Logo White Small

Μήπως σπαταλάμε το καλοκαίρι μας;

[:EL]eVylRmKsX3

 

Ποιοί είμαστε; Μία συνηθισμένη ερώτηση με μια όχι και τόσο εύκολη απάντηση. Είμαστε αρκετά διαφορετικά πράγματα, οτιδήποτε κάνουμε, ο,τι επιλέγουμε να παραλείψουμε, τα βιβλία που διαβάζουμε, τα τραγούδια που ακούμε ακατάπαυστα, οι ομάδες που πανηγυρίζουμε, οι ταινίες που μισούμε καθώς και αυτές που λατρεύουμε. Τελικά είμαστε η οικογένεια μας, οι γνωστοί μας καθώς και οι άνθρωποι που επιλέγουμε να μας συνοδέψουν στις περιπέτειες μας. Αλλά τι γίνεται με το καλοκαίρι; Κάνουμε όλα τα πράγματα που συνθέτουν το ποιοι είμαστε; Πιθανότατα όχι.

Επειδή το καλοκαίρι δεν έχουμε ούτε μαθήματα ούτε δουλειά ο πειρασμός να καθίσουμε και να αφήσουμε τον εαυτό μας να βυθιστεί στα μαξιλάρια είναι φυσικά αναπόφευκτος. Αλλά όταν τίποτα δεν γεμίζει την ζωή μας, η πραγματικότητα μας τείνει να μετατραπεί σε μια αδιάκοπη ακολουθία ομοίων γεγονότων, τραβώντας μας σε μια μονοτονία που νομίζαμε ότι χρειαζόμασταν. Η δημιουργικότητα και η κοινή λογική σιγά σιγά ξεθωριάζουν και καταλήγουμε να νιώθουμε “άδειοι”.

Ξοδεύουμε τόσο πολύτιμο χρόνο σκεπτόμενοι άσχετα πράγματα αντί να τον επενδύουμε σε όλα τα στοιχεία που μας συνθέτουν. Όπως είχε πει και η Brenda Kent στο ποίημα της This Is Not Modesty “Είναι τόσο κακό να είσαι λίγο εγωκεντρικός όταν η ισορροπία σου είναι τόσο εκτός;”. Ας τολμήσουμε να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο ποιοτικό χρόνο ώστε να αναπτύξουμε ικανότητες που πάντα ελπίζαμε να έχουμε, αλλά ποτέ δεν προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά στο άτομο που πάντα θέλαμε να γίνουμε, αλλά συνεχώς διώχναμε μακριά.

Επομένως ίσως αυτό το καλοκαίρι, ή τουλάχιστον ότι έμεινε από αυτό, εκτός από κουτσομπολιό, χορό, ποτό και κολύμπι ίσως θα ήθελες να προσθέσεις κάποια πράγματα στη καλοκαιρινή σου λίστα:

Βρες ένα καλό βιβλίο: Μην με beach-book-forever-free-Favim.com-913413παρεξηγείς, το διαδίκτυο είναι υπέροχο, αλλά τα καυτά απογεύματα του καλοκαιριού είτε στο σπίτι είτε στη παραλία περνάνε καλύτερα με ένα καλό βιβλίο. Ένα ενδιαφέρον κείμενο “υποχρεώνει” τον εγκέφαλο να σκεφτεί, να μάθει και να φανταστεί. Άσε τον εαυτό σου να χαθεί και να ταξιδέψει σε νέα μέρη ή να εξερευνήσει νέα αντικείμενα μέσα από τις σελίδες του χάρτινου συντρόφου σου.

