Logo White Small

Η σημασία της αποτυχίας

Η αποτυχία είναι μια κατάσταση που είναι φύσει αδύνατο να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής, αφορά και επηρεάζει τον καθένα. Τι σημαίνει αποτυχία τελικά και γιατί είναι μια λέξη ταυτισμένη με κάτι αρνητικό;

Ορισμός της αποτυχίας σαν λέξη

Σκεπτόμενοι τη λέξη αποτυχία, οι περισσότεροι αυτομάτως θυμόμαστε μία κακή μας επίδοση, ένα χαμένο deadline, μία ατάκα που δε λειτούργησε όπως θα θέλαμε. Από +τυγχάνω το ρήμα που δηλώνει την απομάκρυνση απ’ την επιτυχία. Το λεξικό το ορίζει ως: ” το να μη γίνει κάτι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας”, “το να μην καταλήξει κάτι στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”.

Η αποτυχία ως εχθρός

Αναμφίβολα το συναίσθημα του ενθουσιασμού που προκαλείται κατά την προσπάθεια ενός νέου εγχειρήματος είναι γνώριμο στους περισσότερους. Ο ζήλος και η αφοσίωση μας συντροφεύουν με απώτερο σκοπό να επιτύχουμε τα μέγιστα. Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ξενυχτάμε πάνω από αμέτρητες πληροφορίες πάντα με κίνητρο την εικόνα μας ως θριαμβευτή. Μόνος μας εχθρός, η αποτυχία. Η σκέψη της αποτυχίας είναι συνδεδεμένη με τον φόβο, την απόλυτη έλλειψη αυτοπεποίθησης, το αντικίνητρο. Τι γίνεται όμως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή;

Όταν κάποιος βιώνει μια αποτυχία ίσως πει ότι έχασε τον χρόνο του προσπαθώντας να κάνει κάτι που δεν απέδωσε, ότι ο κόπος του πήγε στράφι και η παραίτηση φαντάζει μονόδρομος. Κατηγορεί τον εαυτό του για την ανικανότητα του, τον φορτώνει με τύψεις και ενοχές, μπαίνει σε μια λούπα αυτομαστιγώματος. Μετά από μια ατυχή στιγμή είναι απαραίτητο να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να αντιληφθεί την συνθήκη στην οποία βρέθηκε και να αναγνωρίσει ότι μόνο θετικά μπορεί να αποκομίσει.

Αποτυχία

Αποτυχία και οφέλη

Είναι αδύνατο να υπάρξει ζωή χωρίς άτυχες στιγμές καθώς απαρτίζεται από προσπάθειες όλων των ειδών. Όλοι όσοι προσπαθούν αποτυγχάνουν και όσο πιο πολύ προσπαθούν τόσο πιο πολύ αποτυγχάνουν. Όσο πιο πολύ αποτυγχάνεις τόσα πιο πολλά κερδίζεις. Μέσω των αποτυχιών λαμβάνουμε το καλύτερο είδος ανατροφοδότησης, καταλαβαίνουμε τι πήγε στραβά και την επόμενη φορά οπλιζόμαστε με γνώση και προχωράμε. Η γνώση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσωπική ανέλιξη, δηλαδή τον στόχο του κάθε ανθρώπου. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ότι το να προσπαθεί κάποιος με σκοπό να κυνηγήσει τους στόχους του, επιφέρει την υπέρτατη μορφή προσωπικής ικανοποίησης.

Ο φόβος του να μην πάνε όλα όπως προγραμματίζονται δε θα πρέπει να γίνεται ανασταλτικός παράγοντας και να μας κρατάει πίσω. Είναι υψίστης αξίας να δίνουμε την “άδεια” στον εαυτό μας να αποτύχει και την προτροπή να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του μετά απ’ αυτό. Η αποτυχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια που περνάμε, ένα στάδιο που προσφέρει απλόχερα αναντικατάστατα εφόδια που δε βρίσκονται πουθενά αλλού.

3 πράγματα για να θυμόμαστε σχετικά με την αποτυχία

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αποτυχία όσο τρομακτική και αν φαντάζει δεν είναι ο πραγματικός εχθρός. Ο πραγματικός εχθρός είναι ο φόβος για ρίσκο και τόλμη. Το δεύτερο είναι πως πάντα θα υπάρχουν κακές μέρες. Δεν είμαστε οι αποτυχίες μας, ούτε καθορίζουν αρνητικά την πορεία μας επουδενί. Απεναντίας είναι απαραίτητες για την ομαλή διαμόρφωση των χαρακτήρων μας καθώς και της επαγγελματικής μας πορείας.

Τρίτο και τελευταίο είναι πως όσες φορές αποτύχεις άλλες τόσες θα επιτύχεις. Τα θετικά που θα λάβεις όταν θα έρθεις αντιμέτωπος με μια δυσμενή κατάσταση θα σε κάνουν ακόμα πιο έτοιμο και σίγουρο για την επόμενη σου κίνηση.

Η διστακτικότητα θα εξαλειφθεί και είναι πιο πιθανό πως θα πετύχεις ακόμα πιο άμεσα και με καλύτερα αποτελέσματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η αποτυχία και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε είναι καθαρά θέμα οπτικής γωνίας. Είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει αν θα δει την αποτυχία σαν ένα ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο, σαν πραγματική αποτυχία ή εν τέλει μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την TEDxEvansville ομιλία του Courtney Johnson σχετικά με την αποτυχία παρακάτω.

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την Ευεξία, μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!