Logo White Small

Ένας οργανισμός που κάνει την μάθηση παιχνίδι

[:EL] 

Δημιουργική μάθηση, ενεργή συμμετοχή, γνώση για όλους και πολλά, πολλά ρομπότ! H EduACT είναι μία εθελοντική ομάδα που δίνει σάρκα και οστά σε όλα αυτά, αποτελούμενη από νέους επιχειρηματίες, επιστήμονες, ειδικούς στην πληροφορική και παιδαγωγούς. Συμπορεύεται με τις υψηλές επαγγελματικές αξίες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη “αγκαλιάζοντας” ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Έρχεται να φέρει μία άλλη προοπτική στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, και συνεπώς στις δεξιότητες και την εξειδίκευση που αυτό αναπτύσσει. Βρήκαμε τον Κώστα Βασιλείου, συνιδρυτή και οραματιστή της EduACT και μας “βούτηξε”,άφοβα, στον ενθουσιώδη κόσμο της.

 

Future Schools: Η σύλληψη της ιδέας

Όλα ξεκίνησαν με μια προσωπική σκέψη: “Η εμπλοκή μου με όλα αυτά τα καινοτόμα στοιχεία προέκυψε όταν γεννήθηκε ο γιος μου και συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει αυτή η διαφορετική πνοή”. Τόσο η τοπική δράση όσο και από η κινητικότητα στο εξωτερικό, με ταξίδια και συμμετοχή σε ποικίλα ευρωπαϊκά προγράμματα, τον ενέπνευσαν να χτίσει το όραμα της EduACT,  το οποίο όμως “δεν ήταν αρκετό για να με κάνει να παλέψω με όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θα είχα εδώ. Άρα είχα ένα project, δεν είχα την EduACT. Το ονόμασα Future Schools και με αυτό το πρόγραμμα άρχισαν να μαζεύονται κοντά μου άνθρωποι που είχαν μια διαφορετική προσέγγιση.  Και έτσι μπήκα στη λογική να κάνω σε όλους πρόταση να γίνουν ιδρυτικά μέλη, κάτι που έχει όλα τα αρνητικά της λήψης αποφάσεων αλλά την ίδια στιγμή έχει και τα θετικά, όπως το ότι πλέον μαθαίνεις μία τέτοια διαδικασία.” Ο στόχος του “Future Schools” είναι η μετάδοση της γνώσης με την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στην τοπική κοινότητα. “Έτσι, δημιούργησα ένα non-profit σωματείο με την έννοια της φιλανθρωπίας μάλιστα. Μορφή  φιλανθρωπίας είναι όταν ένα παιδάκι στις μέρες μας δεν έχει τη δυνατότητα να δουλέψει και εσύ του την δίνεις, πράγμα που είναι πολύ πιο σπουδαίο από να του έδινες χρήματα στο χέρι.”

 

Η πορεία προς την ίδρυση της EduACT

Ο δρόμος για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος σίγουρα δεν ήταν απλόχερα στρωμένος. Η ομάδα της EduACT μέχρι να φθάσει να υποστηρίζεται από πλήθος κόσμου, σχολείων, τοπικών ομάδων και μεγάλων συνεργατών όπως η Lego πέρασε την αμφισβήτηση του “εφικτού”. Ο Κ. Βασιλείου, όπως μας αναφέρει, θέλησε να φέρει τον διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League για νέους 10-16 ετών, με αφορμή το ότι “η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες εκτός συμμετοχής του FLL. Είπα, θέλετε να έχετε μια άλλη προοπτική; Και εκεί πήρα το πρώτο όχι ,με τη φράση “είστε σε κρίση και εκτός πλάνων””. Κι όμως αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας. Στο τέλος ο κ. Βασιλείου κατάφερε να βάλει στην άκρη τον ορθολογισμό τους επειδή, όπως ο ίδιος μας λέει, είχε αυτό το όραμα, αυτούς τους ανθρώπους και αυτά που μπορούσε να κάνει. Ο διαγωνισμός αυτός, επιτομή στην ρομποτική και την μάθηση-παιχνίδι προάγει “την ομαδική εργασία, την δημιουργικότητα, νέες ιδέες, σύστημα στην μάθηση. Είναι ένας τριπλός διαγωνισμός που έχει ως κορωνίδα την αρχή ότι είμαστε μια ομάδα και με την βοήθεια των συμβούλων, μαθαίνουμε, μοιραζόμαστε, συνεργαζόμαστε, περνάμε καλά, έχουμε κέφι”.

