Logo White Small

Skg on the inside, S01EP02: Η πόλη του εθελοντισμού

[:EL]

εθελοντισμός
   I VOLUNTEER!

Σε έναν κόσμο που η ανάγκη του να παίρνουμε είναι επιτακτική, η ανάγκη του να δίνουμε μήπως αποτελεί επιλογή;  Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι απλά ένα ίχνος. Άμα μπορέσεις να το διακρίνεις, τότε είσαι από τους τυχερούς.

Ο εθελοντισμός είναι πράξη ανιδιοτέλειας, προσφοράς δίχως ίχνους αναμενόμενης ανταπόδοσης. Πολλοί όταν ακούνε την λέξη «Εθελοντισμός», σκέφτονται κατευθείαν την δωρεάν εργασία.  Μα δεν το βλέπουν όλοι έτσι και αυτό είναι που κάνει τις κοινωνίες να προχωρούν, να εξελίσσονται και να ελπίζουν. Αποτελεί μια χείρα βοηθείας σε δύσκολες καταστάσεις και ένα βήμα για την εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Εντοπίσαμε διαφορετικές εθελοντικές ομάδες που έχουν είτε έχουν ως έδρα την Θεσσαλονίκη είτε δραστηριοποιούνται στην πόλη. Οι εθελοντές μας μίλησαν για τον εθελοντισμό και τι αυτός πρεσβεύει.


Αρχικά, ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής, όσο κοινότοπο και αν ακούγεται αυτό. Δεν αποτελεί μια βιαστική απόφαση, επειδή απλά κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε ελεύθερο χρόνο. Την έννοια της αλληλεγγύης την έχουμε όλοι μέσα μας και την εξωτερικεύουμε όταν ανακαλύπτουμε τον εθελοντισμό στην οργανωμένη μορφή του, οπότε και αποκτούμε ανάλογη ταυτότητα. Την ταυτότητα του εθελοντή!

Ο εθελοντισμός μου προσφέρει ψυχική ισορροπία. Αισθάνομαι ότι μπορώ να βελτιώσω να τον κόσμο. Όλα θα ήταν έτσι και χωρίς την βοήθεια μου, αλλά με το λιθαράκι μου, ίσως να είναι λίγο καλύτερα. Όπως είπα και πριν, η απόφαση να γίνω εθελόντρια δεν ήταν της στιγμής. Τον εθελοντισμό τον έχουμε μέσα μας και τον διοχετεύουμε  εκεί που πιστεύουμε ότι «κουμπώνουμε καλύτερα».

Ντίνα Κοψίδου- εθελόντρια Noesis


tedxuniversityofmacedonia the x markΌπως έχει πει και ο H. Jackson Brown Jr., οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που αποδέχονται περισσότερα, μα εκείνοι που προσφέρουν αληθινά. Με εφόρμηση την σκέψη αυτή, ο εθελοντισμός για μένα σηματοδοτεί μια καθημερινότητα γεμάτη με χαρούμενες στιγμές, αλληλεπίδραση και κυρίως φαντασία.

Ο εθελοντισμός μου προσφέρει αυτό το αίσθημα ικανοποίησης ότι μπορείς να προσφέρεις μια αλλαγή, πέρα από συμφέροντα και υποχρεώσεις. Η δύναμη για την εξέλιξη της προσωπικότητας και της περαιτέρω ανακάλυψης του εαυτού μας πηγάζουν από τον εθελοντισμό. Όσον αφορά την απόφαση μου να γίνω εθελόντρια στο TEDx, και πιο συγκεκριμένα στο TEDxUniversityofMacedonia ήρθε τελείως φυσικά, καθώς πιστεύω στο “ideas worth spreading” , το οποίο μάλιστα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το TEDx. Συνεπώς ήθελα να βοηθήσω στο να έρθουν νέες ιδέες στην επιφάνεια και να διαδοθούν στην νεανική και φοιτητική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Ραφαηλία Αμπλά- Curator του TEDxUniversityofMacedonia 2016


Το έναυσμα μου για να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό ήρθε απότομα. Από πάντα ήθελα να βοηθάω τον κόσμο αλλά δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία μέχρι τότε. Όταν η Θεσσαλονίκη ήταν η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014, εντάχθηκα σαν εθελοντής, καθώς βόλευε γιατί ήταν δίπλα στο σχολείο μου. Από αυτό έμαθα πολλά και είχα την ευκαιρία να βελτιώσω τον εαυτό μου καθώς και την κοινωνία γύρω μου. Μέσα από την εθελοντική μου αυτή εργασία δεν είχα προσδοκίες, πέρασα όμορφα και γενικά μου διαμόρφωσε θετικές εμπειρίες. Σαν φοιτητής αργότερα κατάλαβα ότι μπορώ να διοχετεύσω την ενέργειά μου αυτή και μέσω των TEDx. Όντας πλέον εθελοντής στο TEDxUniversityofMacedonia μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που με εκφράζει και να το επικοινωνώ στον κόσμο. Ο εθελοντισμός, αν και είναι δύσκολο να περιγραφεί πέρα από ετυμολογικά λεξικά και cheesy εκφράσεις, αποτελεί για εμένα συνδυασμό κοινωφελούς έργου, ασχολίας, χόμπι και διασκέδασης.

Περικλής Πετρίδης – εθελοντής TEDxUniversityofMacedonia 2016


Προσωπικά, ο εθελοντισμός υπάρχει χρόνια στην ζωή μου, προσπαθώντας να συμμετάσχω στα δρώμενα της κοινωνίας.

