Logo White Small

Οδηγός για επίδοξους Super-Heroes (δουλεύει και για super-villains)

[:EL]Έχεις αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν η Κοκκινοσκουφίτσα δεν πήγαινε φαγητό στη γιαγιά της, γιατί αυτή παράγγελνε delivery; Αν ο Bruce Wayne δεν ξεκινούσε ποτέ το ταξίδι αυτογνωσίας και προτιμούσε να παίζει cricket με τον Alfred στην έπαυλή του; Αν η Katniss δεν έπαιρνε ποτέ το τρένο για την Capitol και έμενε να κυνηγάει ελάφια στην “District 12”;

Καμιά ιστορία δε γράφτηκε σε έναν καναπέ. Κανένας ήρωας δεν έσωσε τον κόσμο από την κουζίνα του και κανένας σατανικός επιστήμονας δεν πραγματοποίησε τα διαβολικά του σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία κάτω από το αναπαυτικό του πάπλωμα. Κάθε διήγηση που θέλουμε ν’ ακούσουμε, κάθε ταινία που λαχταράμε να δούμε ή κάθε βιβλίο που επιλέγουμε να διαβάσουμε έχουν μία κοινή βασική προϋπόθεση: το ταξίδι.

Αν λοιπόν θέλεις να σκηνοθετήσει τη ταινία της ζωής σου ο Christopher Nolan, να γίνεις πρωτοσέλιδο των TIMES, να σου πάρει συνέντευξη η Ellen ή να σώσεις τον κόσμο ως άλλος μασκοφόρος εκδικητής, δεν έχεις παρά να κάνεις ένα πράγμα.  Ετοίμασε τις βαλίτσες σου, πάρε το καπελάκι σου και αποχαιρέτα την άνεση του σπιτιού σου. Κι αν ακόμα διστάζεις, μην αγχώνεσαι… Η ομάδα του TEDxUoM είναι εδώ, για να σου δώσει τα απαραίτητά εφόδια που χρειάζεσαι, ώστε να γίνεις ο (άντι;)ήρωας που επιθυμείς:

Βήμα 1ο: Leave your Comfort Zone

Αντέγραψε τους συναδέλφους σου. Στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, άρα γιατί να υπάρχει στο υπερηρωιλίκι. Τι κοινό έχει ο Frodo, ο Harry και η Katniss με τον Ιάσονα, τον Beowulf και τον Gilgamesh; Ότι έκαστος απέκτησε διαστάσεις θρύλου στον κόσμο του, μόνο όταν ξεκίνησε το ταξίδι του πέρα από τα σύνορα του «οικείου», στο κόσμο του «αγνώστου». Εκεί λοιπόν ξεκινά και η δικιά σου περιπέτεια, στα όρια του αγνώστου (κι ακόμα παραπέρα). Οπότε, “listen for your call of adventure, accept the challenge, conquer your fear and claim the treasure you seek”. Α, και “do it all over again”.

 

ς

 

 

Βήμα 2ο: The less you spend, the more you get

Μια από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες των ανερχόμενων υπερηρώων που ακούμε κατά   την εκπαίδευσή τους, είναι ότι δεν υπάρχει το ανάλογο budget για να στηρίξει την career τους. Κι όμως, ξεχνάνε, ότι όλοι οι υπερήρωες, προτού γίνουν διάσημοι και πλούσιοι, ξεκίνησαν από το μηδέν (εξαιρούνται Batman, Ironman, Arrow, Black Panther, Professor X και μερικοί ακόμα αριστοκράτες). Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη του, ο Tom από την Κροατία, χώρισε τη διαδικασία το ταξιδιού σε 3 βασικές φάσεις, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει το κόστος. Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύει από τα video με τις δικιές του περιπέτειες, στο ελάχιστο σημείο της καμπύλης των εξόδων είναι εκεί ακριβώς, που ξεκινά η περιπέτεια και η αυθεντική διασκέδαση! In the end, “it all comes down to your guts”.

 

5197495

 

 

Βήμα 3ο: Follow the music

Φαντάζεσαι το Κουρδιστό Πορτοκάλι χωρίς την  Ωδή της Χαράς ή την επική αναμέτρηση του Luffy με τον Crocodile χωρίς τη μουσική υπόκρουση του New World Symphony; Η μουσική είναι το άλας της περιπέτειας. Γι’ αυτό σε κάθε ταξίδι, φρόντισε να βρεις την κατάλληλη μουσική να σε συνοδεύει. Αυτή που θα δώσει τη μαγεία στις στιγμές που ζεις, που θα σε μυήσει βαθύτερα στην κουλτούρα των ανθρώπων που σε περιτριγυρίζουν, των τόπων που επισκέπτεσαι. Κι αν έχεις και μια κάμερα, όπως ο Vincent Moon, κατέγραψε το δικό σου μουσικό ανθολόγιο. Και ποιος ξέρει… Ίσως μια μέρα βρεθείς κι εσείς να δίνεις το δικό σας TED talk, πάνω στη μουσική που άκουσες και τους μουσικούς που γνώρισες.  Κι αν όχι, τουλάχιστον θα κάνεις τα εγγόνια τους να μονολογήσουν: “Whoa, my grandfather is as cool as Beyoncé.”.

