Logo White Small

Αγροτουρισμός: εναλλακτικές διακοπές στην ελληνική ύπαιθρο

[:EL]Οι διακοπές αποτελούν αναμφίβολα για πολλούς από εμάς την πιο όμορφη και αξέχαστη περίοδο του χρόνου. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να νοικιάσουν ένα κατάλυμα σε νησί και να γευτούν με άνεση τις ομορφιές του. Άλλοι πάλι προτιμούν να κατασκηνώσουν (May the forest be with you) για να έρθουν πιο κοντά στη φύση, αλλά και στους δικούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επενδύουν στον αγροτουρισμό.

Τα τελευταία χρόνια, ο εναλλακτικός τουρισμός αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, σε μια αντίδραση ενάντια στον κυρίαρχο μαζικό τουρισμό. Ειδικότερα για τον αγροτουρισμό, η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα που προσφέρεται από κάθε άποψη για αυτό το είδος τουρισμού.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του αγροτουρισμού και γιατί να τον επιλέξει κάποιος;

Πρώτα απ’ όλα, στον αγροτουρισμό, ο παθητικός τουρίστας μετατρέπεται σ’ έναν ενεργητικό ταξιδιώτη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα με τη “μάνα γη” και τους ανθρώπους της. Να πάρει ενεργό μέρος σε μια διαδικασία δημιουργική, που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Να γίνει δηλαδή κοινωνός της αγροτικής ζωής, βιώνοντας έτσι μια πραγματική επιστροφή – έστω και πρόσκαιρη – στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

O “αγροτουρίστας” μπορεί να συμμετάσχει στη συγκομιδή φρούτων ή οπωροκηπευτικών, όπως επίσης και στο θέρισμα ή τη μελισσοκομία. Επιπλέον, ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί και η συνδρομή του στο μάζεμα της ελιάς  και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του ελαιόλαδου.

λαδιου σε ελαιοτριβείο
 Παραγωγή λαδιού σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, αξίζει να αναφερθούμε στη διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου. Η ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γευτεί τους καρπούς της προσπάθειάς του και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι ο αγροτουρισμός δεν είναι εποχιακός, αλλά διεξάγεται σε ετήσια βάση, με ένα ευρύ φάσμα ιδιαίτερων δραστηριοτήτων.

σταφυλιών
 Παραγωγή κρασιού με το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών

 

Εκτός από τις αγροτικές ασχολίες, οι κτηνοτροφικές εργασίες αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του αγροτουρισμού. Η βοήθεια στη φροντίδα των ζώων και στις τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή τυριού και γιαουρτιού μπορεί να εγείρει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω ενασχόληση.

Ενταγμένος στα πλαίσια των διακοπών και της απόδρασης από την καθημερινότητα, ο αγροτουρισμός προσφέρει σίγουρα και πολλές άλλες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες. 

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτελούν σήμερα το καλύτερο παράδειγμα υπαρκτού αγροτουρισμού στην ελληνική ύπαιθρο. Η δημιουργία μαρμελάδας και κομπόστας από “τη συνταγή της γιαγιάς”, καθώς και ό,τι άλλο προστάζει η εντόπια κουζίνα, διευρύνει τους γαστρονομικούς ορίζοντες και προσδίδει μια ξεχωριστή νότα στο μοναδικό αυτό ταξίδι.

Παράλληλα, μία επίσκεψη σ’ένα εργαστήρι κεραμικής ή σ’ένα παραδοσιακό οινοποιείο θα γεμίσει τον ταξιδιώτη με πρωτόγνωρες εικόνες αλλά και με πολλές ιδέες για δώρα και αγορές.

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια ήπια μορφή τουρισμού και δεν αφορά
τόσο την συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού όσο την ύπαρξη
σχετικής ισορροπίας μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπου.

Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί μια εξαιρετική και προσοδοφόρα ιδέα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η επαφή με τη φύση, ο περιορισμός του φαινομένου της αστυφιλίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην επαρχία είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της. Όμως στη σύγχρονη Ελλάδα παραμένει ανεκμετάλλευτος. Η ενεργοποίηση ατομικών και συλλογικών δυνάμεων κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη ενός ακόμη στόχου: της επένδυσης στον αγροτουρισμό.

 [:]

• More Articles

νανοτεχνολογία
Επιστήμη

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή-Συνέντευξη με τον Χρήστο Γεωργιλά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Από την καθημερινότητά μας μέχρι τις νέες

Διάβασε Περισσότερα »
Άρθρα

Εkkremés: Aνακάλυψε το θέμα του TedxUniversityofMacedonia 2022 και ψάξε το δικό σου κέντρο ισορροποίας

Εκκρεμές. Εκεί που οι δυνάμεις μιας ταλάντωσης αλληλοεξουδετερώνονται και επέρχεται η θέση ισορροπίας. Πόσες φορές, ως άνθρωποι, έχουμε διχαστεί ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, απόψεις, κατευθύνσεις

Διάβασε Περισσότερα »
Ρομποτική
Άρθρα

Η ρομποτική ως νέο εργαλείο στη σύγχρονη εκπαίδευση-Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Πανταζίδη

Η ρομποτική αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που γνωρίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους γνωρίζουν για αυτόν. Εκτός από

Διάβασε Περισσότερα »