Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας έχει καθοριστεί να εορτάζεται από τον ΟΗΕ στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, με σκοπό να τιμηθούν οι αγώνες του γυναικείου κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Ιστορικά Στοιχεία
Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ύστερα από πρόταση στη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 έγιναν τα απαραίτητα βήματα ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Το 1917, ύστερα από επαναστάσεις και εξεγέρσεις στη τότε Σοβιετική Ένωση, οι γυναίκες εκεί κατάφεραν να κερδίσουν το δικαίωμα ψήφου. Από εκείνη τη στιγμή οι σοσιαλιστικές χώρες άρχισαν να γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Τα δικαιώματα των γυναικών αφορούν κυρίως άλλα όχι μόνο: το δικαίωμα στην σωματική ακεραιότητα και ανεξαρτησία, το δικαίωμα στην εργασία (διάβασε εδώ για 3 γυναίκες επιστήμονες που πρέπει να ξέρεις), να μπορούν να ψηφίζουν και να αμείβονται με τους ίδιους μισθούς με τους άνδρες. Επιπλέον, πολύ σημαντικό να προστατεύονται από τη βία και να κατέχουν δημόσια αξιώματα και πολλά άλλα.
Μισθολογικό χάσμα
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και την ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το μισθολογικό χάσμα την περίοδο 2010-2018 το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε κατά 12% αλλά ακόμα οι αμοιβές των ανδρών είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερες (στοιχεία του 2018).
Επιπλέον, είναι σωστό να υπογραμμίσουμε, ότι τον Ιανουάριο του 2018 όταν το γενικό ποσοστό ανεργίας ήταν 20,8%, για τους άνδρες η ανεργία ήταν 17,1% και για τις γυναίκες 25,5%, δηλαδή μια διαφορά 8,4 μονάδες. Για το 2023, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,3% για τους άνδρες και 13,9% για τις γυναίκες, με την διαφορά να διαμορφώνεται στις 5,6%. Έτσι παρόλο την μείωση της ανεργίας, το ποσοστό των γυναικών που είναι άνεργες να είναι υψηλότερο από τους άνδρες. Επίσης είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι οι γυναίκες βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελούν το 20,6% του συνόλου.

Gender Equality Index
Σύμφωνα με το Gender Equality Index του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022, ο δείκτης για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο 53.4 με άριστα το 100, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,9 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, σε ότι αφορά την πρόσβαση στην εργασία και τις εργασιακές συνθήκες, η Ελλάδα βαθμολογείται με 65.6. Την υψηλότερη βαθμολογία την συγκεντρώνει η χώρα μας στην κατηγορία της υγείας και της ίσης πρόσβασης σε αυτή. Αντίθετα, η Ελλάδα βαθμολογείται πολύ χαμηλά μόνο 28.8 σε ότι έχει να κάνει με γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα.
Παγκόσμιος Στόχος ΟΗΕ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, να αναφέρουμε ότι ένας από τους Στόχους του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα ο Στόχος νούμερο 5, αφορά την επίτευξη της Ισότητας μεταξύ των Φύλων και την χειραφέτηση όλων των γυναικών και κοριτσιών του κόσμου. Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι απαραίτητο για έναν βιώσιμο και ειρηνικό κόσμο να έχουν ίση πρόσβαση σε εκπαίδευση, εργασία, υγεία και γενικότερα να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.
Συμπερασματικά, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, δεν πρέπει να θεωρείτε ένα αποτέλεσμα αλλά μία αφορμή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μιλάμε για ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλες τις χώρες του κόσμου μετά από μερικά χρόνια. Είναι σημαντικό, οι γυναίκες να προστατεύονται θεσμικά ύστερα από τις γυναικοκτονίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη μας. Και επιτέλους, να μην μιλάμε μόνο για Ισότητα μεταξύ των φύλων αλλά και για Δικαιοσύνη.