Δήλωσε συμμετοχή σε καλοκαιρινά προγράμματα: Εκτός από μυθιστορηματικά ταξίδια, ίσως θα ήθελες να δοκιμάσεις και τα πραγματικά. Μπορεί για φέτος το καλοκαίρι να είναι αργά, αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καλοκαιρινών προγραμμάτων, εκπαιδευτικών και μη, όπως summer universities, καλοκαιρινά σεμινάρια και κατασκηνώσεις. Όλα προσφέρουν ένα τρόπο ταξιδιού και παράλληλα  γνώση που ποτέ δεν σκέφτηκες ότι θα χρειαζόσουν. Επιπλέον σαν Ευρωπαίος πολίτης μπορείς να εκμεταλλευτείς διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και εκπτώσεις. Οι ανταλλαγές νέων με Erasmus, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για νέους κάτω των 30 aegee και οι φοιτητικές εκπτώσεις για άτομα κάτω των 26 για τα interail του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου, είναι απλά δείγματα του τι μπορείς να ανακαλύψεις αν ψάξεις.

Ημερήσιες εξορμήσεις: Αν ο προϋπολογισμός σου δεν σου επιτρέπει ένα μεγάλο ταξίδι ή αν το πρόγραμμα σου φαίνεται να είναι πιο γεμάτο από ποτέ, τότε ίσως θα ήθελες να λάβεις υπόψη σου κάποια μονοήμερη εκδρομή σε ανεξερεύνητα μέρη κοντά σου. Συχνά βιαζόμαστε και επιθυμούμε να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, ξεχνώντας ότι και η ίδια η γειτονιά μας έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Αποτελεί εξάλλου έναν οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο να διασκεδάσεις και να δραπετεύσεις από την συνηθισμένη καθημερινότητα σου.

Old_camera_travelsΔοκίμασε καινούργιο χόμπι: Όλοι έχουμε δραστηριότητες που πάντα θέλαμε να κάνουμε αλλά ποτέ δεν είχαμε χρόνο. Βασικά, ακόμα και όταν έχουμε χρόνο συνήθως προτιμάμε να τεμπελιάσουμε, αφήνοντας τις ιδέες μας να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Δικαιολογίες όπως “είναι πολύ αργά να ξεκινήσω” ή  “Δεν είμαι έτοιμος ακόμα” ή “Δεν είμαι αρκετά καλός” γίνονται οι καλύτεροι μας φίλοι, κυρίως επειδή προσφέρουν έναν σοβαρό λόγο σε εμάς αλλά και στους άλλους  πως προς  γιατί δεν κάνουμε ότι δηλώναμε ότι αγαπούσαμε. Αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο πάρα λανθασμένες σκέψεις που δημιουργούμε για να χρονοτριβήσουμε για ακόμα μια φορά. Δυο μήνες (ή μάλλον ένας και κάτι πλέον) είναι πραγματικά πολύς καιρός επομένως άδραξε την ευκαιρία να αλλάξεις τον εαυτό σου για το καλύτερο.

Μάθε μια νέα δεξιότητα: Ο κόσμος κινείται συνεχώς χωρίς τη συγκατάθεση σου και αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να αποδεχθείς. Ο προγραμματισμός γρήγορα γίνεται αναγκαιότητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι βασιλιάδες της καθημερινότητας μας, το cloud computing θριαμβεύει. Επομένως γιατί δεν προσπαθείς να τα τιθασεύσεις; Δεν χρειάζεται να είναι μια ικανότητα που θα σε βοηθήσει στον επαγγελματικό σου τομέα. Δοκίμασε ζογκλερικά, παίξε κιθάρα, δώσε ευκαιρία σε πολλά διαφορετικά πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο παραμένεις ενεργός θα μαθαίνεις πάντα κάτι.

Καταλήγοντας, φυσικά και πρέπει να διασκεδάσεις και να χαλαρώσεις το καλοκαίρι. Αλλά ας δοκιμάσουμε να μην θυσιάσουμε τα πάντα στο όνομα της διασκέδασης. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τον χρόνο που χάσαμε, γι’ αυτό και θα ήταν σοφό να τον αξιοποιήσουμε με την προσοχή που του αρμόζει, αποφεύγοντας έτσι να σπαταλήσουμε απίθανες θερινές στιγμές. Με άλλα λόγια εξισορρόπησε τον χρόνο μεταξύ διασκέδασης και σκοπού, μεταξύ χαλάρωσης και αξιοποίησης των ιδεών σου, και τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν.


Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!