Logo White Small

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι στην Αίγυπτο!

[:EL]

 

Ο Μιχάλης περιγράφει την εθελοντική του εμπειρία!

Είναι καλοκαίρι λοιπόν και πιστεύω δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την τελευταία σας βουτιά στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ωραίο, αδιαμφισβήτητα ή ακόμη και στο εξωτερικό που κάποιοι από εσάς μπορεί να βρίσκεστε. Όμως, πως θα σας φαινόταν αν ζούσατε ένα διαφορετικό καλοκαίρι; Λίγο πιο παραγωγικό ίσως; Πως θα σας φαινόταν αν περνούσατε ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό για να κάνετε κάτι εθελοντικά που θα είχε ένα τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία;

Ο Μιχάλης, που σύντομα θα γνωρίσετε, τόλμησε να αποχαιρετήσει για λίγο την χώρα μας φέτος και να γίνει κομμάτι μιας ξεχωριστής διαδικασίας με το να εργαστεί εθελοντικά στην μαγευτική Αίγυπτο. Θέλοντας να μάθουμε κάποια παραπάνω πράγματα του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας αυτήν του την εμπειρία. Και η συζήτηση κύλισε κάπως έτσι…

20292258 485034758499086 1046466522 n 1

  • Γεια σου, Μιχάλη! Θα ήθελα καταρχάς να μας πεις λίγα λόγια για εσένα.

Γεια σας! Ονομάζομαι Μιχάλης Βουζουνεράκης και είμαι 19 χρόνων. Γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Τον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να τον αφιερώνω στην άθληση, τρέξιμο και ποδηλασία – μεγάλη αγάπη και τα δύο – , σε ένα χαλαρό καφέ ή μία ενδιαφέρουσα ταινία.

 

 

 

  • Πως σου ήρθε η ιδέα να πας για εθελοντική εργασία στο εξωτερικό;

Από πάντα είχα συλλογικό πνεύμα και ήθελα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Οπότε σκέφτηκα να συνδυάσω τον εθελοντισμό με το μεγαλύτερο μου πάθος, τα ταξίδια. Πιστεύω ότι είναι αυτό που ακριβώς ήθελα, καθώς συνδυάζει την ανιδιοτελή προσφορά στην κοινωνία μαζί με την απτή εξερεύνηση και επαφή με έναν ξένο πολιτισμό και μια διαφορετική κουλτούρα.

DSC 3256 1
Τέμενος του Μοχάμεντ Άλι, Κάιρο
  • Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να επιλέξεις αυτήν την χώρα;

Πιστεύω όλοι από μικροί έχουμε δημιουργήσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την Αίγυπτο. Πυραμίδες, σφίγγα, έρημος Σαχάρα και επιπλέον η αραβική κουλτούρα. Ήταν πράγματα που ήθελα πολύ να δω και να ζήσω από κοντά. Επίσης, ένας ακόμη λόγος που επέλεξα την Αίγυπτο είναι επειδή πιστεύω ότι αξίζει. Αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί για τους ανθρώπους της, τα μνημεία, την ιστορία, την κουζίνα.

 

DSC 3115
Η Σφίγγα της Γκίζας
DSC 3144
Μια ματιά στις Πυραμίδες

Δυστυχώς μετά την αραβική άνοιξη το πολιτικό παρασκήνιο και η διακυβέρνηση της χώρας είναι πολύ ρευστά με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός της, ένας πολύ βασικός τομέας, ίσως ο βασικότερος για την οικονομική άνθιση της Αιγύπτου. Και για αυτό το λόγο επέλεξα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συμβάλλει στην αύξηση αυτού του τομέα.

  • Θα ήθελα να μας περιγράψεις μια ημέρα σου εκεί. Τι ακριβώς κάνεις;

Έχω μία πόλη – βάση, το Κάιρο και ανά τρεις ημέρες ταξιδεύουμε ένα γκρουπάκι τριάντα ατόμων σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας. Βγάζουμε βίντεο, φωτογραφίες από όλους τους προορισμούς και στο τέλος θα δημιουργήσουμε ένα ενιαίο βίντεο με σκοπό να το δώσουμε στα τουριστικά γραφεία της Αιγύπτου που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο τουρισμού της χώρας. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών πρέπει να ανεβάζουμε σε συγκεκριμένες σελίδες επιλεγμένα βίντεο και φωτογραφίες. Με αλλά λόγια online marketing και διαφήμιση.

DSC 3809
Ηλιοβασίλεμα στη Σαχάρα

Tις μέρες που είμαι στη βάση μου, ξυπνάμε κατά τις δέκα και ασχολούμαστε με την επεξεργασία των φωτογραφιών και των βίντεο, καθώς και με ανέβασμα στο διαδίκτυο οπτικοακουστικού υλικού. Όταν όμως ταξιδεύουμε το πρόγραμμα είναι πολύ απρόβλεπτο. Ξυπνάμε πρωί κατά τις έξι για να επισκεφτούμε όσο περισσότερα μέρη μπορούμε. Yπήρχαν κάποιες μέρες που κοιμόμασταν το πολύ δύο ώρες μιας και έπρεπε να ξυπνήσουμε από τις τρεις το χάραμα για να καλύψουμε όλο το πρόγραμμα. Τα σαββατοκύριακα αν είμαστε εκτός Κάιρου θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα όπως έχει, διαφορετικά το απόγευμα θα βγούμε μια βόλτα για χυμό ή Αιγυπτιακό τσάι.

