Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, έρχεται στο προσκήνιο η σημασία του νερού, ως κοινωνικό αγαθό αλλά και ως αναπόσπαστου στοιχείου του ανθρώπινου πολιτισμού. Στην σύγχρονη εποχή, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου στιγματίζεται από την έντονη κλιματική κρίση, το αγαθό του νερού αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Το νερό ως πηγή ζωής
Το νερό αποτελεί την γενεσιουργό αιτία της ιστορικής εξέλιξης. Χωρίς αυτό ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν θα μπορούσε να επιβιώσει , πόσω μάλλον να εξελιχθεί. Ο ρόλος του εντάσσεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού και της κοινωνικής διάρθρωσης. Από την αρχή της ιστορίας το νερό είχε καταλυτική επίδραση στον τρόπο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των ανθρώπινων κοινωνιών. Πέρα από την αναγκαιότητα του για την ανθρώπινη ύπαρξη, το νερό λειτούργησε και ως μέσο μεταφοράς , γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ χωρών και ηπείρων. Το νερό είναι βασικό στοιχείο της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς δεκάδων χωρών και πολιτισμών.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αποτελεί και τον βασικό οικονομικό της πυλώνα. Τα ελληνικά νησιά αλλά και οι ελληνικές ακτογραμμές και θάλασσες, ελκύουν εκατομμύρια τουρίστες, ενισχύοντας σημαντικά τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό-επισιτισμό αλλά και την ελληνική οικονομία εν συνόλω. Όμως οι σύγχρονες κοινωνικές , πολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μια νέα συγκυρία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όταν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 64/292 αναγνωρίζει το ανθρώπινο δικαίωμα σε πόσιμο νερό και αποχέτευση. 1 στους 6 κατοίκους της γης δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε αναγκαίο πόσιμο νερό. Αυτό σε συνδυασμό με το φαινόμενο της ξηρασίας , δημιουργεί την ανάγκη επανεξέτασης της διαχείρισης του νερού. Το νερό αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας. Ένα αγαθό τόσο ζωτικό και βασικό για τον κάθε άνθρωπο επιβάλλεται να είναι προσβάσιμο για όλους.
Οι περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, είναι επιρρεπείς σε θανάσιμες αρρώστιες όπως την μηνιγγίτιδα , την ηπατίτιδα και την δυσεντερία. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΗΕ, 190 εκατομμύρια παιδιά σε 10 αφρικανικές χώρες διατρέχουν κίνδυνο λόγω μολυσμένου νερού. Οι κοινωνικές ανισότητες που έχουν προκύψει εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού , έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση , σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης. Οι ξηρασίες , τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η υπερθέρμανση του πλανήτη καταδεικνύουν την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας . Στο περιφερειακό κέντρο ενημέρωσης του ΟΗΕ για την Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πολύτιμο αυτό συστατικό.
Σε μια περίοδο όπου τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, η ανάγκη για την προστασία του νερού είναι επιτακτική. Η διεθνής κοινότητα έχει προβεί ήδη στην λήψη επιπρόσθετων περιβαλλοντικών μέτρων για την διαφύλαξη του νερού, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η βιομηχανική παραγωγή φέρει μεγάλη ευθύνη ως προς την μόλυνση του νερού. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας από μόνη της ευθύνεται για το 20% της παγκόσμια μόλυνση των υδάτων. Είναι κρίσιμη η λήψη περιβαλλοντικών μέτρων και η αυστηρή εφαρμογή τους. Η ενσωμάτωση οικολογικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία , θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την μόλυνση των υδάτινων αποθεμάτων και θα εξασφαλίσει ποιοτικό, πόσιμο νερό για τον καθένα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού ας λειτουργήσει ως υπενθύμιση για τη σημασία του νερού και ότι το πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό. Παρόλο που θεωρείται δεδομένο για τους περισσότερους , οι νέες κλιματικές συνθήκες απειλούν τα υδάτινα αποθέματα της γης. Είναι ανάγκη η επιβολή περαιτέρω περιβαλλοντικών περιορισμών ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη του νερού και η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την Επιστήμη, μπορείτε να ανατρέξετε στην αντίστοιχη στήλη: Επιστήμη | TEDxUniversityofMacedonia