Logo White Small

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Ευκαιρία ενδυνάμωσης & εθελοντισμού

Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εθελοντισμού που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Ο εθελοντισμός είναι μία κορυφαία στιγμή για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, είναι μία πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης. Μέσω του εθελοντισμού, μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου κερδίζοντας σε ικανότητες και εμπειρίες που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποκτούσες. Και με αυτό τον τρόπο, να καταφέρεις να αλλάξει, έστω και λίγο, την τοπική σου κοινότητα. Υπάρχουν πολλά προγράμματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ή αλλιώς στα Αγγλικά, European Solidarity Corps, είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προωθεί ευκαιρίες για τα νέα άτομα της Ευρώπης ηλικίας 18-30 ετών που επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό και να υλοποιήσουν δικά τους σχέδια αλληλεγγύης ώστε να ωφελήσουν πολλές και διάφορες κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.

Ποιος δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ήταν μία ιδέα-πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλον Γιούνκερ τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιούνκερ υπάρχουν στην Ευρώπη πολλοί νέοι με κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους,. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ξεκίνησε να υλοποιεί τα πρώτα του προγράμματα στις 7 Δεκεμβρίου 2016.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων και των οργανώσεων σε προσβάσιμες και υψηλής ποιότητας δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, ως μέσο ενίσχυσης της συνοχής, της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της ενεργού συμμετοχής στην Ε.Ε. και πέραν αυτής αντιμετωπίζοντας κοινωνικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις επί τόπου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών. Στηρίζοντας άλλους, όπως  είναι τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών, οι νέοι υλοποιούν έμπρακτα τις αξίες της Ε.Ε και αποκτούν δεξιότητες και εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών δεξιοτήτων, που μπορεί να είναι πολύτιμες κατά την αναζήτηση θέση εργασίας ή την περαιτέρω εκπαίδευση και εξέλιξη τους. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με τον ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,009 δις ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα δώσει ευκαιρίες σε τουλάχιστον 270.000 νέους ανθρώπους. Οι νέοι αυτοί θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων μέσω του εθελοντισμού ή μέσω της δημιουργίας δικών τους σχεδίων αλληλεγγύης.

Ευρωπαϊκό-Σώμα-Αλληλεγγύης-tedxuniversityofmacedonia-εθελοντισμός-blog

 

Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υποστηρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. και κινητοποιεί τόσο τις οργανώσεις όσο και για τους νέους σε έργα, που επικεντρώνονται σε αυτές τις προτεραιότητες. Συγκεκριμένα:

  • Το πρόγραμμα προωθεί την ένταξη και την πολυμορφία, και  έχει ως στόχο να παράσχει σε όλους τους νέους ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
  • Σκοπός του προγράμματος είναι να καθιερώσει πράσινες πρακτικές σε όλα τα έργα και τις δραστηριότητες, καθώς και να προωθήσει μια συμπεριφορά περιβαλλοντικά βιώσιμη και υπεύθυνη μεταξύ των οργανώσεων και των συμμετεχόντων.
  • Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση, στηρίζοντας έργα και δραστηριότητες που ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες, προάγουν τον ψηφιακό γραμματισμό και αναπτύσσουν την κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προωθεί τη συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχοντας στο επίκεντρο του, τον εθελοντισμό.

Το πρόγραμμα δραστηριοποιεί και ενδυναμώνει τους νέους ώστε να είναι ενεργοί στην κοινωνία και να γίνουν πραγματικοί παράγοντες αλλαγής. Μπορείτε να λάβετε συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ως εθελοντές, μέσω θέσεων πρακτικής άσκησης, σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, σε τοπικά έργα αλληλεγγύης και ως εθελοντές στο Ευρωπαϊκό Σώμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Ποιες είναι οι θεματικές που εστιάζει;

Υπάρχουν δεκάδες θέματα απασχόλησης για έναν νέο στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Από μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις έως και την προώθηση της δημοκρατίας. Μερικές θεματικές του European Solidarity Corps είναι οι εξής:

  • Ένταξη μειονοτικών ομάδων στην κοινωνία εξουδετερώνοντας τις διακρίσεις (φυλετικές, θρησκευτικές, ΑΜΕΑ)
  • Υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών
  • Ιδιότητα του πολίτη και δημοκρατική συμμετοχή
  • Πρόληψη καταστροφών και αποκατάσταση-Η κατηγορία αφορά παροχή βοήθειας και πρόληψης. Δεν περιλαμβάνει καθήκοντα εξειδικευμένων υπηρεσιών
  • Περιβάλλον και προστασία της φύσης
  • Υγεία
  • Εκπαίδευση και Κατάρτιση
  • Απασχόληση και επιχειρηματικότητα
  • Δημιουργικότητα και πολιτισμός
  • Αθλητισμός

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις θεματικές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το διαδικτυακό portal τους!

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 456.725 νέοι άνθρωποι είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, την περίοδο 2018-2020 για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Ενώ για την ίδια περίοδο το 41% των συμμετεχόντων  προέρχονταν από οικογένειες με οικονομικά θέματα. Από το 2018 έως και στις ημέρες μας έχουν δημιουργηθεί 55.901 ευκαιρίες για νέους ανθρώπους, εκ των οποίων το 72% ήταν γυναίκες. 

Εν, κατακλείδι ,το European Solidarity Corps είναι μία τεράστια ευκαιρία εθελοντισμού για τα νέα άτομα της Ευρώπης, με στόχους να συνεισφέρουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, να αποκτήσουν διάφορα hard & soft skills και να κοινωνικοποιηθούν.

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!