 

Στόχος του προγράμματος ρομποτικής της EduACT

Όπως μας αποκαλύπτεται “η ρομποτική δεν έχει να κάνει με χρήση κάποιας ιδιαίτερης τεχνολογίας. Είναι παιχνίδι που επειδή παίζεις σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις πράγματα”. Και σε αυτό στοχεύει και το μεγάλης αξίας πρόγραμμα της EduACT, “Ρομποτική για όλους”: “[…]να σταματήσει να είναι είναι κάτι για τους λίγους και να είναι κάτι για όλους. Αν ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ, θα καταφέρουν να μάθουν. Αν υπάρχει κάποια ομάδα παιδιών που θέλουν να ανακαλύψουν τι είναι η ρομποτική δεν χρειάζεται να πάνε σε φροντιστήριο, μπορούν να έρθουν στα ανοιχτά μαθήματα που κάνουμε εμείς”. Όσον αφορά την ανάμειξη παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, “δεν θα υπήρχε λόγος να συσταθεί αυτό το σωματείο αν δεν είχε κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. Ένα παιδάκι Ρομά, που το είχαν πάρει από τον δρόμο, υιοθετημένο, βρέθηκε μέσω της EduACT σε υψηλού επιπέδου πρόγραμμα στη Νορβηγία.”

 

Πέρσι, ο δρόμος τους έφερε αντιμέτωπους με μια ανεπανάληπτη εμπειρία στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. “Ήρθαμε εμείς με τα ρομπότ! Ανέβηκα πάνω και είδα 18 ζευγάρια μάτια, όχι να κοιτάνε μόνο, να ρουφάνε την κάθε σου λέξη. Με πήρε η διευθύντρια και μου είπε πώς 30 χρόνια είναι σε φυλακή και πρώτη φορά άκουσε “Χάσατε ρε να πάρει! εμείς περάσαμε τέλεια!” στα δύο άτομα που ήταν σε άδεια. Ήταν άτομα που είχαν κλέψει, είχαν σκοτώσει, είχαν κάνει κάτι και τους έβλεπες να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Άρα μπορείς να το χαρακτηρίσεις και  ως αναμορφωτική διαδικασία. Αυτά είναι από τα πιο σπουδαία μαθήματα που είχα κάνει ποτέ!”.

 

Οι 4 άξονες της EduACT

Η EduACT, πάντως πέρα από την μεγάλη της δυναμική δεν παρέχει απλά έτοιμη γνώση αλλά σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. “Αυτό που μπορώ να κάνω είναι αν μου πεις τα ταλέντα σου, να δούμε τι μπορείς να κάνεις.” Γι ’αυτόν τον λόγο, το δίκτυο το διακρίνουν 4 βασικοί άξονες. Αρχικά,να ανακαλύψουμε ηγέτες. Ο ηγέτης ό,τι σκέφτεται θα το πει, δεν θα τον παρασύρει το κύμα. Μπορεί βέβαια να υπάρχει και μέσα στο ρεύμα. Αν του δώσεις την δυνατότητα να πει την άποψή του, πιθανόν να τους κερδίσει όλους.” Δεύτερος άξονας είναινα συνδέω μονάδες, δηλαδή να μπορούμε να δικτυώσουμε αυτούς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα μας, γιατί μπορεί κάποιος να κάνει φοβερά πράγματα αλλά να μην γνωρίσει ποτέ τους σωστούς ανθρώπους. Το άλλο που θα θέλαμε είναι να βρούμε τα ταλέντα αυτών των παιδιών, γιατί άλλη δυσκολία που έχουν οι δάσκαλοι είναι να βρούνε αυτό που έχουν πάθος να κάνουν”. Και τέλος, learning to learn for a reason”, δηλαδή τα παιδιά να συνειδητοποιούν “για ποιο λόγο να μαθαίνουν, να βάλουν τα προβλήματα της καθημερινότητας στην εκπαίδευση, να μαθαίνουν μέσα από πρακτικούς τρόπους και ο ένας από τον άλλον”.

 

Μέσα από τους βασικούς άξονες της EduACT και στο πνεύμα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν ο Κ. Βασιλείου κλείνει χαρακτηριστικά δηλώνοντας: “Για μας το πιο σημαντικό ήταν ότι πείσαμε ανθρώπους ότι η ρομποτική είναι για όλους, όπως η εκπαίδευση και η γνώση είναι για όλους”. Διαγωνισμοί, κατασκηνώσεις, εργαστήρια, δοκιμασίες, νέοι με ίσες ευκαιρίες για μάθηση και αδιαμφησβήτητα… πολλά ρομπότ! Το σχολείο που δεν φαντάστηκες ποτέ είναι εδώ! Και επειδή η ομαδικότητα είναι “δύναμη”, με βασικό πυρήνα 40 ατόμων και 400-500 εθελοντών, η επίτευξη του σκοπού αυτού γίνεται μονάχα με την συνεργασία των κατάλληλων ανθρώπων με ένα κοινό όραμα. Αυτό το δίκτυο εθελοντών εκπαιδευτικής καινοτομίας με την επαγγελματική αύρα καταφέρνει να βρίσκει λύσεις (μόλις από το 2012!) και να μας συστήνει με το καινούργιο, το πρωτοπόρο και το τολμηρό. [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!