Logo White Small

Ανεβάζοντας καλοκαιρινούς ρυθμούς… σε ταχύτητες μονοθεσίου!

[:EL]Μεσημέρι Τετάρτης, τέλη Ιουνίου. Άλλοι βρίσκονται ήδη στις κοντινές παραλίες, άλλοι διαβάζουν για τα τελευταία μαθήματα της εξεταστικής και άλλοι, όπως η ομάδα Aristotle University Racing Team Electric των ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα συνεχίσουν να δουλεύουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Η ARIST.U.R.T.LE είναι η πρώτη ερευνητική φοιτητική ομάδα στη Θεσσαλονίκη με στόχο τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθεσίου αυτοκινήτου βασισμένο στην ηλεκτροκίνηση. Μέχρι σήμερα έχει διακριθεί στους παγκόσμιους διαγωνισμούς Formula Student της Ιταλίας ATA 2014 και της Αγγλίας FS2015 διεκδικώντας την τέταρτη και την τρίτη αντίστοιχα θέση στη διεθνή κατάταξη.

Αυτό το καλοκαιρινό μεσημέρι λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε 4 από τα 25 μέλη της φετινής ομάδας, τον Αλέξανδρο, τη Δήμητρα, τον Κωνσταντίνο και τη Μάρω για μια συζήτηση τόσο τεχνική όσο και πιο φιλοσοφική περί ιδεών και οραμάτων.

DSC_5748
Μέλη της ARIST.U.R.T.LE

Ποιό είναι το ετήσιο χρονοδιάγραμμα της ομάδας;

Η χρονιά ξεκινάει επίσημα τον Σεπτέμβριο ενώ οι αγώνες διαξάγονται τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Κάθε διαγωνισμός περιλαμβάνει δυναμικά και στατικά αγωνίσματα όποτε η ομάδα επιλέγει εξ αρχής σε ποιούς θα συμμετάσχει. Αν η χρονιά είναι σχεδιαστική τότε μέχρι το καλοκαίρι εργαζόμαστε για να διαγωνιστούμε στα στατικά αγωνίσματα. Αν είναι κατασκευαστική, η ομάδα προετοιμάζεται επιπλέον για την κατασκευή μονοθεσίου και τη συμμετοχή στα δυναμικά. Σε αυτήν την περίπτωση ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο και ακολουθεί η κατασκεύη του οχήματος και οι δοκιμές στην πίστα. Συνοπτικά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 2D και 3D σχεδίαση και στη συνέχεια μελέτη της γεωμετρίας, της αεροδυναμικής, των αναρτήσεων και των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων με χρήση κατάλληλου λογισμικού. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μονοθέσιο με τη βέλτιστη απόδοση.

Πότε και με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή των νέων μελών;

Η αναζήτηση νέων μελών γίνεται κάθε χρόνο, Μαΐο με Ιούνιο ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Συνήθως προτιμούνται φοιτητές πολυτεχνικών σχολών και του Φυσικού, χωρίς ωστόσο η σχολή να είναι δεσμευτική της επιλογής. Αυτό βέβαια γίνεται γιατί οι αρμοδιότητες μπορεί να επικεντρώνονται τόσο στο κατασκευαστικό και σχεδιαστικό κομμάτι, όσο και στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, του marketing και των δημοσίων σχέσεων. Επίσης, ύστερα από την ένταξη στην ομάδα, τα νέα μέλη παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για να λάβουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση. Άρα δεν προαπαιτούνται γνώσεις κατασκευής μονοθεσίου για την ένταξη στην Aristurtle. «Όρεξη, ωριμότητα και συνεργατικό πνεύμα να υπάρχει και όλα τα άλλα μαθαίνονται»!

Η ηλεκτροκίνηση επηρεάζει σχεδιαστικά τη φιλοσοφία του Project; Ποιές είναι οι διαφορές με ένα μονοθέσιο που χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης;

Σε ένα μονοθέσιο η χρήση ηλεκτροκινητήρα επηρεάζει σημαντικά τη φιλοσοφία σχεδιασμού όλου του αυτοκινήτου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι του ενός ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι έχουν αρκετά μικρότερο μέγεθος από αυτούς της εσωτερικής καύσης. Η τεχνολογία του κινητήρα στηρίζεται σε μπαταρίες οι οποίες αποτελούν σημαντική κατασκευαστική παράμετρο. Αυτές, ζυγίζοντας περίπου 70 κιλά, μετατοπίζουν το κέντρο βάρος του μονοθεσίου και δημιουργούν πρόκληση στην ομάδα ως προς τη βέλτιστη τοποθέτησή τους στο όχημα. Ταυτόχρονα, ακριβώς επειδή πρόκειται για αγωνιστική οδήγηση και το βάρος του οχήματος πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιούνται τόσες μπαταρίες όσες είναι απαραίτητες για τον τερματισμό στο πιο απαιτητικό αγώνισμα που άλλωστε μας ενδιαφέρει, το endurance & efficiency. Ωστόσο, αυτό μας  περιορίζει αρκετά στις δοκιμές του μονοθεσίου στην πίστα αφού οι μπαταρίες διαρκούν 20 λεπτά περίπου και απαιτούν φόρτιση 4-5 ωρών. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα αυτοκίνητα με ηλεκτροκίνηση έχουν μεγαλύτερη επιτάχυνση διότι οι ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν μέγστη ροπή υπό μηδενική στροφή, δηλαδή σε κατάσταση ηρεμίας.

