Logo White Small

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

Πολλές απόψεις υπάρχουν στις μέρες μας σχετικά με την σημασία του όρου επιχειρηματικότητα. Κάποιοι ως επιχειρηματικότητα εννοούν ένα μαγαζί ψυχαγωγίας, μία καφετέρια, ένα κομμωτήριο. Άλλοι, θεωρούν την ηγεσία, το management, το να δουλεύει κάποιος για τον εαυτό του.  

Τι θεωρείται λοιπόν επιχειρηματικότητα;  

Με απλά λόγια, η επιχειρηματικότητα είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία, την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση μιας ιδέας, μιας τεχνολογίας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Είναι η ανάληψη των ρίσκων και των ανταμοιβών που αυτό συνεπάγεται. Αποτελεί ένα εγχείρημα γεμάτο αβεβαιότητα, που δεν προσφέρει εγγυήσεις. Η επιχειρηματικότητα είναι συμπεριφορά! Και γιατί είναι συμπεριφορά; Επειδή απαιτεί παρατηρητικότητα και αίσθηση της αλλαγής, ανατροπή και αποδιοργάνωση. Επειδή απαιτεί αντοχή στο ρίσκο και τις δυσκολίες. 

Σύμφωνα με τον Elon Musk (Συνιδρυτής των Tesla, SpaceX και Neuralink): «Η επιχειρηματικότητα αφορά τη δημιουργία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που κάνει τον κόσμο καλύτερο». 

Ο ευφυέστατος Jeff Bezos (Ιδρυτής της Amazon) ισχυρίζεται ότι: «Η επιχειρηματικότητα είναι να έχεις εμμονή με τους πελάτες, να καινοτομείς συνεχώς και να μένεις προσηλωμένος μακροπρόθεσμα». 

Ο Steve Jobs (Συνιδρυτής της Apple) θεωρεί πως: «Η επιχειρηματικότητα είναι να αμφισβητείς το status quo, να σκέφτεσαι διαφορετικά και να δημιουργείς προϊόντα που φέρνουν επανάσταση στις βιομηχανίες». 

Οι επιχειρήσεις λειτουργούν και αναπτύσσονται μέσα σε ένα  περιβάλλον,  το οποίο στην εποχή μας, εξελίσσεται και εναλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς. Η αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, απαιτεί την διαρκή προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Ένα από τα εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους και συχνά χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και στις αλλαγές που συμβαίνουν είναι η καινοτομία. Επομένως, μία επιχείρηση για να επιβιώσει οφείλει να είναι καινοτόμα. 

Για περισσότερη έμπνευση γύρω από την επιχειρηματικότητα, μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την παρακάτω ομιλία:

Τι ορίζεται λοιπόν ως καινοτομία; 

Ως καινοτομία μπορούμε να ορίσουμε κάθε ιδέα, δράση ή διαδικασία που είναι καινούρια και της οποίας τα χαρακτηριστικά διαφέρουν από τις προηγούμενες. Επίσης μπορεί η καινοτομία να οριστεί ως η τεχνογνωσία που επιτρέπει την μετατροπή μιας καινούριας ιδέας σε κάτι πιο απτό, όπως ένα προϊόν, ένα είδος εξοπλισμού,  μια υπηρεσία ή μια διαδικασία. Σε αυτό το σημείο δημιουργείται η απορία:

Οποιαδήποτε αλλαγή-εφεύρεση θεωρείται καινοτομία; 

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Εφεύρεση και καινοτομία έχουν αναμειχθεί τόσο καλά που είναι δύσκολο να δει κανείς σε τι διαφέρουν, ωστόσο δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές η μία από την άλλη. Ας εξετάσουμε το παράδειγμα των smartphone για να δείξουμε τη διαφορά μεταξύ εφεύρεσης και καινοτομίας: 

Εφεύρεση 

Η εφεύρεση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η δημιουργία του πρώτου smartphone. Το πρώτο smartphone, γνωστό ως IBM Simon Personal Communicator, παρουσιάστηκε το 1992. Ήταν μια επαναστατική συσκευή που συνδύαζε τις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου και ενός προσωπικού ψηφιακού βοηθού (PDA). Η εφεύρεση του πρώτου smartphone αφορούσε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υλικού και λογισμικού για την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων επικοινωνίας και υπολογιστών σε μια ενιαία συσκευή. 

επιχειρηματικότητα

Καινοτομία

Η καινοτομία έρχεται με βελτιώσεις στα smartphone. Με τα χρόνια, διάφορες εταιρείες, όπως η Apple, η Samsung και η Google, έχουν καινοτομήσει με την αρχική εφεύρεση για να δημιουργήσουν πιο προηγμένα και πλούσια σε χαρακτηριστικά smartphone. Έχουν εισαγάγει καινοτομίες όπως διασυνδέσεις οθόνης αφής, βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύ, βελτιωμένες δυνατότητες κάμερας, οικοσυστήματα εφαρμογών και πολλές άλλες δυνατότητες που έχουν μετατρέψει τα smartphone σε ισχυρές και ευέλικτες συσκευές. 
 
Σε αυτό το παράδειγμα, η εφεύρεση ήταν η δημιουργία του πρώτου smartphone, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για μια νέα κατηγορία συσκευών. Οι επακόλουθες καινοτομίες από διαφορετικές εταιρείες αφορούσαν τη βελτίωση και την επέκταση της αρχικής εφεύρεσης, την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών και τη βελτίωση των εμπειριών των χρηστών. Αυτές οι καινοτομίες οδήγησαν την ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξη των smartphone, καθιστώντας τα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. 
 
Έτσι, ενώ η εφεύρεση του πρώτου smartphone σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο, ήταν οι επακόλουθες καινοτομίες που μετέτρεψαν τα smartphone στις πανταχού παρούσες και απαραίτητες συσκευές που γνωρίζουμε σήμερα. 

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι έννοιες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Λειτουργούν ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική ανάπτυξη. Η επιχειρηματικότητα, εντοπίζει ευκαιρίες και φέρνει τις ιδέες στην πράξη. Είναι μέσα από την καινοτομία, την εφαρμογή νέων ιδεών και τεχνολογιών, που αυτές οι ιδέες γίνονται μετασχηματιστικές λύσεις. Μαζί, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία ανοίγουν το δρόμο για ανατρεπτικές αλλαγές, διαμορφώνουν τις βιομηχανίες και δημιουργούν αξία. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, υποστηρίζουν το επιχειρηματικό πνεύμα και ξεκλειδώνουν ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες, όπου νέα εγχειρήματα ανθίζουν και πρωτοποριακές καινοτομίες επαναπροσδιορίζουν τον κόσμο μας. 

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την επιχειρηματικότητα μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!