Το προσφυγικό αποτέλεσε μια υπέρβαση σε χρόνο και σε κούραση για όλους τους εθελοντές. Η συνεχόμενη δράση μου πρόσφερε δυνατές συγκινήσεις, φιλίες με πρόσφυγες, και με έκανε να νιώσω «πιο άνθρωπος» δείχνοντάς μου πόσα μπορεί να πετύχει κάποιος αν πιστέψει στο καλό που υπηρετεί. Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, απλά ήθελαν το σωστό κίνητρο και παρακίνηση. Μπόρεσα να σκεφτώ έξω από σύνορα, χρώματα και θρησκεία καθώς και να δω τον πόνο και τον ξεριζωμό κατάματα, όχι μέσα από ειδήσεις και ντοκιμαντέρ.

Η εμπειρία μου στην Ειδομένη δεν μπορεί να περιγραφτεί τόσο εύκολα. Συνάντησα ανθρώπους ματωμένους, πρησμένους και αρρώστους, να βρίσκονται στην μέση του πουθενά αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εικόνες που με στοίχειωσαν αλλά παράλληλα ώθησαν εμένα και πολλούς άλλους να βοηθήσουμε και να κάνουμε κάτι. Και τελικά κάναμε πολλά.

 Δημήτρης Παπαγεωργίου- εθελοντής-Αγάπη χωρίς σύνορα


Ο εθελοντισμός για μένα είναι όλη μου η ζωή. Είναι ο ελεύθερος μου χρόνος, χρόνος που δημιουργώ ακόμα και όταν δεν τον έχω. Πιθανώς να ακούγεται υπερβολικό, αλλά  πραγματικά αντιδρώ στη σκέψη να γυρίσω σπίτι μετά τη δουλειά και να κάτσω στην τηλεόραση ή απλά να περιμένω να βγω έξω το βράδυ. Η κοινωνία πάντα μας έχει ανάγκη. Μας χρειάζεται ο συνάνθρωπος μας, το περιβάλλον, ο πολιτισμός. Πέρα από την ανάγκη όμως, είναι απαραίτητο να είμαστε ενεργοί, και όχι αμέτοχοι πολίτες. Έτσι λοιπόν όταν βλέπεις τον εαυτό σου να προσφέρει και να δρα τότε είναι που μπορείς να καταλάβεις πόσα πολλά κερδίζεις κι εσύ σαν άνθρωπος από αυτή την ανιδιοτελή πράξη. Όταν φιλτράρω μέσα μου τι μου προσφέρει ο εθελοντισμός καταλαβαίνω πόσο πολύ με γεμίζει ψυχικά και πνευματικά, ενώ παράλληλα είναι η μόνη πράξη που μου δίνει ένα όραμα στο οποίο στοχεύω, που δεν έχει να κάνει μόνο με μένα και τη ζωή μου, αλλά με όλη την κοινωνία. Δηλαδή, η μόνη πράξη που με κάνει άνθρωπο και πολίτη ταυτόχρονα.

Πραγματικά, μετά από τόσα πολλά χρόνια, δεν είναι εύκολο να θυμηθώ πώς ακριβώς ξεκίνησαν όλα. Ξεκίνησα σαν φοιτητής να θέλω να ασχολούμαι με τα κοινά, κυρίως μέσω πολιτιστικών ομάδων και εκδηλώσεων (κινηματογράφος, φωτογραφία κτλ.). Σχεδόν παράλληλα γνώρισα από φίλους και τον κόσμο του διεθνούς εθελοντισμού, κάτι που με έκανε να κατανοήσω πώς ο εθελοντισμός αφορά τόσο μια κοινωνία που ζεις καθημερινά (τη γειτονιά σου ή το δάσος γύρω από την πόλη σου για παράδειγμα), όσο και μια άλλη κοινωνία όπου η προσφορά δεν έχει σύνορα. Αλλά αν δε θυμάμαι πώς έγινα εθελοντής ίσως αξίζει να αναφέρω πώς παραμένω εθελοντής. Σε όλες αυτές τις επιλογές είδα ότι δεν είμαι μόνος. Ότι φυσικά υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που σκέφτεται όπως εγώ. Και εκεί είναι που μένεις και συνεχίζεις να προσπαθείς. Αυτό κράτησε και μένα. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι, να συναποφασίζεις και να δουλεύεις ομαδικά με ανθρώπους με κοινό στόχο και όραμα.

  Φώτης Αναστασιάδης- Υπεύθυνος γραφείου Θεσσαλονίκη- Citizens in Action


Βραβείο αιμοδοσίας ΠαΜακ. Εθελοντισμος
Ο σύλλογος εργαζομένων του Πα.Μακ έχει θεσπίσει εδώ και 15 χρόνια την εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα πάει μάλιστα τόσο καλά, που βραβεύτηκε από την Ε.Κ.Ε.Α για την σημαντικότατη συμβολή της!

Εθελοντισμός είναι η συνδρομή στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το χέρι βοηθείας προς τον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην ουσία συμπληρώνει τα κενά που έχει δημιουργήσει η αδυναμία του κράτους.

Ο εθελοντισμός προσφέρει καθαρή συνείδηση, το να μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος τα βράδια. Όταν δίνεται  η δυνατότητα να βοηθάω, αυξάνεται η αυτοπεποίηθησή μου. Στην Ελλάδα της κρίσης, ο καλύτερος τρόπος να συμπαρασταθείς στους συνανθρώπους σου είναι βοηθώντας τους. Με το τρόπο αυτόν ενδυναμώνω την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Δίνοντας αίμα, μπορείς να συμβάλλεις στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, ή έκτακτων περιστατικών.

Μιχάλης Ηλιάδης- Αιμοδοτική ομάδα Πα. Μακ.

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!