Logo White Small

Ευαλωτότητα: το θάρρος του να εκτίθεσαι

Ευαλωτότητα: με μία πρώτη ματιά

Πολλοί είναι αυτοί που τρομάζουν με την λέξη ευαλωτότητα, με την έκθεση που απαιτεί, με την αβεβαιότητα που προκαλεί, με το ρίσκο που καθιστά αναπόφευκτο και την ενδεχόμενη ταπείνωση αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως εκείνοι ελπίζουν. Κάποιοι πάλι δεν γνωρίζουν καθόλου τι σημαίνει αυτή η λέξη… κι όχι αδίκως. Η ευαλωτότητα είναι μια δύσκολη έννοια, τόσο για να την ορίσεις, όσο για να την κατανοήσεις και πρωτίστως να την ενστερνιστείς. Ορίζεται ως η πρόθεση/ θέληση να δείξεις κάποιο συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό) αλλά και να επιτρέψεις στους άλλους να δουν τις αδυναμίες σου, να ρισκάρεις να πληγωθείς.

Φοβάμαι να είμαι ευάλωτος…

Η ευαλωτότητα, η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη αποτελούν τα τρία θεμέλια της ανοιχτής επικοινωνίας. Δεν βρίσκεται στον αντίθετο πόλο από το θάρρος όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Μάλιστα, χρειάζεται πολύ θάρρος για να είσαι ευάλωτος! Ευαλωτότητα ΔΕΝ σημαίνει αδυναμία, ευθραυστότητα ή έλλειψη. Όλοι είμαστε ευάλωτοι, κάποιοι το συνειδητοποιούν και το αποδέχονται κι άλλοι προσπαθούν να αντισταθούν, πάντα με αρνητικές συνέπειες. Η ευαλωτότητα πολλές φορές συνοδεύεται από δύσκολα συναισθήματα όπως ντροπή, θλίψη, φόβο, ανεπάρκεια και φυσικά όλοι θέλουμε να προστατευτούμε από αυτά. Προτιμάμε να μην μάθουμε ποτέ “τί θα γινόταν αν;” από το να δοκιμάσουμε και να αποτύχουμε. Άλλες φορές μάλιστα χρησιμοποιούμε την ευαλωτότητα των άλλων εναντίον τους απλά και μόνο επειδή αυτή μας τρομάζει και μας πιέζει.

Ντρέπομαι να είμαι ευάλωτος…

Ένας ακόμη από τους λόγους που απομακρυνόμαστε από την ευαλωτότητα και την αποφεύγουμε είναι επειδή την έχουμε συνδέσει με την ντροπή. Και πράγματι συνδέεται με την ντροπή, καθώς συνδέεται άμεσα με την έκθεση. Είναι απίστευτα τρομακτικό το να εκθέσεις τον εαυτό σου μπροστά σε άλλους ανθρώπους… Να πεις σ’ αγαπώ και να μην δεχτείς ανταπόκριση, να δώσεις την εμπιστοσύνη σου κι αυτή να κλονιστεί, να μοιραστείς κάποιον φόβο κι αυτός να γελοιοποιηθεί, να δοκιμάσεις κάτι και να αποτύχεις. Νομίζουμε πως αν δεν μιλάμε γι’ αυτά που μας προκαλούν ντροπή ξεφεύγουμε. Στην πραγματικότητα όσο λιγότερο μιλάς για κάτι, τόσο περισσότερο ταυτίζεσαι με αυτό και σε επηρεάζει.

Η ευαλωτότητα δεν με αγγίζει.

Υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων που υποστηρίζουν πως η κριτική δεν τους αγγίζει κι επομένως δεν φοβούνται να εκτεθούν. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανείς που να μην επηρεάζεται από την κριτική των γύρω του. Αυτό που είναι σημαντικό να διαπιστωθεί, είναι το ποιων η κριτική είναι αυτή που μετράει για μας περισσότερο και για ποιους κάνουμε τις εκάστοτε επιλογές μας. Εξάλλου τα δικά μας άτομα δεν θα έπρεπε να είναι δίπλα μας παρά τις ατέλειες και τα ευάλωτα σημεία μας αλλά εξαιτίας αυτών. Η πλειοψηφία από μας τοποθετεί ένα ακλόνητο προσωπείο που κυνηγάει τις εξαιρετικές στιγμές αφήνοντας πίσω μαζί με την ευαισθησία και την ανοιχτή μας έκφραση τις απλές καθημερινές στιγμές που στην πραγματικότητα έχουν την μεγαλύτερη αξία.

Γιατί να είμαι ευάλωτος;

Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι πως εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα που ίσως συνοδεύει, η ευαλωτότητα είναι ο δρόμος, ο μοναδικός μάλιστα δρόμος για αυτό που όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται και αναζητούν: αγάπη, οικειότητα και ανήκειν. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως ένας αγώνας και μια προσπάθεια δεν αποβλέπει πάντα μόνο στην νίκη ή την ήττα, ειδικά όταν το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Η προσπάθεια μπορεί να μην πετυχαίνει πάντα και σε όλα όμως τίποτα και ποτέ δεν πετυχαίνει χωρίς προσπάθεια. Κάθε μέρα είναι μια επιλογή και στόχος είναι να επιλέγουμε το θάρρος του να είμαστε ευάλωτοι έναντι της ευκολίας και άνεσής μας.

Ευαλωτότητα

Περισσότερες πληροφορίες για την ευαλωτότητα θα μάθετε από την ειδικό του θέματος Brené Brown και από τα βιβλία της ” Rising strong”, “Daring Greatly”, κ.ά.

The strongest love is the one that can demonstrate its fragility.

Paolo Coehlo

Being vulnerable is the only way to allow your heart to feel true pleasure.

Bob Marley

Μία ομιλία που αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ακούσετε Μπρενέ Μπράουν: Ζήσε με Τόλμη

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την Ευεξία μπορείτε να βρείτε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!