λιθαράκια, μικρά κομματάκια που ενώνουν ένα παζλ και στο τέλος, σ ‘αλλάζουν, σε επαναπροσδιορίζουν και εσύ δε το καταλαβαίνεις εκείνη την στιγμή.

Δεν ήμασταν το ίδιο ένα χρόνο πριν και δεν είμαστε το ίδιο ένα χρόνο αργότερα. Και αυτό είναι το ωραίο, η μαγεία και οι τρεις μας είμαστε άτομα που κάνουνε άπειρα πράγματα στην ημέρα μας και καλούμαστε να απαντήσουμε εάν θέλεις σε διαφορετικές ταυτότητες του εαυτού μας. Είμαστε ένα άτομο που χωρίζεται σε πάρα πολλά κομμάτια.

Οπότε με βάση αυτό που είπαμε τώρα. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με αυτές τις διττές ή και πολλαπλές ταυτότητες σας, που σας χαρακτηρίζουνε. Ποιοι είναι οι τύποι και πως συνδυάζονται μεταξύ τους.

Ευγενία: Ωραία, εγώ ουσιαστικά, “φοράω” πολλά και διαφορετικά “καπέλα” μέσα στην ημέρα. Το καπέλο της ερευνήτριας, το καπέλο της start-up founder και το καπέλο της μεταφοράς της τεχνολογίας. Υπάρχουν φορές που πραγματικά συγκρούονται αυτοί οι ρόλοι μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν μπεις στον ερευνητικό κόσμο ότι ασχολείσαι με την επιχειρηματικότητα, θα σου πουν ότι όλο λέτε πράγματα και στην πραγματικότητα δεν κάνετε τίποτα.

Αν πεις στον επιχειρηματικό κόσμο, ότι είσαι ερευνήτρια, θα σου πουν πολλή θεωρία έχεις και από πράξη τίποτα. Υπάρχουν όμως και κάποια κοινά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το problem solving κομμάτι. Γενικότερα, ας, πούμε γιατί κιόλας τα δικά μου εγχειρήματα στην επιχειρηματικότητα, συνδέονταν πάρα πολύ με το ερευνητικό κομμάτι . Και αντίστοιχα, με έχουν κάνει καλύτερη χημικό μηχανικό , τα επιχειρηματικά δρώμενα.

Αλλά κάτι που πρέπει να θυμόμαστε, όταν συγκρούονται οι διαφορετικοί ρόλοι μεταξύ τους, είναι ότι το κοινό που έχουν αυτοί οι ρόλοι είμαστε εμείς. Δηλαδή, δεν υπάρχει Ευγενία ερευνήτρια , η Ευγενία start upper κτλ. Υπάρχει η Ευγενία, και απλά, αυτό είναι διαφορετικά πράγματα που εξερευνά η Ευγενία αυτή την στιγμή.

Κατερίνα: Έρχεσαι και κουμπώνεις ουσιαστικά με ένα κομμάτι που θα ήθελες να εξερευνήσεις κάθε μέρα. Εσύ Βασίλη;

redefine

credits: Εύη Φουντούκογλου

ιllneas: Ταυτίζομαι πάρα πολύ με το πρώτο κομμάτι που είπε η Ευγενία και προς μεγάλη μου έκπληξη. Γιατί και εγώ “φοράω” δύο καπέλα , του μηχανικού-επιστήμονα-καλλιτέχνη. Και δύο χώροι, ο ένας ας πούμε είναι λίγο πιο τεχνοκρατικός και ο άλλος είναι πιο δημιουργικός. Αλλά υπάρχουν και πολλά θετικά στις πολλαπλές ταυτότητες.

