Logo White Small

Ένα εγχειρίδιο για φοιτητές

[:EL]

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο και είσαι φοιτητής ή πρόκειται να γίνεις στο άμεσο μέλλον, τότε πρέπει να δώσεις προσοχή στα παρακάτω. Ακολουθεί μήνυμα ουσίας!

 Τα φοιτητικά σου χρόνια είναι ευκαιρία να κάνεις πολλά πράγματα. Να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις πάρα πολύ κόσμο, να χαθείς σε συζητήσεις και αναζητήσεις, να επηρεαστείς από ιδέες και φιλοσοφίες, να ανακαλύψεις και να χτίσεις τον εαυτό σου. Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξεις να σπουδάσεις, έχεις πάντα ένα σύμμαχο μαζί σου, τον χρόνο. Όσο δύσκολη και απαιτητική και αν είναι η σχολή σου, πάντα μπορείς και οφείλεις να βρεις το περιθώριο να ασχοληθείς με παράλληλες δραστηριότητες. Άλλωστε, μελέτες δείχνουν ότι ο χαρακτήρας μας από τα 18 έως και τα 25 διαμορφώνεται στο μέγιστο.


Γιατί λοιπόν να μην τον διαμορφώσεις, όπως εσύ θα ήθελες;

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να σε οδηγήσουν πιο κοντά στην αυτο-ολοκλήρωση. Ένα τέτοιο, είναι η συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις, φοιτητών ή πολιτών. Αυτές οι ομάδες, προσφέρουν όλες εκείνες τις εμπειρίες που είχες ονειρευτεί για τη φοιτητική σου ζωή. Ομάδες ορειβασίας, χορευτικοί σύλλογοι, λέσχες φωτογραφίας, πλήθος θεατρικών και άλλων ομάδων είναι μόνο μερικές από αυτές. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και εκείνες με εξειδικευμένο περιεχόμενο για την κάθε σχολή, που προσφέρουν επικουρικά γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες. Κάτι, που πέρα από το βιογραφικό σου, συμβάλει και στη βελτίωση των γενικών γνώσεων και ικανοτήτων σου, τα λεγόμενα “soft skills”. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανταλλαγές φοιτητών με ξένα Πανεπιστήμια, προσομοιώσεις ειδικών και τεχνολογικών σεμιναρίων, ακόμα και συμμετοχή σε αγώνες αυτοκινήτων με όχημα δικής σου κατασκευής!

Η εφευρετικότητα και η ενεργητικότητα των φοιτητών της Θεσσαλονίκης δεν έχει όρια!

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία ομάδων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και σίγουρα δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε ένα μόνο άρθρο. Παραθέτεται λοιπόν ένα αλλιώτικο εγχειρίδιο, για εσάς και τους φίλους σας, με όσες περισσότερες μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε από αυτές. Παρακαλώ πάρτε τον καφέ στα χέρια σας και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει:

  • Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες

 

AIESEC Auth & AIESEC UoM

Ο μεγαλύτερος φοιτητικός οργανισμός στον κόσμο. Στόχος του, η δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου στην κοινωνία, μέσα από την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων και τη διάδραση μεταξύ τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείς να βρεις μια κοινότητα της AIESEC σχεδόν σε κάθε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και να γίνεις μέλος ενός δικτύου φοιτητών από 130 διαφορετικές χώρες.

 

ELSA

Η μεγαλύτερη οργάνωση φοιτητών Νομικής στον κόσμο, με συμμετοχή 42 χωρών και πάνω από 38.000 ατόμων. Νομικά σχολεία, Study Visits, Πρακτική Άσκηση, Συγκρότηση Ερευνητικών Ομάδων, αλλά και διοργάνωση Εικονικής Δίκης και Ημερίδων πάνω σε θέματα της επικαιρότητας, είναι μερικές από τις δράσεις της.

 

Thessis MUN

Ένας θεσμός του Πανεπίστημιου Μακεδονίας, που προσομοιώνει τις συνελεύσεις των οργάνων του Ο.Η.Ε. Οι συμμετέχοντες, Έλληνες ή ξένοι, παίρνοντας το ρόλο διπλωματών των κρατών-μελών του Ο.Η.Ε., συνδιαμορφώνουν «ψηφίσματα» πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.

 

Finance Club

Πρόκειται για νεοσύστατη ομάδα φοιτητών του ΠαΜακ, με στόχο να φέρει τους φοιτητές οικονομικών σχολών σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Οργανώνει ημερίδες, συνέδρια, αλλά και case studies επάνω σε οικονομικά θέματα που άπτονται της πραγματικότητας, καλώντας ομάδες φοιτητών και νέων να βρούνε λύσεις σε αυτά.

 

Ρητορικός Όμιλος Θεσσαλονίκης
Για όσους θέλουν να εξασκήσουν την ρητορική τους δεινότητα, η ομάδα συναντιέται κάθε Κυριακή στις 18:00 στο Πα.Μακ.. Debate μεταξύ «Κυβέρνησης» και «Αντιπολίτευσης» λαμβάνουν χώρο, με στόχο την ποιοτική βελτίωση της επιχειρηματολογίας και της πειθούς των συμμετεχόντων.