 

τ

Βήμα 4ο : Never give up the excitement

Όσυες ατυχίες κι αν έχεις αντιμετωπίσει ή φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις πριν ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου για τη μεγάλη περιπέτεια, να θυμάσαι πόσες έχει αντιμετωπίσει ο συνάδελφος (πλέον) Ντόναλντ, εξαιτίας του ξαδέρφου Γκαστόνε.  Ή καλύτερα να θυμάσαι αυτές του Ben από το Plymouth της Αγγλίας, που διέσχισε ολομόναχος (επαναλαμβάνω ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ) το Βόρειο Πόλο (είπα ότι το έκανε ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ;). Συνεπώς, σταμάτα να γκρινιάζεις, απέβαλε τη μιζέρια και άφησε την περιπέτεια να σε παρασύρει. Σίγουρα εκθέτεις τον εαυτό σου σε «κινδύνους» όταν αφήνεις την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σους. Αλλά, κανείς από αυτούς δεν είναι μη αντιμετωπίσιμος. Τέλος, όπως παροτρύνει και ο Ben “I certainly would implore you to open the door just a little bit and take a look at what’s outside”.

 

 

ο

Βήμα 5ο: Smile

Αν μη τι άλλο, ξεκίνησες αυτό το ταξίδι για να μάθεις, να διευρύνεις τα όρια σου, να ξεπεράσεις τις κόκκινες γραμμές σου, να προκαλέσεις τον εαυτό σου. Το πιο σημαντικό μάθημα δε, που θα διδαχθείς, όπως λέει και ο αξιαγάπητος Robin, είναι ότι οι άνθρωποι που θα συναντήσεις, όσο διαφορετικοί κι αν είναι, “they will rather help you, than kill you”. Κι αν βρεθείς σε κίνδυνο, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις τη πιο δυνατή σου υπερδύναμη, το χαμόγελό σου! Στην τελική ποτέ κανένας μουντρούχος υπερήρωας δεν έκανε σοβαρή καριέρα (κι όχι, ακόμα και ο Batman χαμογελάει που και που). Και μην ξεχνάς: ό,τι κι αν γίνει “Don’t Panic”

φδ

 

Βήμα 6ο: Find new Homes

It’s ok, να νοσταλγείς το σπίτι σου καθώς ταξιδεύεις. Αυτό έκανε κι ένας από του σπουδαιότερους ήρωες στην ιστορία του υπερηρωικού σύμπαντος, ο Οδυσσέας. Όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να μείνει ένα χρόνο με την Κίρκη και 7 χρόνια με την Καλυψώ (ατακτούλης). Στην τελική, σπίτι δεν είναι ποτέ ένα μέρος. Για παράδειγμα, οι γονείς σου νοιώθουνε λιγότερο σπίτι τους εκεί που μένετε μαζί, από εκεί που μεγάλωσαν με τους δικούς τους γονείς; Το ίδιο ισχύει και για τον Pico Iyer. Κατάγεται απ’ την Ινδία, μεγάλωσε στην Αγγλία, ο γιατρός και ο οδοντίατρός του βρίσκονται στις Η.Π.Α., ενώ ταξιδεύει συνεχώς στην Ιαπωνία. Κι ακόμα δεν χάνει την ευκαιρία να αναζητήσει «νέα σπίτια», χωρίς να ξεχνάει αυτά που άφησε… “Home, in the end, is of course not just the place where you sleep. It’s the place where you stand.”

φδφ

 

 

 

Βήμα 7ο: Claim the treasure

Θα ‘ναι το Χρυσόμαλλο Δέρας; Η Αθανασία; Δύο κέρατα ενός Μινώταυρου; Το κεφάλι της Μέδουσας; Όποιο κι αν είναι, κάθε ταξίδι σου προσφέρει κάτι το μοναδικό, κάτι που σε αποζημιώνει, και με το παραπάνω, για όλες τις αναποδιές που σου ‘τυχαν στην πορεία. Μπορεί όντως, όπως είχε προβλέψει ο Aldus Huxley, η υπερέκθεση σε αγαθά και πληροφορίες που βιώνουμε σήμερα, να αδρανοποιεί τις αισθήσεις μας, μαζί κι αυτή την έμφυτη, της περιέργειας. Κι όμως, όσα κι αν νομίζουμε ότι έχουμε ανακαλύψει, υπάρχουν άλλα τόσα που μας περιμένουν. “Now the idea of having new perspectives of our planet and actually being able to get that message out gets me out of bed every day with a spring in my step.”, λέει η Karen Bass και σου δείχνει το δικό της αγαπημένο θησαυρό, που βρήκε σε ένα από τα πολλά ταξίδια της: έναν ξάστερο ουρανό, που μπροστά στο θέαμά του, μόνο δέος και ρίγη μπορείς να νοιώσεις.

Δεν είναι κρίμα λοιπόν να χάνεις τέτοια θέα, για το ξασπρισμένο ταβάνι του σπιτιού σου;

θτ

Δώρο, μετά το πέρας των μαθημάτων, μία Κάπα και ένα Batmobile, στους επιτυχόντες!

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!