Κατερίνα: Εγώ θα ήθελα πρώτα, ωστόσο, να εστιάσουμε στα θετικά, γιατί νιώθω ότι όπως είπε και πιο πριν, υπάρχουν την ώρα που όταν βρίσκεσαι σε ένα συνέδριο, είσαι starrt-upper founder και παράλληλα ασχολείσαι με τη χημική μηχανική. Και εσύ Βασίλη, όταν σε ένα κλάδο μπορεί να μην σε παίρνουνε σοβαρά γιατί ασχολείσαι με την ποίηση. Και στον άλλο κλάδο, μπορούν να πούνε ότι δε το θέλεις πραγματικά γιατί ασχολείσαι με πιο τεχνικά θέματα. Μπορείς να μας πεις λίγο παραπάνω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

illneas: Υπάρχει ένα taboo στη δημιουργία όσων γνωρίζουμε. Το να είσαι πολύπλευρος άνθρωπος είναι κάτι θετικό γιατί όλη η δημιουργία έρχεται από την καθημερινότητα. Οπότε όσο πιο πίσω είσαι στην καθημερινότητα των ανθρώπων τόσο δημιουργικός γίνεσαι.

Ευγενία: Εδώ πέρα θα μιλούσα, για το δικό μου πρόβλημα. Για παράδειγμα είναι αρκετά ενοχλητικό όταν είσαι στο ένα περιβάλλον , να σε βλέπουν παράξενα και να πρέπει να και να πρέπει να εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι για το άλλο περιβάλλον και συμβαίνει συνέχεια μέσα στην ημέρα αυτό.

Αλλά όπως είπε και ο Βασίλης υπάρχει απίστευτη ομορφιά στο να εξερευνήσεις νέα πράγματα, πρέπει απλά να είσαι δεκτικός στο να τα εξερευνήσεις. Δηλαδή πρέπει όταν κάνουμε μία επιλογή, να έχουμε στο νου μας, ότι δεν είναι μία επιλογή που έχουμε κάνει για πάντα. Ανά πάσα στιγμή, αν αισθανθούμε ότι κάτι άλλο θέλουμε να το δοκιμάσουμε. Είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε. Να κάνουμε redefine, crossing fine the lines.

Κατερίνα: Από αυτά που λέτε και σας ακούω, νιώθω ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές μέσα από όλα αυτά, πέρα από τα taboo και τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι προοπτικές νομίζω ότι είναι πολλές.

Ευγενία: Για παράδειγμα, εξερευνώ μία νέα προοπτική, στα πλαίσια του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας, το γεγονός ότι συνδυάζουμε το background του ερευνητή και της start-up, με έχει βοηθήσει στο να προσεγγίσω ερευνητές του ΑΠΘ προκειμένου να τους εξηγήσω, ότι μπορούμε να βγάλουμε την τεχνογνωσία τους έξω από το πανεπιστήμιο. Να επιχειρήσουμε να δοκιμάσουν τα δικά τους βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο.

illneas: Νομίζω ότι, είναι ότι έλεγα πριν για τις προοπτικές . Πρέπει να σκέφτεσαι λίγο πιο συνδυαστικά. Και σου δίνει την ελευθερία αφού έχεις καταφέρει να έχεις δύο ταυτότητες, να αποκτήσεις και μία τρίτη. Όσοι με ξέρουν προσωπικά, ξέρουν στοιχεία της προσωπικότητας μου. Οπότε αυτό θα έλεγα, όταν δοκιμάζεις και καταφέρνεις κάτι συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα που σε κράτησαν πίσω, τελικά δεν σε κρατούσαν πίσω.