 

 

  • Επιστήμες Υγείας

 


HelMSIC

Η μοναδική οργάνωση που εκπροσωπεί τους φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στη δράση της συμπεριλαμβάνονται workshops, internships, βιωματικά σεμινάρια, street actions, ενώ συνεργάζεται ταυτόχρονα και με άλλους φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ, η AIESEC, Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.α.


ΕΕΦΙΕ

Η Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα υψηλού επιπέδου Forum Ιατρικής που διοργανώνει. Παράλληλα, δραστηριοποιείται με εξίσου μεγάλο ζήλο και σε άλλους τομείς, όπως κλινικά σεμινάρια, εθελοντική αιμοδοσία, σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

 

Aristotle Team of Pharmacy

Ιδρύθηκε εδώ και ένα χρόνο και απευθύνεται σε φοιτητές φαρμακευτικών, αλλά και συγγενικών σχολών. Στόχος της δεν είναι μόνο η δραστηριοποίηση των φοιτητών για προσωπική τους κατάρτιση μέσα από μια σειρά δράσεων, αλλά και η ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού, για θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία.  

 

IVSA

Η Παγκόσμια Οργάνωση Φοιτητών Κτηνιατρικής, αριθμεί αυτή τη στιγμή 58 χώρες – μέλη. Ανάμεσα στο εντυπωσιακό της έργο, βρίσκει κανείς προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και πρακτικής άσκησης, επιστημονικά συνέδρια, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, καθώς και την έκδοση του περιοδικού ο «Αδέσποτος».

 

 

  • Θετικές Επιστήμες

 

Bio Auth Team

Η πρώτη φοιτητική ομάδα Βιοεπιστημών του Α.Π.Θ. Τα μέλη της, με οδηγό το πάθος τους για τον έμβιο κόσμο, έρχονται σ’ επαφή με ερευνητικά εργαστήρια και εταιρίες, συμμετέχουν σε ερευνητικά φεστιβάλ, διοργανώνουν ομιλίες, workshop, internships, ακόμα και πεζοπορία!

 

Auth Student Chapter  

Λειτουργώντας υπό την αιγίδα του Association of Computer Machinery, δραστηριοποιεί μέχρι στιγμής δύο ομάδες φοιτητών, την GNU/Linux Team και την Unity Game Development Team, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ACM–W, με στόχο την ενίσχυση του γυναικείου φύλου στο χώρο της Πληροφορικής. Τέλος, είναι υπό διαμόρφωση και άλλες δύο ομάδες, που θα απασχολούνται με Web Development και με  Mobile/loT/Wearables Development.

 

IAAS

Ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός φοιτητών στον τομέα της Γεωπονίας και σχετικών κλάδων. Με φόντο τις προκλήσεις που προκαλεί ο υπερπληθυσμός στον τομέα τους, δραστηριοποιούνται σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, πρακτικής άσκησης, καθώς και συμμετοχής στο Παγκόσμιο Συνέδριο και σε Εβδομάδες Σεμιναρίων.

AUTh Seg Student Chapter

Με την υποστήριξη της Society of Economic Geologists και του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., η νεοσύστατη αυτή ομάδα, στοχεύει στην κινητοποίηση τόσο προπτυχιακών, όσο και μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωλογίας, μέσα από ασκήσεις υπαίθρου, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και άλλες δράσεις.

  • Πολυτεχνικές – και όχι μόνο!

 

BEST

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό σύλλογο φοιτητών τεχνολογικών επιστημών, με στόχο να φέρει τους συμμετέχοντες πιο κοντά στο τρίγωνο «Φοιτητής – Πανεπιστήμιο – Εταιρεία». Στο πλαίσιο αυτής της κεντρικής ιδέας, διοργανώνει διεθνή ακαδημαϊκά σεμινάρια, διαγωνισμούς μηχανικής, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, πολιτιστικές ανταλλαγές και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων,  

 

ARISTOTURTLE

Ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε το πρώτο αγωνιστικό ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, με διεθνείς διακρίσεις. Δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μηχανικούς, καθώς συμπεριλαμβάνει φοιτητές τόσο από το τμήμα Φυσικής, όσο και από Οικονομικές Επιστήμες.

 

Aristotle Racing Team

Μία ακόμα ομάδα, με συμμετοχή στο φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student, που έχει σταθερή πορεία, γεμάτη διεθνείς διακρίσεις. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην κατασκευή του πέμπτου μονοθέσιου της ομάδας, κατανέμοντας αρμοδιότητες σε 6 υποομάδες: marketing, πλαίσιο, αναρτήσεις, powertrain, αεροδυναμικά, ηλεκτρονικά.

 

PANDORA

Φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με πάθος για τη Ρομποτική, έφτιαξαν αυτήν την ομάδα με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου οχήματος, που θα εισέρχεται σε χώρους που έχουν υποστεί κάποια φυσική καταστροφή, και θα δημιουργεί ένα χάρτη με χρήσιμες πληροφορίες (π.χ. ποια είναι η θέση των θυμάτων), ώστε να συμβάλει στο έργο των διασωστικών σωματείων.