Η ομάδα της ARIST.U.R.T.LE για τη χρονιά 2015-2016
Η ομάδα της ARIST.U.R.T.LE για τη χρονιά 2015-2016

Οι προδιαγραφές που τίθονται για τον σχεδιασμό μονοθεσίου από τους διαγωνισμούς λειτουργούν περιοριστικά ή αφήνουν περιθώρια διαφοροποίησης από τις άλλες ομάδες;

Οι κανονισμοί των διαγωνισμών είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια του οδηγού αφού όλοι οι οδηγοί είναι φοιτητές. Από εκεί και πέρα μία ομάδα μπορεί να επιλέξει είτε να ακολουθήσει τις προδιαγραφές κατά γράμμα και να δημιουργήσει ένα πιο συμβατικό μονοθέσιο είτε να τις χρησιμοποιήσει απλώς ως πατήματα για να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο. Εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε δημιουργικοί και αναζητούμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε πρωτοπόρες ιδέες στην ηλεκτροκίνηση, όσο μας το επιτρέπουν βέβαια οι οικονομικοί πόροι. Απλώς χρειάζεται να πιστοποιούμε ότι κάθε μας επιλογή είναι ασφαλής για τον οδηγό.

Πώς επηρεάζει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα το εγχείρημά σας;

Οι οικονομικοί περιορισμοί είναι ίσως για εμάς οι μεγαλύτεροι περιορισμοί αυτή τη στιγμή. Λόγω αυτών χρησιμοποιούμε πιο φθηνά υλικά που είναι όμως πιο βαριά και πιο ανθεκτικά για να περιορίσουμε το κόστος των επιδιορθώσεων. Καταφεύγουμε επίσης σε υπερδιαστασιολόγηση και σε πολλές προσομοιώσεις σε επίπεδο software πριν την κατασκευή του μονοθεσίου για να αποφεχθούν ενδεχόμενα προβλήματα. Σίγουρα τα παραπάνω μειώνουν τις αποδόσεις όμως αυτές είναι οι συνθήκες για όλες τις φοιτητικές ομάδες στην Ελλάδα. Ευτυχώς έχουμε δίπλα μας ισχυρούς συμμάχους˙ το πανεπιστήμιο που μας υποστηρίζει σε ακαδημαϊκό επίπεδο και στις υποδομές και τους χορηγούς. Ωστόσο, η οικονομική αυτή στενότητα δε μας πτοεί, αντίθετα μας συσπειρώνει και μας ωθεί να γινόμαστε πιο δημιουργικοί αναζητώντας τις πιο οικονομικές και έξυπνες λύσεις… «από πατέντες λοιπόν αλλο τίποτα»!

Τι σημαίνει για εσάς ο όρος «ιδέα» και ποιό είναι το όραμά σας για αυτήν την ομάδα;

Μια ίδεα είναι μια έμπνευση που συλλαμβάνεις και προσπαθείς να την εξελίξεις, εξελισσόμενος και ο ίδιος μέσα από αυτήν. Για εμάς οι ιδέες ξεκινάνε από τα ερεθίσματα και τις θεωρητικές γνώσεις που λαμβάνουμε στη σχολή, εξελίσσονται μέσα από την προσωπική μελέτη και έρευνα και καταλήγουν σε κάτι απτό και χειροπιαστό. Η ιδέα δηλαδή δεν είναι μόνο η θεωρία αλλά και η εφαρμογή και η πράξη. Αυτό μπορεί να ακούγεται δεσμευτικό. Όμως αυτό είναι όλη η πρόκληση που μας κάνει και εμάς τους ίδιους πιο δυνατούς να οραματιζόμαστε την αναβάθμιση στην σύγχρονη τεχνολογία, και συγκεκριμένα στην ηλεκτροκίνηση! 


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ομάδα της ARIST.U.R.T.LE και στον Αλέξανδρο Σαχίνη για την πολύτιμη βοήθειά τους.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!