Κατερίνα: Νομίζω, ότι αυτές οι προοπτικές μας αλλάζουν και ως ανθρώπους. Πέραν ότι στις ταυτότητες , η αίγλη που έχεις να αντιμετωπίσεις μέσα από την καθημερινότητα, είτε είναι ο ένας κλάδος είτε ο άλλος είτε κάποιος άλλος που μπορείτε να ξεκινήσετε, σε μερικά χρόνια. Και το εύχομαι, να κάνετε περισσότερα πράγματα. Πολλές φορές μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο, όχι τόσο για εμάς, όσο και για τους άλλους για τις δε μας καταλαβαίνουνε. Είναι σαν αυτό που λέγαμε, όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα αλλά και δεν την αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Μπορεί εγώ τώρα να σας λέω κάτι και να ανταποκριθείτε με κάποιον τρόπο, όπως εγώ να το εννοούσα τελείως διαφορετικά. Οπότε αισθάνομαι ότι και στις δικές σας καθημερινότητες αυτό συμβαίνει επανειλημμένα.

illneas: Έχω πει και στο παρελθόν, ότι θα ήθελα να μπορώ να μπω με ένα USB stick στο μυαλό μου, να πάρω μία ιδέα και να την βάλω στο μυαλό ενός ανθρώπου. Πρέπει να αγαπώ πολύ την γνώση και τη σημειολογία που θέλουμε να λύσουμε τώρα. O μηχανικός καλείται είτε άμεσα είτε έμμεσα να είναι ξεκάθαρος στη γλώσσα που χρησιμοποιεί και την σύλληψη της ιδέας του.

Το ακριβώς αντίθετο στην ποίηση, δηλαδή, να έχει νοήματα, όπου ο καθένας μπορεί να βάλει τον εαυτό του σε αυτά. Με βάση το κείμενο, οι χαρακτήρες μπορεί να είναι δύο εραστές και το τέλος, ο αποχωρισμός μπορεί να είναι, πολλά πράγματα. Να είναι ρομαντικός ο αποχωρισμός ή σύγχρονος. Και αυτή η εξάσκηση στα άρθρα, να είσαι συγκεκριμένος. Σε βοηθάει να είσαι συγκεκριμένος, όσο οφείλει να είναι και ένας μηχανικός. Επίσης, είναι η πολύ εξάσκηση, να είσαι μηχανικός

Ευγενία: Βασικά, συμβαίνει και στην τέχνη, εάν σκεφτούμε με ποιους τρόπους επιλέγουμε την τέχνη. Είναι το τέλειο παράδειγμα. Για το πως αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την τέχνη. Ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και ο ερευνητικός κόσμος χρησιμοποιούν πολύ πιο σκληρούς όρους. Αλλά ειδικά, οι όροι είναι φτιαχτοί, το έχουμε δημιουργήσει εμείς, άρα γιατί να μην το επανα-δημιουργήσουμε. Γιατί να μην το φέρουμε στα μέτρα μας. Σημασία έχει το πως θα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά το μήνυμα μας, ώστε να μπορέσει να το καταλάβει και κάποιος άλλος.

Κατερίνα: Θα συμφωνήσω πάρα πολύ σε αυτό. Όπως στο χώρο που θέλω να ασχοληθώ , οπότε τα λόγια μετράνε πάρα πολύ και κάθε λέξη έχει σημασία. Πρέπει κάθε στιγμή να σκέφτεσαι, πως θα διατυπώσεις κάτι ώστε να το καταλάβουμε σωστά, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι.

Ευγενία: Αυτό, βασικά, συζητούσαμε με το Βασίλη. Συγκεκριμένα, το παράδειγμα της Apple, που χρησιμοποίησε τον όρο special computing αντί για VR και ότι πλέον, θα αρχίσουμε όλοι να μιλάνε για special computing επειδή το έκανε η Apple. Δεν τους ένοιαξε όμως αυτό τον όρο ήθελε να χρησιμοποιήσει και αυτόν τον χρησιμοποίησε. Για ποιον λόγο να μην το κάνει;

redefine

credits: Ευαγγελία Χαρίτου

Κατερίνα: Τα ποιήματα σου είναι στην αγγλική γλώσσα, γιατί όχι στα ελληνικά;

illneas: Θα μπορούσα να μιλάω πάρα πολύ για αυτό και έχει δύο πτυχές, η ερώτηση, κάποια αρνητικά, που μπορώ να πω στην χρήση της ελληνικής και κάποια θετικά της χρήσης της αγγλικής. Θα πω μόνο τα θετικά της αγγλικής , για να μην έχουμε , παρεξηγήσεις. Το πιο σημαντικό για εμένα, είναι το τι θέλω να πετύχω με τη δουλειά γιατί μου δίνει ικανοποίηση.

