Logo White Small

Ας αφήσουμε τα παιδιά να ονειρευτούν το μελλοντικό σχολείο

[:EL]

Από την Πέμπτη 24 μέχρι και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 2ο Διεθνές Συνέδριο ”…για να ξαναφανταστούμε το σχολείο…”. Σκοπός ήταν να διερευνηθούν νέες ιδέες για αλλαγή επανεξετάζοντας τον ρόλο των σχολείων και το TEDxUniversityofMacedonia έδωσε το παρών.

Το συνέδριο ξεκίνησε με μία μαθήτρια λυκείου η οποία μας παρέθεσε τις σκέψεις της για τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο σχολείο. Μας μίλησε για ανεπαρκείς υποδομές, απογοητευμένους μαθητές, ακατάλληλους καθηγητές και παρωχημένη και ασύμβατη με το περιβάλλον εκπαίδευση. ‘’Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε την δημιουργικότητα των παιδιών δηλαδή την ικανότητα παραγωγής και υλοποίησης ιδεών‘’. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος τους συνεδρίου Anthony Montgomery ξεκίνησε την δική του παρουσίαση. ’’Πρέπει να σταματήσουμε να δημιουργούμε ηγέτες – ρομπότ και να προσφέρουμε στην κοινωνία καλύτερα εκπαιδευμένους ανθρώπους ή απλά καλύτερους ανθρώπους’’. Υπενθύμισε την ανάγκη για αλλαγή καθώς ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων έχει παραμείνει ο ίδιος τα τελευταία 200 χρόνια και χαρακτηριστικά ανέφερε: ’’Failure on education is not only your responsibillity’’Η Diana Laufenberg, γνωστή για την εκπληκτική της ομιλία μερικά χρόνια πριν στη σκηνή του TED (https://goo.gl/6aOndc), ακολούθησε με την δική της παρουσίαση. Ξεχώρισε ένα παράδειγμά της στο οποίο μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε, αν και απροετοίμαστη, να διδάξει τέχνη στα παιδιά καλύτερα από την μόνιμη καθηγήτρια ενός σχολείου στην Arizona. ’’She is controlling the environment so much. She forces her students to do art that she would do instead of giving them space to be creative’’Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει, μας είπε πως δεν έχει καμία ιδέα για το πώς ακριβώς θα μοιάζει η εκπαίδευση στο μέλλον, αλλά είναι δεδομένο πως θα προσαρμόζεται στις αλλαγές του περιβάλλοντός της γρήγορα και αποτελεσματικά.
asadada


Παιδιά του Σήμερα Ηγέτες του Αύριο.

234324

Στη συνέχεια ακούσαμε τα παιδιά του προγράμματος Diploma in Leadership Skills ”Παιδιά του Σήμερα Ηγέτες του Αύριο”. Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει περισσότερο διασκεδαστική και αποτελεσματική αξιοποιώντας την τεχνολογία και μεταφέροντας την διδασκαλία σε εξωτερικούς χώρους.

“Thinking is not something we learned doing in school”

 

“Mathematics is the foundation of life & life is out there”

 

“Life = Physics”

 

Βγαίνοντας από το αμφιθέατρο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο του συνεδρίου Anthony Montgomery. Αρχικά, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, άσχετα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και έπειτα μιλήσαμε λίγο πιο συγκεκριμένα για αυτά. Πιστεύει πως το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το ”brain drain” δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο αποχωρεί μαζικά από την χώρα μας το επιστημονικό δυναμικό της. Μας είπε πως οι γονείς στην Ελλάδα αγχώνουν υπερβολικά τα παιδιά με αποτέλεσμα να τους δημιουργούν πολλά προβλήματα και πως το καθεστώς των φροντιστηρίων δημιουργεί ακόμα περισσότερα. Στη συνέχεια μας μίλησε για το πρόγραμμα Diploma in Leadership Skills “Παιδιά του Σήμερα Ηγέτες του Αύριο”
23424323423

Αφορμή για την δημιουργία του προγράμματος ήταν το γεγονός πως τα ελληνικά σχολεία ενισχύουν την συμμόρφωση στους κανόνες, ενώ θα έπρεπε να προωθούν την δημιουργικότητα και την καινοτομία. Οι Έλληνες μαθητές αξιολογούνται κυρίως για τις επιδόσεις τους στα προσχεδιασμένα διαγωνίσματα κάτι που έχει σκοπό να αλλάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσει και αξιολογεί την κριτική σκέψη. “Developing leaders is about developing values”. O μεγάλος στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει νέους ηγέτες οι οποίοι θα έχουν αναπτύξει πλήρως τα ταλέντα τους και οι οποίοι θα βελτιώσουν με τις ικανότητές τους την ελληνική κοινωνία στο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ (http://childleaders.weebly.com/ )

Το συνέδριο τελείωσε και μας άφησε γεμάτους νέες ιδέες και φαντασία για ένα ομορφότερο μέλλον. Τα νέα παιδιά μας εξέπληξαν ευχάριστα με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις γνώσεις τους και ελπίζουμε να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται παρόμοιες δράσεις στο πανεπιστήμιο μας.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!