Logo White Small

Γνωρίζοντας τους ομιλητές του TEDxUniversityofMacedonia 2017: Εύη Κυράνα

[:EL]

Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στα social media είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σου εμφανιστεί ένα άρθρο σχετικό με το σεξ. Πώς να ικανοποιήσεις τον σύντροφο σου; 10+1 αλήθειες για το σεξ. Υπάρχει το σημείο G

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την πλειοψηφία και  όμως, εξακολουθεί να είναι ταμπού προκαλώντας αμηχανία μερικές φορές, όταν συζητιέται. Μάλιστα, σε περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι ακόμα πιο σπάνιο να συζητηθεί αυτό το θέμα με την ίδια άνεση και ευκολία που συζητιόνται άλλα προβλήματα. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ”κανόνες” για το τι είναι σεξουαλικά πρέπον και αποτελεσματικό, γεγονός που εγκλωβίζει το άτομο που πιθανώς να έχει ένα διαφορετικό από τα πρότυπα σεξουαλικό εαυτό. 

Για αυτό ακριβώς το θέμα θα μας μιλήσει η Εύη Κυράνα, ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, η οποία είναι ειδήμων σε θέματα ψυχογενών σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Πώς επηρεάζεται ο πραγματικός μας σεξουαλικός εαυτός; Μπορεί με κάποιον τρόπο να αναδυθεί; Σε αυτά τα ερωτήματα πρόκειται να μας δώσει απάντηση η κ. Κυράνα στο main event του TEDx University Of Macedonia. Προς το παρόν ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη σεξολόγία και με ποιό αντικείμενο ασχολείστε κυρίως;

Η πρώτη μου εξειδίκευση ως ψυχολόγος ήταν στο αντικείμενο της ψυχολογίας της υγείας. Επειδή λοιπόν το ενδιαφέρον μου στρεφόταν στο πώς οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τις βιολογικές μας λειτουργίες, ξεκίνησα να δουλεύω ερευνητικά στο Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ.  Τότε, υλοποίησα μια μεγάλη έρευνα, για να καταγραφούν οι σχέσεις ανάμεσα σε ψυχολογικούς παράγοντες και τις ουρολογικές παθήσεις καθώς και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Ερχόμενη σε επαφή με ανθρώπους που βίωναν αυτά τα προβλήματα, με εξέπληξε το πόσο πολύ υπέφεραν και κυρίως το οτι υπέφεραν σιωπηλά με αίσθημα ντροπής και ενοχών. Νομίζω οτι δεν υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα υγείας που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα, ή τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό. Τότε αποφάσισα να ξεκινήσω έναν νέο κύκλο εξειδικεύσεων και να εστιάσω το ενδιαφέρον μου αποκλειστικά στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, γυναικών και αντρών.

  • Πώς μπορούμε να ορίσουμε τη σεξουαλικότητα. Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν συγκεκριμένο και σαφώς ορισμένο όρο;

Η σεξουλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η πλήρης ανάπτυξή της εξαρτάται από την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών όπως η επιθυμία για επαφή, εγγύτητα, συνασιθηματική έκφραση, απόλαυση, τρυφερότητα και αγάπη.

Η σεξουαλικότητα είναι μια πυρηνική παράμετρος της ανθρώπινης ύπαρξης που βιώνεται και εκφράζεται με σκέψεις, φαντασιώσεις, επιθυμίες, πεποιθήσεις, στάσεις ζωής, αξίες, πρακτικές, συμπεριφορές, ρόλους, σχέσεις.

  • Πώς διαμορφώνεται η σεξουαλικότητα μας; Ποίοι παράγοντες την επηρεάζουν;

Η σεξουαλικότητα είναι το αποτέλεμσα της αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικο-οικονομικών, πολιτισμικών, ηθικών και θρησκευτικών πνευματικών παραγόντων.

  • Ακόμα και στις μέρες μας το σεξ θεωρείται ένα θέμα συζήτησης ταμπού. Ισχύει αυτό; Οι άντρες ή οι γυναίκες μιλάνε πιο έυκολα για το σεξ;

Τα θέματα που αφορούν το σεξ εξακολουθούν να είναι ταμπού, ειδικά όταν στον τομέα αυτό υπάρχει πρόβλημα ή ανησυχία. Νομίζω πως στις μέρες μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσκολία μας να μιλήσουμε ειλικρινά  για την  σεξουαλικότητητά μας.

Χαρακτηρίζεται η εποχή από μια ανάγκη να φαινόμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, χωρίς άγχος, χωρίς αμηχανία, με τέλειο σώμα και ιδιαίτερα επιδέξια σεξουαλική λειτουργία!

Νομίζω οτι οι δυσκολίες υπάρχουν και στα δύο φύλα, αλλά ίσως περισσότερο στις γυναίκες. Ωστόσο, θα ήθελα να σας επισημάνω πως στα θέματα σεξουαλικότητας, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, μειώνονται.

  • Σε περιπτώσεις σεξουαλικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων οι ασθενείς σας πόσο εύκολα σας εμπιστεύονται. Παρατηρείτε αύξηση των ατόμων που εμπιστεύονται ειδήμονες στο σεξ σε τέτοιες περιπτώσεις;

Οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται το κάνουν γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, υποφέρουν από αυτό, και αναγκάζονται να αναζητήσουν βοήθεια. Δεν νομίζω οτι είναι εύκολο να μιλάει κανείς με έναν άγνωστο για τις πιο προσωπικές πτυχές της ζωής του. Ωστόσο, είναι δική μου δουλειά να τους βοηθήσω να νιώσουν καταρχήν τον σεβασμό μου, το ενδιαφέρον μου, την επιστημονική μου ματιά και ταυτόχρονα να διευκολύνω και να ενθαρρύνω το να νιώσουν ότι δεν είμαι εκεί για να κρίνω, αλλά για να τους βοηθήσω να κατανοήσουν τον εαυτό τους, να καταλάβουν το πρόβλημα και να το λύσουν.

  • Τι προσδοκίες έχετε από την παρουσία σας και την ομιλία σας στο TEDXUoM;

Δουλεύοντας με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, γνωρίζω πολύ καλά την ισχυρότατη αρνητική επίδραση που έχει η παραπληροφόρηση στη διαμόρφωση της σεξουαλικότητας του κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, θεωρώ υποχρέωση των επιστημόνων να επικοινωνούν στο ευρύ κοινό τα μηνύματα που θα ενθαρρύνουν τη σεξουαλική υγεία, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!