Κάθετι που μου δίνει ικανοποίηση στην δουλειά μου, είναι να βλέπω τις ιστορίες που είναι κινηματογραφημένες, το έχω πολύ πολλές φορές, στις προσωπικές στιγμές μου. Να βλέπω κόσμο, από την άλλη μεριά του πλανήτη, να συζητά για αυτές τις ιστορίες. Παρόλα αυτά οι γλώσσες για εμένα είναι εργαλεία. Και η γλώσσα η αγγλική δουλεύει παγκόσμια.

Κατερίνα: Έχεις σκεφτεί να μεταφράσεις ή να γράψεις και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

illneas: Τα έχω σκεφτεί αλλά όχι ακόμα.

Ευγενία: Η αλήθεια είναι ότι χάνεται πολύ το νόημα στην μετάφραση. Είναι δύσκολο, ειδικά στην τέχνη, όπου έχει τόσο πλειάδα συναισθημάτων, είναι πολύ δύσκολο να μεταφραστεί σε άλλη γλώσσα.

Κατερίνα: Ευγενία,, θα ήθελα να επιστρέψω πάλι σε σένα. Γιατί αυτό το καιρό έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις στο γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, έχοντας δει όλα αυτά που λέμε, θα θέλαμε να μας εξηγήσει λίγο, πόσο δύσκολο είναι για εσένα, να ασχολείσαι με όλα αυτά και να τα προσαρμόσεις στην ημέρα σου;

Ευγενία: Δεν ξέρω, καλή ερώτηση, υπάρχουν πολλές μέρες που δεν μπορώ να τις ισορροπήσω. Ας εξηγήσω λίγο και την έννοια της μεταφοράς τεχνολογίας γιατί δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι και θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω την ορολογία του event για να το κάνω αυτό. Η μεταφορά τεχνολογίας είναι ο επαναπροσδιορισμός της τεχνολογίας και της έρευνας που παράγεται στο πανεπιστήμιο σε impact. Και ουσιαστικά, οι ερευνητές ξεπερνούν τα παραδοσιακά όρια του πανεπιστημίου και προσφέρουν τεχνογνωσία στην κοινωνία.

Οπότε ναι, εργάζομαι σε αυτό το καινούριο κομμάτι της ζωής μου. Και είμαι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό. Νομίζω ότι είναι αυτό που απάντησα πριν ότι το εξισορροπώ. Το συνδυάζω με δύο προφίλ που είναι πολύ χρήσιμα για την μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα στην κοινωνία.

Κατερίνα: Πάρα πολύ ωραία, η αλήθεια είναι ότι από το θεωρητικό κομμάτι περνάς κατευθείαν στην πράξη προσφέρεις κατευθείαν στην κοινωνία. Θα ήθελα να σας κάνω μία τελική ερώτηση, το θέμα μας είναι το redefine, ο επαναπροσδιορισμός, να ξεπεράσουμε αυτά τα μικρά όρια. Πως εσείς οι δύο, με τις ενέργειες σας, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα όρια.

illneas: Είναι ο επαναπροσδιορισμός, αλλάζεις ώστε να μην κάνεις στροφή. Το δεύτερο κομμάτι είναι το crossing fine the lines είναι πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αρχικά μου φάνηκε ότι είχε αρνητική χροιά, αλλά νομίζω ότι η θετική χροιά έγκειται στο να δούμε ποιος έχει ορίσει τις “γραμμές” και συνήθως είναι το κοινωνικό σύνολο που έχει ορίσει τις γραμμές. Αναλόγως πως μας βλέπει ο κόσμος. Οπότε έχεις την υποχρέωση να περάσεις τη γραμμή και να σπάσεις τα όρια , όχι από θυμό αλλά για να αποδείξεις ότι ο κανόνας δε θα έπρεπε να υπάρχει.