 

  • Γιατί αντί να πας διακοπές επέλεξες να κάνεις κάτι τέτοιο; Τι πιστεύεις ότι κερδίζεις από όλο αυτό;

Αρχικά λόγω της φύσης του προγράμματος ήταν το ιδανικό για εμένα. Η οικονομική ανάπτυξη έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών μου, κάτι το οποίο βοηθάει και μετράει αρκετά γενικά στην εύρεση εργασίας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Δεύτερον, θα έλεγα ότι ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό.

[themify_quote]Το ξέρω ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα ανυπομονούμε να έρθει το καλοκαίρι να ξεφύγουμε από την ρουτίνα, να κάνουμε το μπανάκι μας και να πάμε σε κανένα κλαμπ στην Καλλιθέα (καλοκαίρι επιβάλλεται αν είσαι Θεσσαλονικιός), αλλά ήθελα να κάνω κάτι για εμένα, κάτι που θα το θυμάμαι για πάντα, μια εμπειρία ζωής.[/themify_quote]

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να πάρω μέρος στο εθελοντικό πρόγραμμα ανάπτυξης τουρισμού και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάπτυξης στην Αίγυπτο.  Όπως προανέφερα, θέλω να πιστεύω ότι έχω ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και για αυτό ήθελα να το αναπτύξω ακόμα περισσότερο σε μία χώρα που πραγματικά το έχει ανάγκη, να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια. Και τέλος θα πω ότι τα ταξίδια γενικά σου προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές!

DSC 3383
Citadel of Qaitbay, Αλεξάνδρεια
  • Όντας στα ξένα, σίγουρα θα αντιμετωπίζεις και πολλές προκλήσεις στην καθημερινότητά σου. Πες μας λίγα πράγματα γι’ αυτό το κομμάτι και πώς το διαχειρίζεσαι.

Η αλήθεια είναι ότι ναι αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες. Αρχικά η γλώσσα. Μπορεί να συνεννοούμαι με τα λίγα αγγλικά που ξέρουν κάποιοι, αλλά την ώρα της πληρωμής από μικρά μαγαζιά μπορεί να σου πωλήσουν το ίδιο προϊόν σε διπλάσια τιμή. Επίσης, το φαγητό με δυσκολεύει αρκετά. Είναι πολύ βαρύ για τα δικά μου γούστα. Υπήρχαν μέρες που έτρωγα μόνο ένα πρωινό ή μεσημεριανό και τίποτα άλλο. Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως είναι το πολιτισμικό σοκ. Πηγαίνοντας για πρώτη φορά σε μία Αραβική χώρα ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητα εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Υπήρχαν ακόμη και στιγμές που ένιωσα πολύ άβολα, γιατί ξεχώριζα υπερβολικά μέσα στο πλήθος. Τα κορναρίσματα χωρίς λόγο, η ανοιχτή αγορά μέχρι τις δύο το βράδυ, η αμεσότητα των ανθρώπων δημιουργούν ένα διαφορετικό σκηνικό για εμένα.

 

  • Θα πρότεινες στους αναγνώστες μας να τολμήσουν και να ζήσουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι όπως έκανες κι εσύ; Γιατί;

Και βέβαια! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για πολλούς λόγους. Αρχικά, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι όλα του τα καλοκαίρια θα τα περνάει στην Ελλάδα – εκτός αν μεταναστεύσει, αυτό είναι μια άλλη ιστορία – οπότε γιατί να μην κάνει κάτι διαφορετικό αυτό το καλοκαίρι. Επίσης, για όλους τους Έλληνες δυστυχώς ισχύει ότι δε μας  ενδιαφέρει και πολύ τι γίνεται έξω από την χώρα ή ακόμα και να μας ενδιαφέρει δε μπορούμε να το καταλάβουμε άμα δεν το βιώσουμε. Έτσι θα διαπιστώσουμε ότι τα δικά μας  προβλήματα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά άλλων χωρών.

Τέλος, θα ήθελα να πω κάτι που δε μας τιμάει και πολύ σαν Έλληνες. Ως άνθρωποι δε φημιζόμαστε και πολύ για το συλλογικό μας πνεύμα. Όταν οι φίλοι μου, για παράδειγμα, έμαθαν ότι θα πάω σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα άρχισαν να γελάνε και να μου λένε «Γιατί να πας εκεί; Tι θα κερδίσεις;».

Μια τέτοια εμπειρία θα έκανε τον καθένα από εμάς καλύτερο άνθρωπο τόσο ατομικά όσο και στην συνεισφορά του στην κοινωνία. Όσα πράγματα βιώνεις και αντιλαμβάνεσαι σε αυτό το χρονικό διάστημα του ενάμιση μήνα δεν τα αντιλαμβάνεσαι σε ολόκληρη τη ζωή σου.

Για αυτό μην διστάζεις, μια εθελοντική εργασία στο εξωτερικό σου δίνει πιο πολλά πράγματα από όσα φαντάζεσαι!

Σε ευχαριστούμε πολύ Μιχάλη που δέχτηκες να μας μιλήσεις! Ευχόμαστε ό, τι καλύτερο και να επιστρέψεις με το καλό και πάλι στην Ελλάδα!
-Κι εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πω για την εμπειρία μου!

 


Ο Μιχάλης έζησε μια μοναδική εμπειρία ζωής μέσω του φοιτητικού οργανισμού της AIESEC!

Αν σε ενδιαφέρει να παραμένεις ενεργός και να δημιουργείς δυνατές αναμνήσεις τσέκαρε εδώ τους φοιτητικούς οργανισμούς της πόλης σου![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!