 

IAESTE

Μία από τις παλιότερες φοιτητικές οργανώσεις, που πρωτοξεκίνησε από το Imperial του Λονδίνου και σήμερα αριθμεί 88 χώρες – μέλη. Προσφέρει ένα δίκτυο, μέσω του οποίου οι φοιτητές μπορούν να βρουν αμειβόμενη πρακτική εργασία σε επαγγελματικούς φορείς στο εξωτερικό, πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους.

 

  • Άλλες

 

ΦΛΑΣ

Η Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., διοργανώνει σεμινάρια φωτογραφίας, μαθήματα ιστορίας, αισθητικής και οπτικής. Μπορείς να τους βρεις στο υπόγειο της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Η φωτογραφική μηχανή επαγγελματικού τύπου δεν είναι απαραίτητη.

 

ΧΟΦΕΘ

Αν σου αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί και θες να τους εξελίξεις, τότε μια μεγάλη χορευτική παρέα σε περιμένει να μοιραστεί μαζί σου τις γνώσεις της. Με εμπειρία επάνω στον παραδοσιακό χορό και χρόνια μελέτης, η ομάδα αυτή διοργανώνει μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εκδρομές, φεστιβάλ χορού και φυσικά εκδηλώσεις.

 

Co.Mv.o.S.
Όπως προδίδει και το όνομά της, η ομάδα αυτή, που αποτελείται από φοιτητές διάφορων Πανεπιστημίων της Ελλάδας, στοχεύει στην ευρύτερη κινητοποίηση των φοιτητών, ώστε να «κάνουν για το Πανεπιστήμιο, ό,τι δεν κάνει αυτό για εμάς»! Αποτελούν λοιπόν τον «κόμβο» συνεργασίας όλων των δραστήριων φοιτητών και φοιτητικών ομάδων γενικότερα.

ΟΔΑΚ
Εθελοντική διασωστική ομάδα του Α.Π.Θ., με έμφαση στην Πυροπροστασία, αλλά και σε όλους τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Μέλη της ομάδας μπορούν εκτός από φοιτητές, να γίνουν εργαζόμενοι του Α.Π.Θ. αλλά και εξωπανεπιστημιακοί.

TEDxUniversityofMacedonia

Ανήκει στην οικογένεια του TED και έχει σαν απώτερο στόχο να δίνει το βήμα σε ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν. Κύρια ενασχόληση της ομάδας είναι η οργάνωση event για να φέρνει σε επαφή την κοινότητα των φοιτητών ανεξαρτήτως Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς και η οργάνωση του main event το οποίο αποτελεί την πηγή έμπνευσής του.

 

Περιβαλλοντική Ομάδα Πα.Μακ.

Η ομάδα του γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMAS) αποτελείται από φοιτητές του Πα.Μακ. και διοργανώνει πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις, εκδρομές σε βουνά και φυσικά τοπία, καθώς και εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές με στόχο την ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Φοιτητική Εβδομάδα Α.Π.Θ.  

60 διαφορετικές πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές, εθελοντικές φοιτητικές ομάδες και σύλλογοι, συμμετείχαν με εκδηλώσεις στην τελευταία Φοιτητική Εβδομάδα. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή ταινιών, αθλητικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές και επιστημονικές ημερίδες, κυνήγι θησαυρών, είναι μερικές από τις δράσεις που παρακολούθησαν, αλλά και δημιούργησαν πάνω από 7.000 φοιτητές.

 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλές ακόμη εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις.

Αντιμετώπισε λοιπόν το παρόν άρθρο σαν ένα έναυσμα για να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου, μέχρι να βρεις μια δράση μέσα από την οποία να εκφράζεσαι. Κι αν ακόμα δεν τη βρεις, τόλμησε να φτιάξεις μία δικιά σου! Θα εκπλαγείς από το πόσους πρόθυμους ανθρώπους να σε βοηθήσουν, θα βρεις!


Μπαίνοντας σε μια εθελοντική ομάδα, να θυμάσαι ότι κατανοείς την αξία του εθελοντισμού και συνειδητοποιείς ότι είναι μια ιδιαίτερα υπεύθυνη ενασχόληση, καθώς προσφέρεις για να αλλάξεις, τόσο το περιβάλλον γύρω σου όσο και εσύ ο ίδιος. Κλείνοντας, να μην ξεχνάς ότι δεν εξελίσσεσαι μόνο ατομικά, αλλά και η ίδια η ιδιαίτερη προσωπικότητά σου είναι αυτή που θα γεννήσει νέες ιδέες και θα διαμορφώσει την τελική μορφή της ομάδας και το συνιστάμενο αποτέλεσμα της δράσης σας. Είναι μία διαδικασία αμφίδρομη.


Μείνε λοιπόν ανοιχτός σε νέες ιδέες,  οράματα και πράξεις. Εξάλλου, οι οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες, που καθοδηγούνται από μεράκι και καινοτομία, είναι αυτές μπορούν να φέρουν την αλλαγή, την οποία αποζητούμε στην κοινωνία μας.

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!