Ευγενία: Για μένα ο επαναπροσδιορισμός είναι αυτό που συμβαίνει σε ένα περιβάλλον αλλαγής, αστάθειας και αβεβαιότητας γιατί ουσιαστικά καλείσαι να επαναπροσδιορίσεις πράγματα μέχρι εκείνη την στιγμή, τα θεωρούσες δεδομένα και να αμφισβητήσεις πράγματα που μέχρι τότε σε χαρακτήριζαν και να αγκαλιάσεις καινούρια ερεθίσματα.

illneas: Μία ερώτηση προς την Ευγενία, μιλήσαμε για τις ταυτότητες, έχεις πολλές και είναι τρομακτικό με την καλή έννοια.

Ευγενία: Νομίζω ότι και εγώ δεν ξέρω τι έχω.

illneas: Τι πιστεύεις τελικά ότι θα κάνεις; έχεις κάποια ιδέα;

Ευγενία: Δε θέλω να το πω τώρα, θα το καθορίσω τότε.

illneas: Θα ήθελα να είναι ευτυχής στιγμή που θα το πεις και έγινε.

Κατερίνα: Είναι μαγικό όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις χάσει τα προσωπικά σου όρια, οτιδήποτε πιστεύεις σε ένα σημείο της ζωής σου και καταλαβαίνεις ότι έχεις αλλάξει. Ή το χειρότερο σενάριο, όταν το συνειδητοποιείς αργότερα. Ωστόσο, θα ήθελα να κλείσουμε τη σημερινή μας συζήτηση. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ!!! Θα ήθελα μια μικρή απάντηση και από τους δύο σας για το τι θέλατε να κρατήσει το κοινό μας, από τη σημερινή μας συζήτηση.

illneas: Θα ήθελα να υπογράψω την ομιλία, φέρνοντας ένα στοιχείο από το ημερολόγιο μου. Θα μπορούσε να είναι ο επίλογος της φοιτητικής μου ιδιότητας με τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ σήμερα. Το μόνο μήνυμα που μπορώ να δώσω είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν αλλά υπάρχει και απάθεια, που η απάθεια για εμένα είναι απλά θυμός για κάτι που φταίει αλλά δεν ξέρουμε να τον διαχειριστούμε. Και η απάθεια στο τέλος, δημιουργεί εμπόδια για ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά. Άτομα σας εμένα, σαν την Ευγενία.

Κατερίνα: Θεωρώ ότι όλοι κάνουν τη διαφορά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ευγενία: Αυτό που ήθελα να πω, το λέω και για εμένα. Να μην φοβόμαστε να αποτύχουμε, να μην φοβόμαστε να τσαλακώσουμε τους εαυτούς μας. Να είμαστε ανοιχτοί σε κάθετι διαφορετικό στη ζωή μας. όταν κάνουμε μία επιλογή, να ξέρουμε ότι δε διαρκεί για πάντα, δεν την παντρευόμαστε. Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή, στην αβεβαιότητα και να μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε και να αμφισβητήσουμε τα όρια μας.

Κατερίνα: Θα συμφωνήσω και με τους δύο σας και στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η συζήτηση μας.

• More Articles

Άρθρα

Οι παραολυμπιακοί αγώνες μέσα από τα μάτια μιας αθλήτριας

[:EL]Η Χρυσούλα Αντωνιάδου είναι 21 χρονών, φοιτήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και φυσικά πρωταθλήτρια στο αγώνισμα της κολύμβησης. Δεν είναι άλλωστε

Διάβασε Περισσότερα »
Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »