Logo White Small

H Κωνσταντίνα Καρέζη είναι η Curator του TEDxKavala και μας μιλάει για την εμπειρία της!

[:EL] 

Στις 15 Ιουλίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το δεύτερο TEDxKavala, σε μια ατμόσφαιρα άκρως ρομαντική, με θέα το λιμάνι, δίπλα ακριβώς στο φάρο της παλιάς πόλης. Ο χώρος κλείδωσε άψογα με το φετινό θέμα και ο “Φάρος” της Καβάλας άναψε, φώτισε και τελικά εξέπεμψε τις ιδέες του. 

Η Κωνσταντίνα Καρέζη είναι η curator και εμπνευστής του

 

Η Κωνσταντίνα Καρέζη είναι η curator και εμπνευστής του TEDxKavala. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για την απόφαση της να δημιουργήσει μια τοπική “κιβωτό” ιδεών και να περιγράψει, όσο γίνεται με λέξεις, την αξέχαστη εμπειρία να διοργανώνεις με την ομάδα σου ένα TEDx event.

 

  • Αρχικά, πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου και τη ζωή σου στη Καβάλα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την παρουσία σας στο TEDxKavala αλλά και για την τιμή να συνομιλήσουμε. Λίγα λόγια για μένα…χμμμ… Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην αγαπημένη μου Καβάλα. Σπουδές στην Κομοτηνή, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με θέμα Ελληνική Φιλολογία. Απόλυτα συνειδητή επιλογή.

Είμαι συνιδιοκτήτρια και διδάσκω σε φροντιστήριο Μ.Ε., προετοιμάζοντας εφήβους για την εισαγωγή τους στις Ανώτερες και Ανώτατες σχολές της χώρας, ενώ παράλληλα διδάσκω ελληνικά σε ξένους. Απολαμβάνω την επικοινωνία και την επαφή με τους εφήβους και τις βόλτες στα σοκάκια, τις παραλίες (τώρα το καλοκαίρι) αλλά και στα πιο ορεινά της ευρύτερης περιοχής. Δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου!

  • Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να πάρεις την απόφαση και να τολμήσεις αυτό το εγχείρημα στη πόλη σου;

Είχα παρακολουθήσει για πρώτη φορά το 2013 το TEDxAcademy το οποίο επρόκειτο να γίνει ορόσημο στη ζωή μου. Όσα βίωσα, παρακολούθησα και αισθάνθηκα σ’ εκείνο το event με έκαναν να σκεφτώ ότι είναι πολύ εγωιστικό να απολαμβάνω τέτοιες στιγμές μόνο εγώ και όχι η πόλη μου. Παράλληλα, ένιωθα ότι ήθελα να προσφέρω στους μαθητές μου αλλά και εν γένει στους νέους της πόλης μια νέα πρόταση που θα τάραζε τα νερά της και της καθημερινότητάς τους. Έτσι, αποφάσισα να αναζητήσω το TED και να προχωρήσω σε αίτηση άδειας για την πραγματοποίηση του πρώτου TEDxKavala, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου του ’16.

  • Ένα ΤEDx event είναι απ’ όλα μια ομάδα ανθρώπων. Τι κρατάς εσύ αλλά και τι πιστεύεις ότι κρατάει η υπόλοιπη ομάδα απ΄όλη την εμπειρία σας;

Ναι, πολύ σωστά. Η ομάδα, οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο σε μια τέτοια διοργάνωση. Θα σου πω ότι στη δική μας περίπτωση δεν ήξερα προσωπικά κανένα από τα μέλη της ομάδας, όταν τους ζήτησα να συνεργαστούμε. Ήξερα όμως την επαγγελματική τους πορεία και τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν και έτσι τους επέλεξα. Ταυτόχρονα όμως, με επέλεξαν κι αυτοί. Στο δεύτερο event έφυγαν κάποια μέλη και προστέθηκαν τρία παιδιά που ήταν πέρσι εθελοντές ημέρας. Όλοι είχαμε μια άψογη συνεργασία παρ’ όλο που το όλο project δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Σεβασμός, συνεργασία, νιάξιμο, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, φαντασία, όραμα, αισιοδοξία, πίστη, ελευθερία χώρου και χρόνου, δεκτικότητα, διάθεση για αναζήτηση με ανοιχτούς ορίζοντες ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας.

Κρατάω ότι απ’ όλες αυτές τις «ιδέες» πηγάζει η υψηλότερη, η αγάπη για τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του. Φυσικά μια διοργάνωση ενός TEDxevent δίνει και μια τεχνογνωσία σε πολλαπλά επίπεδα τόσο ανθρώπινα όσο και τεχνικά. Θα κρατήσω ότι το TEDxKavala με βελτίωσε ως άνθρωπο. Είμαι σίγουρη πως ομοίως και η ομάδα κρατάει το αντίστοιχο.

18274846 10208719200791264 3254638514273850613 n
Η ομάδα του TEDxKavala 2017
  • Πως προέκυψε το φετινό θέμα και τι συμβολίζει για εσένα ο “Φάρος” ;

Ακολουθώντας τις οδηγίες του TED για επιλογή θέματος με διευρυμένη έννοια θεωρήσαμε ότι ο Φάρος έχει αυτή τη δυναμική να λειτουργήσει με πολλαπλά σημαινόμενα. Να σου πω ότι αρχικά είχαμε ξεκινήσει με άλλο θέμα και στην πορεία αλλάξαμε γιατί θέλαμε ταυτόχρονα το δεύτερο TEDxKavala να φιλοξενηθεί στον φάρο της Παναγίας και συγκεκριμένα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Η φιλοσοφία μας είναι να αναδεικνύουμε χώρους ιστορικούς της πόλης που θα τους βιώσει διαφορετικά ο ντόπιος και θα τους γνωρίσει ο ξένος.

Φάρος για μένα είναι το TED και κάθε TEDxevent που μπορεί να εμπνεύσει και να εξελίξει τους ανθρώπους ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προσφέρουν τόσο στα άτομα όσο και στις κοινωνίες τους. Μ’ αυτήν την έννοια Φάρος είναι ο καθένας από μας.

Pharos Logo TEDx2017 Final Custom
Το φετινό θέμα “Φάρος” όπως αποτυπώθηκε και καλλιτεχνικά.

 

  • Ποιος είναι ο ρόλος του TEDx Kavala για τη πόλη αλλά και για τους ανθρώπους της;

Όπως προανέφερα το TEDxKavala μπορεί να λειτουργήσει ως «Φάρος» για τους νέους ανθρώπους, για όσους είναι στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής ή ακόμα και γι’ αυτούς που αναζητούν μια σπίθα για αλλαγή στη ζωή τους. Το TEDxKavala είναι το μοναδικό διεθνές διαθεματικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην πόλη. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα τη σημαντικότητα να φιλοξενεί ανθρώπους επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς αλλά και απλούς ανθρώπους που όμως έχουν μια αξιόλογη ιδέα να μοιραστούν. Έτσι, πραγματοποιείται μεγάλη εισροή καινοτόμων ιδεών που διαχέονται από καταξιωμένους στο χώρο τους καλεσμένους ομιλητές και που τόσο πολύ έχει ανάγκη όχι μόνο η πόλη μας αλλά και εν γένει η χώρα.

H διεξαγωγή του TEDxKavala ενισχύει το brand και την εικόνα της πόλης ως προορισμό έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών, συνεδριακού τουρισμού, τεχνολογίας, καινοτομίας και design, εθελοντισμού και νεανικής πρωτοβουλίας. Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ απαριθμώντας τα οφέλη από τη διοργάνωση του TEDxKavala για την πόλη.

panagia 2
Το φετινό TEDx Kavala πραγματοποιήθηκε στο 7ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, στην Παλιά Πόλη ή αλλιώς στη συνοικία της Παναγίας.

 

  •  Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του event για τα επόμενα χρόνια;

Σίγουρα ο στόχος είναι να γίνει θεσμός το TEDxKavala. Θέλουμε να λειτουργήσει ως δεξαμενή νέων ιδεών που θα μπορούσαν είτε αυτούσιες είτε τροποποιημένες και προσαρμοσμένες στα τοπικά πλαίσια να προσφέρουν στους πολίτες της πόλης αλλά και των ευρύτερων περιοχών.

  • Κλείνοντας, αν μπορούσες να ξεχωρίσεις μία εικόνα-στιγμή από την φετινή διοργάνωση ποια θα ήταν αυτή;

Νομίζω ότι είναι εύκολο. To event μας πραγματοποιήθηκε σε χώρο ανοιχτό και όπως καταλαβαίνεις μπορεί να τα έχεις προβλέψει και αντιμετωπίσει όλα, αλλά όχι και τον καιρό. Η στιγμή που άρχισε να ψιλοβρέχει ενώ είχαν απομείνει δυο ομιλίες για να ολοκληρωθεί το ΤEDxKavala και η συνέχειά του στο εσωτερικό του σχολείου θα μου μείνει αξέχαστη. Θα σταθώ στην ταχύτατη και συντονισμένη αντίδραση της ομάδας και των εθελοντών που μέσα σε 20’ έστησαν ένα νέο venue , στους ευγενικότατους θεατές μας που σε καμία περίπτωση δεν έδειξαν να ενοχλούνται από τη μεταφορά τους και στους υπέροχους ομιλητές μας που ακολούθησαν και διεκπεραίωσαν τις ομιλίες τους μέχρι το τέλος. Υπέροχοι άνθρωποι όλοι.

20121263 1479832092074017 9127150618512906725 o
Η Κωνσταντίνα μαζί με τους εθελοντές της διοργάνωσης!

 

– Κωνσταντίνα, ευχαριστώ θερμά εσένα αλλά και καθένα ξεχωριστά από την υπόλοιπη ομάδα για τη μοναδική φιλοξενία και την προσπάθεια που ξεκινήσατε στην όμορφη πόλη της Καβάλας!

-Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο TEDxUoM!

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!